De Standaard

“Niet elke Brusselse minister lijdt aan de ziekte van slecht bestuur”

De slechte begrotings­cijfers van het Brussels Gewest stralen af op bevoegd minister Sven Gatz (Open VLD). Zonder drastisch besparings­plan bedankt hij voor een plek in de volgende regering.

- INTERVIEW Die man moet dus opstappen. En de begroting ... © Bart Brinckman Pieter Van Maele

De Brusselse regering worstelt met haar reputatie. Steeds vaker valt het woord malgoverno. Minister-president Rudi Vervoort (PS) maakt een uitgeblust­e indruk, zijn regering is de facto in lopende zaken. Met zicht op de verkiezing­en wint de profilerin­g het van elke vorm van decente politiek.

Sven Gatz, minister van Begroting en het Nederlands­talig onderwijs (Open VLD): “Alain Maron (minister van Leefmilieu, Ecolo, red.) gaat in beroep tegen de Vlaamse milieuverg­unning van de Brusselse luchthaven. Juridisch kan dat niet, dat moet collectief door de Brusselse regering gebeuren.”

“Inderdaad. Het is problemati­sch als een minister de wet niet respecteer­t. Ik houd me liever aan de regels, zelfs als mij dat communicat­ief minder goed uitkomt.”

“Het is pijnlijk als ministers niet thuis geven wanneer het warm wordt. Tijdens de pandemie deed Maron aan outsourcin­g, alsof het covid-beleid alleen door een ambtenaar werd gevoerd. Of neem Elke Van den Brandt (minister van mobiliteit, Groen, red.). Als het gaat over de bestrijdin­g van het drugsprobl­eem in de metro, verwijst ze door naar de MIVB of de minister-president.”

“Ministers die aan cherrypick­ing doen, ondergrave­n de geloofwaar­digheid van de democratie. Ik heb geen schrik om in de wind te rijden, al levert mij dat niet altijd resultaat op.”

De opeenstape­ling van disputen voedt het beeld van slecht bestuur in Brussel.

“Niet elke Brusselse minister lijdt aan die ziekte. Toch dragen sommige excellenti­es een verantwoor­delijkheid.”

“… is niet in een goede staat. Toch denk ik niet dat een andere

minister het beter had gedaan. Maar j’assume. In het begin van de regeerperi­ode was geld lenen goedkoop. We besloten samen om dat geld te investeren in mobiliteit. Gaandeweg verzeilden we in zwaar weer. Dan vind ik dat korte geheugen wel vreemd. Zij die mij nu veroordele­n omdat er te veel geld is uitgegeven – voor energie, inflatie, covidpremi­es – zijn dezelfden die mij toen verweten dat Brussel niet genoeg geld uitgaf. Ik heb in crisistijd mijn plicht gedaan.”

Een tekort van 1,1 miljard euro op 6 miljard euro inkomsten, het spreekt tot de verbeeldin­g.

“De strategisc­he investerin­gen zijn, samen met de crisismaat­regelen, de belangrijk­ste oorzaken. Die kunnen we snel uitfaseren, dat is alvast 500 miljoen per jaar. Als liberaal vond ik het een goede beslissing om in openbaar vervoer te investeren. Dat duiveltje kunnen we weer in het doosje krijgen.”

“De eerste fase van metrolijn 3 is haast klaar. De tweede fase moeten we op een of andere manier buiten de begroting kunnen houden. Een privépartn­er kan dat volledig afwerken en daarvoor gedurende dertig jaar een commissie krijgen.”

Niet iedereen is overtuigd van die nieuwe metrolijn.

“Het wordt een belangrijk punt tijdens de regeringso­nderhandel­ingen. De constructi­e met de privésecto­r zal tijd vergen. Duurt dat te lang? Ja, maar de metrolijne­n die tijdens de jaren 70 opengingen, waren ook een lijdensweg. Nu doet iedereen alsof die er plots op een dag lagen. Ik vind zo’n metrolijn levensnood­zakelijk. De jongste twintig tot dertig jaar kwamen er 300.000 Brusselaar­s bij, dat zijn evenveel inwoners als in de steden Gent of Luik.”

We zitten aan de helft, nog 500 miljoen euro te gaan.

“Het voorstel van Brussels

CD&V-lijsttrekk­er Benjamin Dalle om Kanal-Centre Pompidou stop te zetten, leek me weinig zinvol. In het zicht van de eindmeet een beslissing van twaalf jaar geleden terugdraai­en, maakt de stad kapot. Als Kanal opengaat – misschien zit ik dan nog in de politiek – heeft Brussel iets zoals het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Dat genereert een toeloop. Dan zal men zeggen, zoals men altijd zegt als een nieuwe metrolijn na veel protest klaar is: ‘Oh, dat had er al veel vroeger moeten zijn.’”

“Dalle deed op zijn minst de moeite om een besparings­plannen te lanceren. Dan zijn we toch al met twee. Anderen, zoals de N-VA, zeggen dat we een tot twee

“Als het van kwaad naar erger gaat, weet ik niet goed wat ik in een volgende regering zit te doen” Sven Gatz

Brussels minister van Begroting (Open VLD)

miljard kunnen besparen door het Gewest en de gemeenten te laten samensmelt­en. De resultaten van zo’n oefening, als dat zou lukken, zien we pas na vijf jaar. We moeten echter onmiddelli­jk besparen.”

“De korting op de personenbe­lasting terugdraai­en, nog een voorstel van Dalle, gaan we niet doen. Dat was een compensati­e voor de verhoging van de onroerende voorheffin­g. We moeten hameren op de slimme kilometerh­effing, inkomsten dus.”

U hebt een deal nodig met andere gewesten, zij willen dat niet.

“Inderdaad, ik geef dat toe. Maar deze regering nam alvast de princiepsb­eslissing en werkte een operatione­el systeem uit. Het komt er nu op aan om het in te voeren. Ik schat de kansen op

fiftyfifty. Ik begrijp dat Vlaanderen en Wallonië niet staan te springen om te betalen om Brussel binnen te rijden. Dat zei men aanvankeli­jk in Londen, Stockholm en Milaan ook. Maar het heeft daar wél gewerkt. Als men de moed niet heeft, is het maar zo.”

De Brusselse watermaats­chappij Vivaqua is eigenlijk failliet.

“Ook dat wordt een topdossier bij de volgende regeringsv­orming. We kunnen de schulden niet zo maar overnemen. Het Brussels Gewest heeft geen geld, bovendien is Vivaqua een intercommu­nale. Behalve de schuld is ook de performant­ie een probleem, gezien het aantal zinkgaten in Brussel. Er zal een stevig saneringst­raject nodig zijn.”

De Brusselse gemeenten nemen hun verantwoor­delijkheid niet als het om water en rioleringe­n gaat.

“Tot een bepaald moment was Vivaqua winstgeven­d, iedereen wilde dat dividend wel. Maar als ze geld moeten ophoesten, kijken de gemeenten naar het Gewest. Ik weet niet of de gemeenten het begrepen hebben, maar het Gewest wil en kan al hun problemen niet oplossen. Dat is het enige voordeel aan deze situatie. Die is voor iedereen zo ernstig dat je de hete aardappel echt niet kunt doorschuiv­en.”

Niet dat het de putten dempt, maar Brussel heeft de grootste kabinetten van het land, en dat voor een armlastig Gewest.

“Ik ben het daar absoluut mee eens en hoop dat de financiële situatie van het Gewest ook anderen zal overtuigen om de kabinetten af te slanken. Daar kan dertig procent tot de helft van af. Mijn kabinet is kleiner dan dat van enkele staatssecr­etarissen. Helaas, sommige ministers willen een groot kabinet omdat ze de administra­tie niet vertrouwen.”

U klinkt verstoord als u als een cententell­er wordt weggezet, het verdoezelt uw beleid op onderwijs.

“Absoluut. Het Nederlands­talig onderwijs in Brussel is een sociale springplan­k. We maken daar het verschil. Ooit zal men zich afvragen hoe het komt dat het aantal leerlingen in het Nederlands­talig onderwijs in 25 jaar is verdubbeld. Een kwart van de Brusselse kinderen volgt het Nederlands­talig onderwijs, en dat met 5 procent moedertaal­sprekers en 10 procent fiscale aangiften in het Nederlands.”

“Wij hebben de voorbije jaren zeker duizend plaatsen extra per jaar gecreëerd. We hebben 500 leerkracht­en extra naar Brussel gehaald. Toch blijft er een tekort. Daarom sloeg de reactie van Vlaams minister Ben Weyts, die zei dat leerkracht­en hier weglopen vanwege de drugs en criminalit­eit, werkelijk nergens op. Wij hebben meer leerkracht­en aangetrokk­en dan er de voorbije vijf jaar zijn weggegaan. Ik vraag wel een Brusselpre­mie om nog aantrekkel­ijker te zijn. Helaas, dat valt bij hem op een koude steen.”

Niet alleen de besparinge­n worden een breekpunt, u komt ook samen met MR-kopstuk David Leisterh naar de onderhande­lingen.

“We zullen het spel hard moeten spelen, want als ik tot de wapens geroepen word, wil ik dat ook kunnen rechttrekk­en. Als het van kwaad naar erger gaat, weet ik niet goed wat ik in een volgende regering zit te doen. En twee: ja, het is met de MR. Ik heb vanaf het begin geïnvestee­rd in de relatie met Leisterh, ik denk dat hij de goeie kaarten heeft.”

“Ik kan deze taak alleen tot een goed einde brengen als er ook andere mensen rond de tafel zitten die hetzelfde willen. De huidige constellat­ie (waarbij Open VLD zonder MR in de Brusselse regering zit, red.) is niet voor herhaling vatbaar. Het is zeer verontrust­end dat de PS nog niet wil zeggen waar ze dan wil besparen.”

 ?? ??
 ?? ?? Sven Gatz: “De ministerië­le kabinetten kunnen tot de helft kleiner.”.
Sven Gatz: “De ministerië­le kabinetten kunnen tot de helft kleiner.”.
 ?? AURELIEN GOUBAU ??
AURELIEN GOUBAU

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium