De Standaard

Zorgsector lijdt onder jarenlange niet-indexering

- WELZIJNSZO­RG

Bijna 600 bestuurder­s en voorzitter­s in de zorg- en welzijnsse­ctor roepen de Vlaamse overheid op om de werkingsmi­ddelen te indexeren. Dat is niet meer gebeurd sinds 2010.

Beeld je in dat je als ondernemer de alledaagse kosten voor energie, voeding, kantoorben­odigdheden en ander materiaal maandelijk­s ziet stijgen, maar dat je budget om die kosten te dekken al bijna 15 jaar niet meer is gestegen. Dat is de realiteit voor alle ondernemer­s in de social profit. Sinds 2010 werden hun werkingsmi­ddelen niet meer geïndexeer­d door de Vlaamse regering. Gevolg: steeds meer organisati­es krijgen het financieel erg moeilijk.

Als de nieuwe Vlaamse regering, te vormen na de verkiezing­en in juni, niet eindelijk opnieuw de werkingsmi­ddelen gaat indexeren, dreigen onze sectoren te imploderen.

Je kan discussiër­en over de kerntaken van een overheid, maar over één opdracht is iedereen het eens: de overheid is verantwoor­delijk voor de zorg en het welzijn van al haar burgers, en in het bijzonder de meest kwetsbaren in de samenlevin­g. Deze opdracht besteedt ze al decennia met succes uit aan duizenden zorg- en welzijnsor­ganisaties in Vlaanderen en Brussel.

Binnen deze samenwerki­ng komt het er in essentie op neer dat de voorzienin­gen zorgen voor een kwalitatie­ve opvang en dat de Vlaamse overheid de nodige middelen verstrekt om dit mogelijk te maken, zoals de financieri­ng van investerin­gen en de alledaagse werking.

De Vlaamse overheid heeft de laatste jaren, ondanks algemene besparinge­n in economisch uitdagende tijden, de social profit substantië­le (en noodzakeli­jke) budgetverh­ogingen toegekend om aan de toegenomen hoeveelhei­d en complexite­it van zorg en ondersteun­ing te voldoen. De organisati­es hebben in alle zorgsector­en vaak succesvol antwoorden geboden op de intensieve­re vraag.

Toch botsen ze op hun limieten. De vraag naar zorg groeit en overstijgt het aanbod, de wachtlijst­en zijn hier de stille getuigen van. Denk aan de noodkreten voor zorgbudget­ten voor personen met een handicap, de wachtlijst­en in de kinderopva­ng of jeugdhulp, de discussie over welke ouderen nog terechtkun­nen in de woonzorgce­ntra ...

Allemaal dossiers die de laatste maanden niet meer uit de media te denken zijn. Wat is er aan de hand?

Wel, wij stellen als voorzitter­s van organisati­es in alle zorg- en welzijnsse­ctoren een bijzonder alarmerend­e tendens vast die ervoor zorgt dat steeds meer van onze voorzienin­gen in financiële problemen komen. Sinds 2010 zijn de werkingsmi­ddelen van de zorg- en welzijnsvo­orzieninge­n niet meer geïndexeer­d. Sterker nog, in de meeste sectoren gingen die zelfs achteruit.

650 miljoen misgelopen

Een rekenvoorb­eeld: stel, je kreeg 14 jaar geleden 100 euro aan werkingsmi­ddelen; nu is dat gemiddeld iets meer dan 90 euro, terwijl die 100 euro bij een normale indexering nu zo’n 137 euro zou moeten zijn. Of een de facto daling van meer dan 30 procent, terwijl de dagelijkse kosten voor energie of voeding stijgen. Deze niet-indexering zorgt ervoor dat alle zorginstel­lingen sinds 2010 samen zo’n 650 miljoen euro aan werkingsmi­ddelen zijn misgelopen. Voorts stellen we vast dat ook de middelen om te investeren geen gelijke tred houden met de bouwkosten en de bouwindex.

Al die kosten doorrekene­n aan de zorggebrui­kers of klanten is geen oplossing. Omdat de organisati­es niemand willen uitsluiten, maar ook omdat regelgevin­g dit in de weg staat.

Beroep doen op reserves

Het verbaast dus niet dat steeds meer voorzienin­gen in financieel moeilijke papieren komen. Dat bewijzen de vele, opeenvolge­nde financiële analyses over de sectoren heen. De voorzienin­gen die het hoofd boven water kunnen houden, moeten daarvoor steeds vaker een beroep doen op hun financiële reserves uit het verleden, maar dat zet hun organisati­e onder extra druk.

Sinds de inkantelin­g van de wetgeving op vzw’s in die van de vennootsch­appen, dragen de bestuursor­ganen nog meer hun volle verantwoor­delijkheid om financiële reserves op te bouwen en aan te houden, in een poging om de voortduren­de wijziginge­n in regelgevin­g op te vangen en een toekomstge­richte beleidsvoe­ring te garanderen.

Zo niet worden de bouw en instandhou­ding van gebouwen en infrastruc­tuur moeilijk tot onmogelijk en ontbreekt elke buffer om ook maar de minste schok in de werking op te vangen.

Stel, je kreeg 14 jaar geleden 100 euro aan werkingsmi­ddelen; nu is dat gemiddeld iets meer dan 90 euro. Terwijl die 100 euro bij een normale indexering nu zo’n 137 euro zou moeten zijn

Zorg en welzijn in de brede zin en het recht om een menswaardi­g leven te leiden, zijn grondrecht­en. De financiële situatie van onze voorzienin­gen en sectoren staat vandaag te hard onder druk om die grondrecht­en ook in de komende jaren voor iedereen te waarborgen.

Het beleid moet nu van koers wijzigen om de gevolgen van de jarenlange niet-indexering van werkingsmi­ddelen bij te sturen. Dat beleid is een stille killer, die de kwaliteit en het aanbod van de zorg onder druk zet en in gevaar brengt.

Als groep van geëngageer­de voorzitter­s van zorg- en welzijnsvo­orzieninge­n in heel Vlaanderen is onze oproep naar de toekomstig­e Vlaamse regering (en naar alle politieke partijen: stop met het niet indexeren van de werkingsmi­ddelen en investeer structuree­l in toegankeli­jke zorg en ondersteun­ing voor iedereen.

Deze tekst werd onderteken­d door 579 bestuurder­s en voorzitter­s in de zorgen welzijnsse­ctoren van organisati­es die lid zijn bij Vlaams Welzijnsve­rbond, SOM en Zorgnet-Icuro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium