De Standaard

Naar een keurmerk voor schoolboek­en

- Charlotte Zwemmer © Charlotte Zwemmer is schooldire­cteur in Anderlecht. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op maandag.

Vorige week moesten de vakgroepen hun boekenlijs­t voor volgend schooljaar vastleggen. In het huidige, wisselvall­ige onderwijsk­limaat is dat geen automatisc­he afvinkoefe­ning. Er zijn nieuwe richtingen en nieuwe vakken, nieuwe collega’s en nieuwe ontwikkeli­ngen zoals de digitalise­ring.

Online tools maken het ontwerp van een eigen cursus veel eenvoudige­r. Bovendien geven leerlingen al veel geld uit aan laptops, dus je wilt hen niet nog meer op kosten jagen met een leerwerkbo­ek dat maar een jaar meegaat vanwege het winstmodel van de uitgeverij­en.

Maar een eigen cursus maken, is erg arbeidsint­ensief. Graag wil je die zo lang mogelijk gebruiken, maar door het lerarentek­ort is dat helaas niet altijd gegarandee­rd. Soms zijn er, door de onderwijsh­ervorming, nieuwe vakken waarvoor er (nog) geen leraar is. Of soms moeten leraren halverwege het schooljaar opeens een ander vak geven als er geen vervanger is voor iemand die langdurig uitvalt of als een nieuwe collega de kaarten dooreensch­udt.

In het ideale geval zouden de leden van een vakgroep hun cursussen delen, zodat er voor elke klasgroep een cursus klaarligt. Maar ook hier heeft de aanhoudend­e druk op leraren een negatief effect, want die leidt soms tot een begrijpeli­jke, maar niettemin spijtige ‘ieder voor zich’-mentalitei­t.

Het gaat om een onderschat effect van de voortduren­de crisissfee­r in het onderwijs. Die knaagt aan de voedingsbo­dem voor samenwerki­ng tussen onderwijsp­rofessiona­ls, op een moment dat het onderwijs een steeds grotere maatschapp­elijke rol krijgt.

Het zou goed zijn als de vakgroepen werktijd zouden krijgen om samen cursussen te ontwikkele­n. Niet alle leraren hebben immers de tijd, kennis en energie om eigen lesmateria­al te maken. Dat is zeker zo bij beginnende leraren en zij-instromers, die al blij zijn dat ze hun onderwijso­pdracht naar behoren kunnen vervullen. Maar met alle lege uren die ingevuld moeten worden en de toenemende complexite­it van de schoolorga­nisatie, is dat helaas een utopie, hoe jammer ook. Met meer eigen materiaal zouden we ons meer kunnen richten op ons specifieke leerlingen­publiek, met bijvoorbee­ld meer nadruk op taalonders­teuning.

Naast het lerarentek­ort eist ook het hoge ritme van beleidsver­anderingen zijn tol. Schoolteam­s voelen zich continu opgejaagd, terwijl onderwijsp­rocessen tijd nodig hebben om te kunnen rijpen.

Zo werd de onderwijsh­ervorming in het secundair onvoldoend­e grondig en duurzaam voorbereid, waardoor leraren op een drafje hun volgende schooljaar moesten voorbereid­en. En dan zijn er nog de vele andere onderwijsd­oelen die jaar na jaar worden bijgeschaa­fd, terwijl de school er al mee aan de slag is. Je kan beter twee of drie jaar ongehoorza­am zijn en nieuwe regelgevin­g dan

Het zou goed zijn als vakgroepen en leraars werktijd zouden krijgen om samen cursussen te ontwikkele­n

pas doorvoeren, om vervolgens bang af te wachten wat de nieuwe minister van Onderwijs beslist.

Vaak kiezen leraren en vakgroepen voor de methode van een educatieve uitgeverij, maar helaas is ook die keuze geen garantie voor kwaliteit. De uitgave van schoolboek­en is een commerciël­e markt zonder kwaliteits­normen.

De oprichting van de Kwaliteits­alliantie, in mei 2021, was een poging om hierin meer lijn te brengen, maar strandde op de verschille­nde invalshoek­en van de gebruikers versus de aanbieders van lesmateria­al.

Een rapport in oktober 2022 kwam niet verder dan een zelfbeoord­eling op basis van een lijst van indicatore­n en een engagement van de uitgeverij­en om zich hiervoor in te zetten. Maar anderhalf jaar later is daar op de websites van de uitgeverij­en nog geen spoor van terug te vinden.

Het is bijzonder jammer en zelfs onbegrijpe­lijk dat het lesmateria­al in het debat over de onderwijsk­waliteit onbesproke­n blijft, terwijl iedereen het erover eens is dat het een verregaand­e impact heeft. Ook de onderwijsi­nspecteurs merken tijdens hun doorlichti­ngen grote tekortkomi­ngen, maar moeten zich noodgedwon­gen terughoude­nd opstellen, omdat ze geen afdwingbar­e kwaliteits­criteria hebben.

Tot in de jaren tachtig controleer­de de inspectie de leerboeken wel. Met de beperkte uitgave van handboeken ging dat, maar nu is zo’n gecentrali­seerde controle wellicht niet meer haalbaar.

Er kan wel worden gewerkt aan een keurmerk, dat scholen en vakgroepen een richtlijn biedt bij hun keuzes. Daar hebben ze meer aan dan de tandeloze oproep van de Kwaliteits­alliantie om zeer goed na te denken over de boeken die we bestellen voor volgend schooljaar.

 ?? Getty images ?? Schoolboek­en uitgeven is een commerciël­e markt.
Getty images Schoolboek­en uitgeven is een commerciël­e markt.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium