De Standaard

U woont in een lageemissi­ezone? Koop een oldtimer!

- Tom Heremans In Vlam! reageert een redacteur op een nieuwsfeit dat hem niet onverschil­lig laat.

Ik ben de niet bijster trotse bezitter van een oldtimer. Het is een ridicule hobby, ik ben me daarvan bewust. Niet alleen verbruiken oldtimers veel fossiele brandstof, je moet aan die brandstof nog eens giftige loodvervan­ger toevoegen om de wagen aan de praat te houden. Maar ze zijn zoveel mooier en ze rijden zoveel leuker dan moderne auto’s, ze klinken beter en ze stinken zo lekker. Ik troost me met deze gedachten: ik rijd er maar een duizendtal kilometer per jaar mee, ik woon klein in de stad en doe daar al mijn verplaatsi­ngen te voet, ik rijd met het openbaar vervoer naar het werk, ik vlieg zelden, ik eet geen vlees en ik was mijn haar maar twee keer per week met shampoo.

Toch wringt het. Vroeger was je bewegingsv­rijheid met een oldtimer beperkt. Je mocht alleen van zonsopgang tot zonsonderg­ang rijden in een straal van 25 kilometer rond je woonplaats, tenzij je kon bewijzen dat je naar een oldtimerev­enement reed. Niemand hield zich aan die regels, maar ze waren er wel. Tegelijk werd je financieel ontzien: je betaalde nauwelijks of geen verkeersbe­lasting en weinig verzekerin­g.

In 2013 werden die regels overboord gegooid. Je mocht ineens overal en altijd met je oldtimer rijden, behalve voor woon-werkverkee­r en commerciee­l gebruik. Tegen dezelfde financiële voorwaarde­n. Heerlijke tijden voor oldtimerli­efhebbers. En voor fraudeurs, want ineens zag je overal stinkende oude dieselMerc­edessen met oldtimernu­mmerplaten rijden. Liefhebber­ij? Bijlange niet: misbruik. De leeftijdsg­rens voor oldtimers werd dan maar opgetrokke­n van 25 naar 30 jaar, maar dat hielp niet.

Gelukkig kwamen er de lage-emissiezon­es in Gent en Antwerpen, die tenminste verhinderd­en dat oldtimers de kernen van die schone steden konden bezoedelen. Knap vervelend voor een oldtimerbe­zitter die, zoals ik, in een LEZ woont. Ik kan het ding niet tot voor mijn woonst rijden, ik moet een garage buiten het centrum huren, maar alle begrip: dit zijn first world-problemen en zo, de planeet moet gered. Wie met zijn oldtimercl­ub verzamelen wil blazen op de Gentse Vrijdagmar­kt of de Antwerpse

Grote Markt, kan twaalf keer per jaar een dagvergunn­ing aanvragen om in de LEZ te rijden. Kostprijs: 35 euro per auto per dag. Iedereen tevreden. Zou je denken. Maar neen.

Veel gelobby later heeft Vlaams minister van Omgeving en Wat Nog Allemaal Zuhal Demir (N-VA) beslist dat er een uitzonderi­ngsregel komt voor oldtimers in de LEZ-zones van Gent en Antwerpen. De stadsbestu­ren kunnen binnenkort aan elke oldtimerbe­zitter een gratis uitzonderi­ngsmaatreg­el toekennen, zodat die ongehinder­d door de LEZ kan tuffen. Sta me toe dat stuitend te vinden. De maatregel zet weer de deur open voor massale fraude. Iedereen die binnen de Antwerpse of Gentse LEZ woont en er met zijn wat oudere, vervuilend­e auto niet meer in mag, koopt nu gewoon een nog oudere en nog meer vervuilend­e auto en schrijft hem in als oldtimer.

Begin maar al fijnstof op te hoesten.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium