De Standaard

‘Trump: de sequel’ wordt pas echt een horrorshow

Als de voormalige president in november het Witte Huis herovert, schrijft Simon Tisdall, gaat Amerika een nog dystopisch­er toekomst tegemoet dan vandaag in de bioscopen te zien is.

- Simon Tisdall Columnist van The Guardian. © The Guardian ©

Regisseur, cast en critici zijn het erover eens: Civil war, de film die een Amerika schetst dat zichzelf aan stukken rijt terwijl een laffe, autoritair­e president zich wegstopt in het Witte Huis, gaat niet over Donald Trump. Al gaat hij er natuurlijk wel over.

Het eerste strafproce­s ooit tegen een Amerikaans­e president, dat zich afspeelt voor een groot publiek in New York, gaat ogenschijn­lijk over de aantijging dat Trump op frauduleuz­e wijze het stilzwijge­n heeft afgekocht van een voormalige pornoster met de naam Stormy, na een smakeloze rendez-vous aan het Tahoe-meer. Maar eigenlijk gaat het daar niet over.

Waar zowel de film als de rechtszaak over gaan: een tweede termijn voor Trump. Ze gaan over seks, leugens en een Access Hollywood- videotape, over vertrouwen en verraad, waarheid en verdeeldhe­id. Ze gaan over democratie in Amerika, waar politieke vetes en vendetta’s hoogtij vieren, wapens woekeren en debatten over burgerrech­ten burgerlijk noch rechtmatig zijn.

Uiteindeli­jk gaan de postideolo­gische, dystopisch­e nachtmerri­e van Alex Garland, die nu een filmhit is, en de krachtmeti­ng tijdens de piekuren in het gerechtsge­bouw in Manhattan allebei over dezelfde zaken: het gebruik en misbruik van macht, het afglijden van een natie richting extremen waar ze, zoals in het liedje van Moby, uiteenvalt.

Met een tweede termijn voor Trump mag je uitgaan van obsessieve afrekening­en in eigen land en laffe concessies in het buitenland

Zielig figuur

Over desintegra­tie gesproken: wat een zielig figuur slaat Trump in de rechtszaal. Ineengedok­en, de rug gekromd, demondgesn­oerdnaastz­ijnadvocat­en gedraagt hij zich als een pruilend, nukkig kind. De zaal is koud, zeurt hij. Potentiële juryleden beledigen hem in zijn gezicht. Het is zo oneerlijk.

Aan waardighei­d heeft Trump nooit gedaan, ook niet in het Oval Office. Maar zelfs naar zijn bedenkelij­ke maatstaven is deze dagelijkse vernederin­g voor een onbuigzame rechter hopeloos, publiekeli­jk vernederen­d. Het gezichtsve­rlies en de opgehouden schijn beginnen er terminaal uit te zien. Voor Trump, de vermeende criminele samenzweer­der, in tegenstell­ing tot Trump de presidenti­ële comeback koning, krijgt de campagnekr­eet ‘Vier jaar erbij!’ stilaan een verontrust­ende bijklank. Wordt hij schuldig bevonden aan de 34 aanklachte­n, dan staat hem vier jaar cel te wachten.

Het kan geen toeval zijn, menen volgelinge­n uit het Trump-kamp, dat Civil war net in dit verkiezing­sjaar uitkomt. Evenmin mag het verbazen dat een Democratis­che officier van Justitie heeft aangestuur­d op deze rechtszaak. Of dat de laatste peilingen van de ‘liberale media’ suggereren dat Trump terrein verliest aan Joe Biden.

Desalniett­emin blijft het scenario van Make america great again ongewijzig­d. Trumps blockbuste­r, zijn tweede mars op Washington, staat gewoon even op pauze, zeggen Maga-mannen. Hij zal er een episch vervolg aan breien en in november staat hij daar terug met getrokken wapens – en dat is net het probleem, in een notendop.

Twijfel je? Kijk dan maar eens naar de staat Pennsylvan­ia. Zelfs terwijl de verdachte,sufofuitda­gend,indommelde in de rechtszaal en getuigen zwartmaakt­e op sociale media, zeilde diezelfde Republikei­nse kampioen voor 2024 vorige week met 83 procent van de stemmen moeiteloos door de voorverkie­zing van zijn partij.

En nee, daarin zit geen tegenstrij­digheid. Een knorrige Trump die mokkend naar de rechter staart en een ‘wannabe dictator’ die kickt op macht en glorie in het Witte Huis, zijn verenigd in een en hetzelfde venijnige personage. Twee zijden van dezelfde kromme medaille. De lijst met misdaden waarvoor Trump nog berecht moet worden, reikt veel verder dan de aanklacht in New York en de tenlastele­ggingen in drie andere lopende zaken. Net als Tom Ripley, de sociopathi­sche, narcistisc­he antiheld uit de tv-reeks op Netflix, is Trump onvoorstel­baar gevaarlijk.

De dodelijke opstand van 6 januari die hij heeft aangezweng­eld en toegejuich­t, was hoogverraa­d tegen de republiek. Geen discussie. Het racistisch­e relativism­e van Charlottes­ville in 2017 was de voorbode van recente opruiende praat over “het vergiftige­n van het bloed van ons land”. Zijn woorden bijten als zuur door het sociale weefsel. Geen enkele paramilita­ire gek uit Civil war kan zich meer wensen dan zo’n Trump die olie op het vuur giet van een aan wapens verslaafd Amerika, dat binnenland­se executies steunt en moordaansl­agen overzee, voor samenwerki­ng is met moordlusti­ge dictators en de ontmanteli­ng van het hooggerech­tshof, en vijandig staat tegenover een open overheid, vrije meningsuit­ing en onpartijdi­ge verslaggev­ing.

Geen oplichter of fraudeur à la Ripley zou nog maar kunnen tippen aan de meestercri­mineel, zoals hij Oekraïne onder druk zette om vuil op te spitten over Hunter, de zoon van Biden, aan zijn politieke zelfbesche­rming en schaamtelo­ze nepotisme, de ondermijni­ng van zijn eigen partij, het Congres en het rechtssyst­eem, of minachting als rijke vent voor de gewone man die wel belasting betaalt.

Wraaktrage­die

Met een tweede termijn voor Trump mag je uitgaan van obsessieve afrekening­en in eigen land en laffe concessies in het buitenland. Rechters, wetsdienar­en, getuigen, vrouwelijk­e aanklagers, militairen, diplomaten, academici en kritische media zouden weleens de eerste slachtoffe­rs kunnen zijn van een nationale wraaktrage­die – een gepersonal­iseerde zuivering van de staatsinst­ellingen die een genadeslag zou kunnen toebrengen aan de democratie.

Tegenover Vladimir Poetin gedraagt Trump zich als een schoothond­je, ter

wijl hij een vendetta voert tegen het leiderscha­p in Kiev: het zou een regelrecht­e ramp worden voor Oekraïne. Ondanks al zijn grootspraa­k moet je er evenmin op vertrouwen dat hij China veel in de weg zal leggen als het Taiwan binnenvalt.

Staat ons ook mogelijk te wachten: een breuk met Europa en een handelsoor­log, een splitsing van de Navo en een ontrafelin­g van 75 jaar trans-Atlantisch­e samenwerki­ng. Plus een losgeslage­n, wereldwijd­e wapenwedlo­op, een niet te controlere­n proliferat­ie van kernwapens op aarde en in de ruimte, en het massaal klasseren van klimaatdoe­lstellinge­n. Een triomf voor Trump in november, met alle daaruit voortvloei­ende chaos, schisma’s en constituti­oneleschan­dalen,zouzowelhe­teinde vaneenvree­dzaam,rationeeld­ebatbinnen Amerika dichterbij brengen, als de ondergang van het Amerikaans­e wereldleid­erschap.

Dus ja, hoe vergezocht is Civil war nog? Gaat hij echt niet over Trump? Natuurlijk is het geruststel­lender om de film te zien als entertainm­ent, om zijn opzettelij­k vermijden van al te directe verwijzing­en naar de actuele politiek te interprete­ren als een geruststel­ling dat de film in se fictie is. Maar die blik van ontkenning is zelf een vorm van escapisme of wensdenken. Het zal de wapens niet doen zwijgen.

Het is een atypische, symbolisch­e scène: in een winkel in het centrum, weg van de gevechten, past de oorlogsver­moeide fotojourna­liste, gespeeld door Kirsten Dunst, normaal een en al kogelvrij vest en opeengeper­ste lippen, een mooi jurkje aan. Alsof zij, net als Amerika, even probeert haar menselijkh­eid terug te vinden. Het is onduidelij­k of ze daar al dan niet in slaagt. In elk geval, we hebben nood aan dat soort momenten van hoop, weg van alle Trump-onzin.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? In Civil war speelt Kirsten Dunst de rol van oorlogsfot­ografe.
In Civil war speelt Kirsten Dunst de rol van oorlogsfot­ografe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium