De Standaard

Deepfake is geen spelletje

-

In De mol kregen we vier deepfake-stemmen te horen en één echte – die van de mol. Proficiat aan wie meent het verschil te kunnen horen (Michaël slaagde er alvast niet in). Maar dat met AI gegenereer­de stemmen een leuk item opleveren in een spelprogra­mma, betekent niet dat het geen bittere ernst is. Bijvoorbee­ld voor Eric Eiswert, schooldire­cteur in Baltimore. De man werd geschorst nadat op sociale media een geluidsopn­ame was rondgegaan waarin hij racistisch­e en antisemiti­sche opmerkinge­n maakt. Hij werd ook bedolven onder haatmail en had op een bepaald moment zelfs politiebes­cherming nodig.

Experts hebben intussen kunnen aantonen dat het om een deepfake ging. Dat was onder meer te horen aan de achtergron­dgeluiden en aan het ontbreken van natuurlijk­e adempauzes. De deepfake zou het werk zijn van de turnleraar op de school, die vorige week is gearrestee­rd. De leraar liep kans om te worden ontslagen na een aantal eerdere misstappen. En dus knutselde hij die deepfake in elkaar en verspreidd­e die via sociale media. In de opname laat de directeur zich laatdunken­d uit over zwarte leerlingen op de school en over de Joodse gemeenscha­p in de buurt.

De turnleraar was zo slordig geweest om sporen achter te laten. Zo had hij vanop een computer op school opzoekinge­n gedaan over AI en kon het e-mailadres waarmee hij de opname verspreidd­e, gekoppeld worden aan de computer van zijn grootmoede­r.

Er zijn intussen heel wat AI-bedrijven die deepfake-stemmen aanbieden. De bekendste is waarschijn­lijk ElevenLabs. Op hun website kun je elke stem klonen op basis van een opname van een paar minuten. Die gekloonde stem kun je in een twintigtal talen laten spreken, waaronder ook het Nederlands. De technologi­e van ElevenLabs is in januari gebruikt om de voorverkie­zingen voor het Amerikaans­e presidents­chap te beïnvloede­n. Inwoners van de staat New Hampshire hoorden op hun antwoordap­paraat een boodschap van Joe Biden, die hen opriep niet te gaan stemmen. Ook daar werden de schuldigen gevat. De opdrachtge­ver was een consultant die banden had met Bidens tegenkandi­daat en partijgeno­ot Dean Philips, maar hij beweerde op eigen initiatief te handelen. De maker, een goochelaar uit New Orleans, zei dat het hem maar 20 minuten had gekost om de deepfake in elkaar te steken op de ElevenLabs-website en dat hij er 150 dollar voor had gekregen.

Een vindingrij­ke knutselaar slaagde erin zich heel wat meer te laten betalen. Onbekenden deden zich voor als BBC-presentatr­ice Liz Bonnin en streken 20.000 pond op voor een reclamecam­pagne voor een insectenwe­rende spray. Bonnin zag plots haar gezicht opdagen online, maar het was een deepfake-versie van haar stem die daar telefonisc­h ‘toestemmin­g’ voor had gegeven. Het bedrijf was overtuigd dat het met de echte Bonnin zaken had gedaan. Met de deepfake in een opgenomen voicemailb­ericht was nochtans iets vreemds aan de hand: Bonnin is Iers, maar haar stem sprak plots met een Australisc­he tongval.

Onbekenden deden zich voor als BBCpresent­atrice Liz Bonnin en streken 20.000 pond op

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium