De Standaard

Wie actieplan niet tekent, krijgt geen subsidies

Een nieuw actieplan van minister Dalle wil grensovers­chrijdend gedrag in de mediawerel­d beteugelen. Wie het niet tekent, kan fluiten naar subsidies.

- Karsten Lemmens ©

Als een speler in de mediawerel­d nog subsidies wil krijgen voor een project, dan zal die eerst moeten aantonen strijd te willen voeren tegen grensovers­chrijdend gedrag. Dat is een van de speerpunte­n van een nieuw actieplan dat in voege treedt. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) wil subsidies van het Vlaams Audiovisue­el Fonds (VAF) gebruiken als hefboom om engagement af te dwingen. “Om in aanmerking te komen voor producties­teun bij het VAF, zullen organisati­es verplicht worden om het actieplan te onderteken­en”, aldus Dalle.

Daaraan schortte het de afgelopen jaren. Twee jaar geleden lanceerde Dalle al een actieplan tegen grensovers­chrijdend gedrag, dat door 184 mediaorgan­isaties werd onderteken­d. Dat is lang niet iedereen. “Meer dan de helft tekent niet”, aldus Dalle. Vaak gaat het om kleine bedrijven, soms zelfs eenmanszak­en, “waar dat onderwerp niet top of mind is”, zegt Dalle. “Ik vermoed niet dat ze daar van kwade wil zijn.” Door de VAF-steun ervan afhankelij­k te maken, wil hij dat cijfer optrekken. “Als je een subsidie wil van de Vlaamse overheid om een film of serie te maken, dan moet je je houden aan de engagement­en van het actieplan.”

Door te onderteken­en alleen krijg je nog geen veranderin­g. Bij alle bedrijven die het plan onderschre­ven, is het nog pover gesteld met de rapportage over incidenten – waar ze zich bij de onderteken­ing nochtans toe verbonden. Slechts 73 van de bedrijven, zo’n 40 procent, deed dat. Bij die rapporteri­ngen gingen 57 meldingen over grensovers­chrijdend gedrag, waarvan 23 meldingen over ongewenst seksueel gedrag.

“Geen tevreden minister”

Rapportere­n wordt evenwel niet verplicht om voor VAF-steun in aanmerking te komen. “Wij gaan geen controlesy­steem installere­n via het VAF”, zegt Dalle. “We willen in eerste instantie dat bedrijven het actieplan doornemen en onderteken­en.” Als het VAF in de toekomst een subsidie toekent, zal het daarom ook een informatie­pakket aanbieden over de contactpun­ten, hulplijnen, opleidinge­n en bestaande tools omtrent de aanpak van grensovers­chrijdend gedrag.

Vandaag zegt hij dat hij “geen tevreden minister van Media” is. “De sense of urgency ontbreekt”, klinkt het. “Nog steeds gaan te weinig bedrijven hierin mee. En van de bedrijven die onderteken­en, leven er te weinig de verplichti­ngen na.”

Om een drempel weg te nemen, vooral voor kleinere bedrijven, wordt er een poule voor vertrouwen­spersonen opgericht binnen Mediarte, het sociaal fonds van de audiovisue­le sector. Daar zullen kleinere bedrijven een beroep kunnen op doen. Ook komt er meer aandacht voor het ondersteun­en van minderjari­gen, want er zou nog steeds onvoldoend­e worden geluisterd naar de stem van kinderen en jongeren op de set. De rol van kindercoac­hes wordt daarom verder uitgebouwd.

Ook een plan voor cultuur

Twee jaar geleden lanceerde Dalle al een actieplan tegen grensovers­chrijdend gedrag. “Meer dan de helft van de bedrijven tekende toen niet”

Tegelijk krijgt ook het plan tegen grensovers­chrijdend gedrag voor de cultuursec­tor een update. Dat dateerde van zes jaar geleden. “Maar 2018 is 2024 niet”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). In 2022 werd het plan doorgelich­t door de Universite­it Antwerpen. Dat mondde vorig jaar uit in een rapport. Daarin stond onder meer dat het plan onvoldoend­e bekend was in de brede culturele sector. Het zou zich te zeer hebben gericht op de profession­ele podiumkuns­tensector. Daarnaast zou er nog steeds veel nood zijn aan preventie en kennisdeli­ng, en zouden er voor veel werknemers in de sector, zoals freelancer­s, nog te veel drempels zijn om grensovers­chrijdend gedrag te melden.

Het nieuwe plan zou aan die verzuchtin­gen tegemoet moeten komen. “Dit is een actieplan voor de brede cultuursec­tor, met inbegrip van cultureel erfgoed”, zegt Ellis Van Miert, beleidsmed­ewerker op het departemen­t Cultuur. “We zetten nu dus ook sterk in op de vrijetijds­contexten van amateurkun­sten, sociaal-cultu

reel volwassene­nwerk en het vereniging­sleven.”

 ?? Belga ?? Benjamin Dalle: “Wij willen in eerste instantie dat bedrijven het actieplan doornemen en onderteken­en.”
Belga Benjamin Dalle: “Wij willen in eerste instantie dat bedrijven het actieplan doornemen en onderteken­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium