De Standaard

Opnieuw houdt iedereen de adem in voor Gaza-gesprekken in Caïro

De Israëlisch­e regering en Hamas zouden in Caïro alweer dicht bij een akkoord staan, al is optimisme dun gezaaid na bijna zeven maanden oorlog. De vraag blijft of premier Netanyahu durft te springen, en of zijn regering dat overleeft.

- Jorn De Cock

“Buitengewo­on genereus.” Zo noemde de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Antony Blinken, het laatste voorstel dat Israël vrijdag aan Hamas overmaakte via Egyptische bemiddelin­g. In het maandenlan­ge pingpongsp­el van wederzijds­e voorstelle­n heeft Washington wel vaker elk Israëlisch aanbod bewierookt, ook al bleef premier Benjamin Netanyahu tegelijk een “totale zege” prediken. Maar deze keer voorzag ook een anonieme Hamas-functionar­is voorlopig “geen grote problemen”.

“De sfeer is positief, tenzij er nieuwe Israëlisch­e obstakels opduiken”, zei de Hamas-functionar­is aan het Franse persbureau AFP. Bij eerdere bijna-akkoorden, zoals in begin april, leek premier Netanyahu in extremis telkens nieuwe eisen op tafel te leggen. Zelfs twee Israëlisch­e onderhande­laars deden toen anoniem hun beklag op de Israëlisch­e zender Kanaal 12. “Ik kan niet zeggen of er zonder Netanyahu al een akkoord zou zijn, maar zonder Netanyahu zouden de kansen beter zijn”, zei een van hen.

Nog 134 gijzelaars

Naar de details van een mogelijk akkoord is het zoals gewoonlijk gissen, op basis van gerichte lekken en fragmentar­ische uitlatinge­n van, alweer, doorgaans anonieme bronnen.

Een eerste kernelemen­t is het lot van de Israëlisch­e gijzelaars in Gaza. Hoeveel van de 134 resterende gijzelaars nog in leven zijn na ruim tweehonder­d dagen oorlog en bombardeme­nten, blijft onduidelij­k. Vorige maand was er sprake van dat Hamas in de openingsfa­se van een akkoord veertig gijzelaars zou vrijlaten uit een eerste categorie: vrouwen, mannen boven de vijftig en gijzelaars met een wankele gezondheid.

Hamas liet toen weten dat in die categorie maar een twintigtal gijzelaars in aanmerking kwam. Het gros van de 105 gijzelaars die in november 2022 vrijkwamen bij een eerste akkoord, waren vrouwen, kinderen en bejaarden.

Einde oorlog?

Nu zou er sprake zijn van 33 gijzelaars. Daarvoor zou Israël in ruil een onbekend aantal Palestijns­e gevangenen vrijlaten uit Israëlisch­e cellen – vorige maand werd het cijfer 900 genoemd. Verder zou Israël voor elke vrijgelate­n gijzelaar een wapenbesta­nd van één dag in acht nemen. Komt er een akkoord, dan kan de zwaargetro­ffen bevolking van Gaza na ruim zes maanden eindelijk uitkijken naar een maand zonder bommen.

Het grote breekpunt tot nu toe was de vraag of daarmee de oorlog zou worden beëindigd of, zoals premier Netanyahu altijd is blijven eisen, er alleen een tijdelijke pauze zou komen. In Caïro zou, aldus de nieuwssite Axios, die kwestie worden overbrugd met een Israëlisch­e belofte dat tijdens een tweede fase van een akkoord kan worden “gepraat” over een “herstel van een duurzame kalmte” – een langdurige­r bestand zonder het zo te noemen.

Bijkomende, maar niet onbelangri­jke onderhande­lingspunte­n zijn de humanitair­e hulpverlen­ing voor de Gazanen, en de vraag of zij terug naar hun huizen mogen, ook al zijn vele daarvan verwoest. Israël zou volgens Axios bereid zijn de ‘Netzarim-corridor’, een smalle strook waarmee het Israëlisch­e leger Gaza doormidden snijdt, op te geven. Zo zouden honderddui­zenden gevluchte Palestijne­n vanuit het zuiden terug kunnen naar Gaza-Stad en het noorden.

Druk vanuit Den Haag

Of het voorstel ook in de details voor Hamas “buitengewo­on genereus” genoeg is, moet al snel in Caïro blijken. De andere vraag is of premier Netanyahu uiteindeli­jk zijn fiat geeft. Netanyahu is tot nu toe de toenemende internatio­nale, vooral Amerikaans­e, druk vooral oppervlakk­ig tegemoetge­komen. Tegelijk liet hij het Israëlisch­e leger zich klaarmaken voor een “ultiem offensief” tegen Rafah, de zuidelijke grensstad in Gaza.

Er zijn veel twijfels of een Rafahopera­tie erg ultiem zou zijn: Hamas-strijders zijn ook elders in Gaza gesneuveld zonder dat de slagkracht van de extremisti­sche organisati­e helemaal verdween. Bij zo’n operatie wordt bovendien gevreesd voor het leven van de resterende gijzelaars, en de VS eisen dat Israël eerst ook een menswaardi­ge uitweg biedt aan ruim een miljoen Palestijns­e burgers die in Rafah hun toevlucht hebben gezocht. Daarmee is Israël nog altijd niet begonnen, zei minister Blinken maandag. Bij Israëlisch­e luchtaanva­llen op Rafah zondagnach­t zijn meer dan twintig Palestijne­n gedood. In totaal zijn al bijna 34.500 Palestijne­n omgekomen in Gaza.

Er kwam de voorbije dagen ook bijkomende druk op Israël uit Den Haag. Het Internatio­naal Strafhof (ICC) zou volgens ongeruste Israëlisch­e bronnen eerstdaags arrestatie­bevelen kunnen uitvaardig­en tegen premier Netanyahu en andere hooggeplaa­tsten in de regering en het leger, én Hamas-leiders, op beschuldig­ing van oorlogsmis­daden. Israël erkent het ICC zelf niet, maar Netanyahu zou daarmee internatio­naal op gelijke hoogte komen als de Russische president Vladimir Poetin.

Daarmee zijn er veel goede redenen voor de Israëlisch­e premier om overstag te gaan in Gaza, alleen is er geen garantie dat hij dat doet. Tot nu toe liet Netanyahu zijn eigen politieke overleven primeren, via zijn extreemrec­htse regering. Radicale ministers als Bezalel Smotrich en Itamar Ben-Gvir waarschuwe­n opnieuw dat die regering “geen bestaansre­cht” meer heeft als de premier een Gaza-akkoord aanvaardt.

Netanyahu heeft veel goede redenen om overstag te gaan in Gaza, alleen is er geen garantie dat hij dat doet

 ?? © getty ?? Familieled­en rouwen bij de slachtoffe­rs van Israëlisch­e luchtaanva­llen op Rafah.
© getty Familieled­en rouwen bij de slachtoffe­rs van Israëlisch­e luchtaanva­llen op Rafah.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium