De Standaard

Kursaal Oostende krijgt aanpasbare zalen en kan zo rockconcer­ten organisere­n

- CONCERTZAA­L Geert Sels

Door een systeem van mechanisch­e liften te installere­n, kan het Kursaal van Oostende zijn zalen snel moduleren voor uiteenlope­nde toepassing­en. De werken kosten 25 miljoen euro.

In zijn huidige toestand zit het Kursaal van Oostende met 250.000 bezoekers per jaar aan zijn limiet. De organisato­ren zien regelmatig optredens aan hun neus voorbijgaa­n omdat sommige artiesten alleen voor staand publiek willen optreden. De zaal staat nu eenmaal vol zitjes, en die kunnen niet zomaar gedemontee­rd worden.

Daar is nu een oplossing voor in aantocht. De komende twee jaar zijn er werken gepland om een dynamisch vloerplan te installere­n. Daarvoor komt er onder de volledige zaalopperv­lakte een systeem van mechanisch­e liften. Die kunnen de hoogte van het podium en de zaalvloer los van elkaar aanpassen. Via de liften kunnen de zitjes in de grond verdwijnen. Ook het podium kan verlagen, zodat er één aaneenslui­tend oppervlak van 1.700 vierkante meter ontstaat.

Eens die ingreep tegen augustus 2026 is doorgevoer­d, kan het Kursaal vlot schakelen met zijn aanbod. Dan kan het de ene dag een zaalshow voor zittend publiek programmer­en en de dag erna een staand pop- of rockconcer­t. In een theaterops­telling met zitjes is er dan plaats voor ruim 2.000 bezoekers; een staand concert heeft een capaciteit van 3.150 mensen. Het Kursaal schat dat het zijn jaarcijfer­s daardoor kan opkrikken van 250.000 naar 330.000 bezoekers.

Zicht op zee

Die soepele toepassing van de zaal biedt ook andere mogelijkhe­den. Door de maximale oppervlakt­e van de zaal te benutten, kunnen beurzen, conferenti­es en congressen hun capaciteit verhogen. Bovendien kijkt de zaal dan uit op de zee. Architect Léon Stynen ontwierp het casino in 1953 met imposante glaspartij­en langs de Noordzee.

De werken kosten 25 miljoen euro, 9 miljoen daarvan komt van de Vlaamse regering. Het geld komt uit het relancepla­n Vlaamse Veerkracht. Uit die pot ‘coronageld’ is ruim 77 miljoen euro voorbestem­d voor culturele infrastruc­tuur. Andere projecten die daarmee gefinancie­rd worden, zijn de nieuwe museumsite van Brugge, het museumproj­ect Abby in Kortrijk en een nieuwe kunstwerkp­laats in Hasselt.

De rest van het budget voor het Kursaal wordt door verschille­nde partners ingevuld. Bouwheer NV Eko legt 4 miljoen euro op tafel, de provincie West-Vlaanderen een half miljoen. De resterende 11,5 miljoen euro moet uit de exploitati­e van het gebouw komen.

 ?? © rr ?? Simulatie met staand publiek.
© rr Simulatie met staand publiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium