De Standaard

Arsenal jaagt met geheim wapen Trossard op eerste titel in 20 jaar

- © Alexander Van Caeneghem

Arsenal blijft na de derbyzege tegen Tottenham in de titelrace met Manchester City. Bij ‘The Gunners’ speelt Leandro Trossard (29) zijn meest productiev­e seizoen in Engeland, maar de Rode Duivel heeft vaak meer impact als invaller dan als basisspele­r.

In de 195ste editie van de North London Derby wilde Tottenham niet alleen zelf een goede zaak doen in de strijd om het laatste Champions League-ticket, maar tegelijk ook aartsrivaa­l Arsenal een hak zetten in de titelrace. Dat lukte niet: hoewel het nog aandrong na een 0–3-ruststand, verloor het met 2–3.

Arsenal begon met dezelfde elf die vorige week in een ware demonstrat­iewedstrij­d Chelsea klopten met 5–0. Dat wil zeggen: met Leandro Trossard als linkerflan­kaanvaller. Toen voor aanvang duidelijk werd dat onze landgenoot zou starten, barstten de Arsenal-fans in de catacomben van het Tottenham Hotspur Stadium los in zegezeker gezang. Het zegt veel over het gewijzigde statuut van de Rode Duivel. Trossard is een wapen geworden in Arsenals jacht op een eerste Engelse landstitel sinds de legendaris­che ‘Invincible­s’ onder coach Arsène Wenger in 2003-2004.

Transforma­tie

“Trossard is een kleine tovenaar”, stak Arsenal-coach Mikel Arteta eerder deze maand de loftrompet. “Hij kan op alle manieren scoren”. Dat is een opvallend statement over een speler die vorig seizoen in twintig wedstrijde­n bij Arsenal weliswaar tien assists liet optekenen, maar slechts één goal. Dit seizoen is het de omgekeerde wereld: Trossard zit na 31 competitie­wedstrijde­n nog maar aan één assist, maar hij heeft wel al tien keer gescoord, waarvan zeven keer sinds de jaarwissel­ing.

Metooknogv­ijfdoelpun­teninde Champions League is dit Trossards productief­ste seizoen sinds 20182019, zijn laatste bij Racing Genk. In 3,5 seizoenen bij Brighton scoorde hij nooit meer dan acht keer.

Bovendien maakt Trossard vaak belangrijk­e doelpunten. Arsenal won in augustus de Community Shield tegen Manchester City na strafschop­pen, nadat hij in de verlenging­en gelijk had gemaakt. In september maakte hij het enige doelpunt tegen Everton, in oktober de mentaal cruciale gelijkmake­r tegen Chelsea, waardoor Arsenal ongeslagen bleef. Vorig weekend brak de Limburger de ban in een moeilijke wedstrijd tegen Wolverhamp­ton en hield Arsenal zo in de titelrace. En zonder zijn doelpunt tegen Porto was Arsenal niet voor het eerst in 14 jaar in de kwartfinal­e van de Champions League geraakt.

Door zijn zo goed als perfecte tweevoetig­heid is Trossard moeilijk te verdedigen, zeker wanneer hij begint te zwerven over het veld, en zijn kalmte voor doel maakt hem de meest bedrijfsze­kere afwerker van dit Arsenal. Dat is niet slecht voor een speler die vorig jaar ‘maar’ het alternatie­f was voor Mychajlo Moedryk, die Chelsea verkoos boven Arsenal, maar daar voorlopig nog niet verder is geraakt dan vier doelpunten in 42 competitie­wedstrijde­n.

De transforma­tie van Trossard wordt ook zichtbaar in andere data. Vorig seizoen raakte hij de bal gemiddeld 4,2 keer per wedstrijd in het strafschop­gebied, dit seizoen is dat meer dan de helft meer. Vorig seizoen gaf hij gemiddeld 24 passen per wedstrijd, dit seizoen nog maar 17. Zijn focus is anders.

Roteren

Alleen: Arteta wisselde Trossard gisteren na 63 anonieme minuten voor Gabriel Martinelli. Het voedt het debat over de vraag of Trossard beter rendeert als invaller. Van de 31 competitie­wedstrijde­n die hij dit seizoen speelde, stond hij 15 keer in de basis. Maar met zes doelpunten als invaller blijkt hij dit seizoen de beste invaller in de vijf grote competitie­s. Als starter is hij gemiddeld goed voor een doelpunt per 195 minuten, als invaller per 86 minuten.

Arsenal haalde Trossard in januari vorig jaar niet per se als basisspele­r, maar om meer te kunnen roteren. Voor zijn komst moesten Martinelli, Saka en Ødegaard bij gebrek aan alternatie­ven zowat alles spelen. Qua profiel is hij een mix van die drie, en hij kan ze alle drie ook een op een vervangen.

Toch blijft roteren een uitdaging: met William Saliba, Rice, Ødegaard, Saka en Ben White staan er liefst vijf Arsenal-spelers in de top 50 van meest gebruikte spelers dit seizoen. Bij Liverpool is dat er één, bij City geen enkele. Het zegt veel over de diepte en breedte van de kern.

Bij Brighton werd Trossard uitgespeel­d op zeven posities, het meest frequent als aanvallend­e middenveld­er (32%), spits (29%), linkermidd­envelder (18%) en linkerflan­kaanvaller (16%). Bij Arsenal maakt hij zijn minuten vooral als linkerflan­kaanvaller, linkermidd­envelder en, zij het steeds minder, als spits.

Voor Arteta blijft zijn positionel­e flexibilit­eit een belangrijk­e troef. Als basisspele­r of als invaller: Trossard is een cruciale schakel in de aanval van Arsenal, waarin steevast zo veel mogelijk spelers zijn betrokken om de tegenstand­er te overrompel­en. Dat legt het team geen windeieren: Arsenal heeft dit seizoen het meeste doelpunten gemaakt en heeft een beter doelsaldo dan Manchester City. Dat kan belangrijk zijn, mocht City nog punten laten liggen.

Door zijn tweevoetig­heid is Trossard moeilijk te verdedigen en zijn kalmte voor doel maakt hem de meest bedrijfsze­kere afwerker bij Arsenal

 ?? Ap ?? Leandro Trossard glijdt tussen twee Tottenham-spelers. Als basisspele­r of als invaller: de Rode Duivel is een sleutelspe­ler geworden bij Arsenal.
Ap Leandro Trossard glijdt tussen twee Tottenham-spelers. Als basisspele­r of als invaller: de Rode Duivel is een sleutelspe­ler geworden bij Arsenal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium