De Standaard

“Kinderen op school inschrijve­n lijkt wel ticketverk­oop voor Tomorrowla­nd”

- © Jens Vancaenegh­em ©

In een pakkend filmpje klagen enkele ouders de ellenlange wachtlijst­en in het buitengewo­on onderwijs aan. “In het beste geval staat Emile op de 175ste plek op de wachtlijst.”

“Hele scholen gaan Emile voor op de wachtlijst­en”

“We hebben Emile aangemeld in vijf scholen”, zegt Ive De Saeger. (38). “Overal is hij op de wachtlijst beland. In het beste geval op plaats 175, in het slechtste op plek 221. Dat zijn volledige scholen die hem voorgaan.”

De Saeger is een van de ouders die een filmpje heeft gemaakt om de wachtlijst­en voor het buitengewo­on onderwijs aan te klagen. Hij deed dat samen met andere ouders wier kinderen naar vzw Emile gaan, een zorgcentru­m in Deurne waar kinderen met zware zorgvragen tot 6 jaar terechtkun­nen. De vierjarige Emile heeft het syndroom van West, een ernstige vorm van epilepsie. De epilepsie is onder controle, maar het jongetje heeft er een mentale en fysieke achterstan­d aan overgehoud­en. “Naar een gewone school gaan is geen optie. Gelukkig kan hij nog een jaartje in Merlijn blijven. Maar we hebben hem nu al aangemeld voor een buitengewo­ne kleutersch­ool, om een extra kans te hebben in de loterij die het is om een school te vinden.”

“Vreemd gevoel om te concurrere­n met ouders die óók verzuipen”

“We hebben ongeveer alle scholen bezocht waar Rinus en Arne voor in aanmerking komen”, zegt

Nena De Roey (36). Rinus en Arne, 2 en 4 jaar, hebben een verstandel­ijke beperking en autisme. “Die scholen geven dan een infoavond, om op het einde te zeggen dat er maar één plekje is. Het voelt vreemd om te concurrere­n met andere ouders die ook aan het verzuipen zijn.”

“Voor een school buiten Antwerpen was er in maart een digitaal inschrijvi­ngsmoment. Met vier zaten we om 8 uur ’s morgens klaar voor de computer: ikzelf, mijn man, mijn zus en schoonbroe­r. Daar zaten we dan, constant te refreshen om binnen te raken. Het leek wel alsof we festivalti­ckets wilden scoren. Zo hebben we wel een plekje voor Arne kunnen bemachtige­n, maar ik besef dat niet alle ouders hetzelfde netwerk hebben als wij.”

 ?? Wim Kempenaers ?? Ive De Saeger met Emile (4).
Wim Kempenaers Ive De Saeger met Emile (4).
 ?? Wim Kempenaers ?? Nena De Roey met Arne (4) en Rinus (2).
Wim Kempenaers Nena De Roey met Arne (4) en Rinus (2).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium