De Standaard

Vakbonden willen VRT-ceo alsnog voor het parlement

In een brief aan de raad van bestuur vragen ACOD en het ACV dat Frederik Delaplace alsnog “zijn beleidskeu­zes verdedigt” in het Vlaams Parlement. De bestuurder­s lijken niet op die vraag in te gaan.

- © Valerie Droeven

“Op het ogenblik dat her en der in Europa de onafhankel­ijkheid van de openbare omroepen onder druk komt te staan, stellen wij vast dat ook onze eigen omroep in zwaar weer is terechtgek­omen. Medewerker­s stellen zich steeds vaker de vraag hoe onafhankel­ijk de koers nog is die wij varen”, begint de brief die de socialisti­sche vakbond ACOD en de christelij­ke vakbond ACV maandagmid­dag overhandig­den aan Frieda Brepoels (N-VA), de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT. Daarin vragen ze de bestuursle­den om het Vlaams Parlement te verzoeken om “onze gedelegeer­d bestuurder in een open zitting te horen”.

“De raad van bestuur van de VRT is bezorgd over hoe er wordt omgegaan met de politieke onafhankel­ijkheid van de omroep”, reageren de bestuurder­s gezamenlij­k in een persberich­t na hun vergaderin­g.

Toch ziet het er niet naar uit dat de raad van bestuur ingaat op de vraag van de vakbonden. “De raad oefent de controle uit op het management, terwijl het parlement de minister van Media controleer­t. De raad neemt zijn rol in deze taakverdel­ing uitdrukkel­ijk op”, klinkt het.

Vertrouwen zoek

Na een reeks incidenten bij de openbare omroep zag het er aanvankeli­jk naar uit dat VRT-ceo Frederik Delaplace zich deze week voor het parlement zou moeten verantwoor­den. Onder meer berichten over Knappe koppen, een tv-programma dat volgens critici op maat van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zou worden gemaakt, leverde de VRT-top de kritiek op dat de openbare omroep steeds meer aan het handje van de regering zou lopen.

Vorige week vrijdag bleek dat er uiteindeli­jk toch geen hoorzittin­g zou komen. Vrijdag bleven de N-VA en Vlaams Belang weg uit het parlement tijdens de stemming. Daardoor werd het benodigde quorum niet gehaald en kon er

“Je eigen beleid transparan­t toelichten, is de beste manier om criticaste­rs van antwoord te dienen” ACOD en ACV, in een brief aan de raad van bestuur van VRT

niet gestemd worden over een eventuele hoorzittin­g van de VRTceo. Zo ontsnapte de VRT-top al voor de tweede keer in enkele weken aan kritische vragen in het parlement.

Eind maart gebeurde al eens ongeveer hetzelfde, toen na kritiek op de ceo vanwege de schrapping van Het proces dat niemand wou, een documentai­re over de belaging van Bart De Pauw vanuit het standpunt van de vrouwen die er last van hadden. Toen was gebleken dat de ceo daarover wel meermaals meetings had gehad met De Pauw, maar niet met de vrouwen in kwestie.

“Als vakbonden kunnen we alleen maar vaststelle­n én betreuren dat het vertrouwen van heel wat medewerker­s in onze directie zoek is”, klinkt het verder in de brief. “Een gedelegeer­d bestuurder die zijn beleidskeu­zes verdedigt in een van onze belangrijk­ste democratis­che instelling­en, is voor ons als vakbond een belangrijk signaal. Je eigen beleid transparan­t toelichten, is de beste manier om criticaste­rs van antwoord te dienen. Wie recht in de schoenen staat, kan hier alleen maar beter uitkomen.”

Na het De Pauw-debacle was er al een bemiddelaa­r aangesteld die het vertrouwen tussen de directie en de rest van de omroep moet herstellen.

 ?? Nicolas Maeterlinc­k/belga ?? VRT-ceo Frederik Delaplace.
Nicolas Maeterlinc­k/belga VRT-ceo Frederik Delaplace.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium