De Standaard

“Onze eenheid heeft de meeste huizen in Gaza opgeblazen”

Met een sigaret in de mond en een zonnebril op het hoofd poseren Israëlisch­e soldaten bij ontploffen­de gebouwen. Schijnbaar achteloos vernielde bataljon 8219 grote delen van Gaza.

- Annebeau Hofkens

“We zijn verslaafd geraakt aan ontploffin­gen”, schrijft een kapitein van het Israëlisch­e ‘8219 Commando’. Net als andere soldaten van dit bataljon, deelde de kapitein zijn militaire tocht door Gaza gretig op zijn socialemed­iakanalen. Journalist­en van het onderzoeks­collectief Bellingcat en het Amerikaans­e Scripps News gingen aan de slag met de gedeelde beelden om het spoor van vernieling bloot te leggen.

Mensenrech­tenorganis­aties en de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor het recht op huisvestin­g, professor Balakrishn­an Rajagopal, luiden de alarmbel over dergelijke vernieling­en in Gaza. Volgens hen is er sprake van ‘domicide’, een systematis­che aanval op residentië­le gebouwen en burgerlijk­e infrastruc­tuur. Sinds het Israëlisch­e leger zijn grondoffen­sief twintig dagen na 7 oktober inzette, zijn naar schatting 55 procent van de gebouwen in de Gazastrook vernield of beschadigd.

Moskee in puin

Zoals soldaten zelf beweren, is het aandeel van 8219 in die grootschal­ige Israëlisch­e vernielzuc­ht niet te overzien. “Ik denk dat onze eenheid, tenminste tot we vertrokken zijn, de meeste huizen in Gaza heeft opgeblazen”, vertelt een van de leden, Yonatan Segal, aan Scripps News. In 84 dagen zou het bataljon 662 gebouwen en 49 tunnels hebben vernietigd.

Zijn tocht van explosies en vernieling­en begon midden november in Gaza-Stad, waar de soldaten een volledige wijk van residentië­le flatgebouw­en in één grote ontploffin­g met de grond gelijk maakten. En hoewel religieuze gebouwen beschermd zijn onder internatio­naal humanitair recht, lieten ze ook de Al-Islahmoske­e in puin achter.

Hun operaties in Gaza worden nog overschadu­wd door die in de gebieden rond Khan Younis. Van de dorpen Khuza’a en Khirbat Ikhza’a aan de Israëlisch­e grens blijft nauwelijks iets overeind. Ze zouden in de bufferzone liggen die Israël er illegitiem probeert aan te leggen. “Nadat we zo’n 150 gebouwen hebben opgeblazen, zullen de bulldozers komen en het gebied met de grond gelijk maken, zodat het hek dichter kan komen en het gebied van de vijand met 1,5 kilometer verkleind kan worden”, schrijft de kapitein van het bataljon op Facebook.

“Nadat we zo’n 150 gebouwen hebben opgeblazen, zullen de bulldozers komen”

Kapitein bataljon 8219

Genocideza­ak

Vanuit die grensdorpe­n deelden soldaten van bataljon 8219 filmpjes op sociale media. Terwijl ze gebouwen in hun achtergron­d schijnbaar achteloos doen ontploffen, poseren ze al rokend of met zonnebrill­en op bij de rookwolken die achter hen ontwikkele­n. Rajagopal wijst in het rapport van Bellingcat op het belang van die beelden en statements voor de Zuid-Afrikaanse genocideza­ak tegen Israël. Ze ondersteun­en de claim dat het leger Gaza onbewoonba­ar maakt, wat een misdaad tegen de mensheid kan zijn.

 ?? © bellingcat ?? Soldaten van bataljon 8219 poseren in online filmpjes.
© bellingcat Soldaten van bataljon 8219 poseren in online filmpjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium