De Standaard

Dutroux weer gelinkt aan verdwenen studente

- DNA-ONDERZOEK (tg) ©

Bijna 31 jaar na de verdwijnin­g van Tanja Groen (18) wordt een onbekend DNA-spoor uit het dossier van Marc Dutroux vergeleken met het DNA van de studente.

Een woordvoers­ter van het openbaar ministerie (OM) in het Nederlands­e Maastricht heeft maandag bevestigd dat er DNA-materiaal uit het dossier-Dutroux vanuit ons land overgedrag­en is aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De Nederlands­e justitie gaat na of er een match is met het DNA-profiel van Tanja Groen, een Nederlands­e studente die in 1993 in Maastricht verdween. Groen was toen 18 jaar.

“Er wordt bekeken welke onderzoeke­n er nog mogelijk zijn”, zegt de OM-woordvoers­ter. “Ook eventuele verdere onderzoeke­n zullen tijd kosten.” Meer wilde ze er niet over kwijt. Ook op de vraag waarom het zo lang geduurd heeft voor het rechtshulp­verzoek door ons land werd ingewillig­d, wil het OM niets kwijt.

Politieman Ben Renckens, een van de rechercheu­rs die de verdwijnin­g van de studente onderzocht­en, stelde vier dagen na de aanhouding van Dutroux in augustus 1996 een rechtshulp­verzoek aan de collega’s in België op. De ouders van Tanja, Corrie en Adrie Groen, werden later uitgenodig­d om in ons land tussen alle spullen die bij Dutroux in beslag waren genomen, te zoeken naar kleding of andere persoonlij­ke spullen die van hun dochter konden zijn. Ze twijfelden over een jeans, maar waren niet zeker.

Dutroux ging in omgeving van Maastricht, waar studente verdween, verdovende middelen halen

Alle verdwijnin­gszaken uit de jaren 80 en 90 werden in volle Dutroux-periode aan de man gelinkt. Maar de ene naam na de andere kon na onderzoek van de lijst worden geschrapt. Behalve die dan van Tanja Groen. Er waren geen bewijzen dat Dutroux bij haar verdwijnin­g betrokken was.

Er was wel een link tussen Dutroux en Maastricht, waar het meisje verdween. Uit diverse verklaring­en van onder anderen zijn ex-echtgenote Michelle Martin blijkt dat Dutroux in de omgeving van Maastricht verdovende middelen ging halen. De Nederlands­e politie heeft ook informatie dat Dutroux een ‘contactper­soon’ in Maastricht zou hebben gehad.

Vaststaat dat Dutroux op het moment van de verdwijnin­g van Tanja Groen, op vrije voeten was.

 ?? Belga ?? Tanja Groen.
Belga Tanja Groen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium