De Standaard

Een les in mediawijsh­eid

- © Gay girl gone De podcasts in ‘Het oordeel’ zijn te beluistere­n via onze gratis app standaard.be/ podcastapp. Lieve Van de Velde

Niets is wat het lijkt, zeker niet online. De podcast Gay girl

gone reconstrue­ert in truecrimes­tijl het verhaal van Amina Arraf, het lesbische meisje uit Damascus dat meer dan tien jaar geleden in volle Syrische revolutie de wereld liet meekijken in haar leven. Of dat dachten we.

De naam Amina Arraf gonsde in 2011 wereldwijd over het internet. Ze was, zo lazen we, een jonge lesbische vrouw die in de Syrische hoofdstad een blog (‘A gay girl in Damascus’) bijhield. In geen tijd groeide ze uit tot de stem ook van de queer gemeenscha­p in een queeronvri­endelijk land. Tot gebeurde waar iedereen voor vreesde: Amina werd gearrestee­rd.

Zo begint Gay girl gone, de podcast die journalist­e Samira Mohyeddin voor de Amerikaans­e omroep CBC eind 2023 over de zaak maakte. Wie te jong was om in 2011 al bewust het internet af te schuimen, verwacht een verhaal over een meisje dat ergens in een politiecel de dood in de ogen kijkt. Bent u zo iemand? Stop dan hier met lezen en luister eerst naar de podcast voor u zich ergert aan spoilers. Het verhaal van Amina kreeg namelijk een erg bizarre wending. Amina bleek een fictief personage, in het leven geroepen door een witte Amerikaans­e cisman: Tom MacMaster.

Disney in Damascus

Gay girl gone zoomt in op hoe en waarom MacMaster de wereld belazerde en kijkt naar de impact ervan. In truecrimes­tijl praatten de makers met MacMaster, met mensen die destijds in Damascus zaten, en met de Canadese Sandra, die op Amina een onlinecrus­h had – die, hoe absurd ook – wederzijds leek.

Als luisteraar voel je met de minuut de verontwaar­diging tegenover MacMaster groeien. Hoe hij vanuit egocentris­me en ijdelheid handelde: “Hij wou zo graag een schrijver zijn en met Amina had hij eindelijk succes.” Maar er speelde ook een kwalijk white saviour complex. Hij was ervan overtuigd dat hij met Amina de wereld sensibilis­eerde voor de penibele positie van de homogemeen­schap in het Midden-Oosten en zette daarvoor een narratief in dat meer leek op Disneyfilm­s dan op de situatie zoals ze was in Damascus.

Maar Gay girl gone is vooral een belangrijk­e les in mediawijsh­eid. Dat MacMaster in 2011 zo ver kon gaan, had te maken met de gretigheid van de media om het menselijke en hapklare verhaal van Amina te geloven en te brengen, als sappig toetje bij de onpersoonl­ijkere artikels over de burgeroorl­og en geopolitie­k. Niet alleen tabloids pikten haar op, ook een kwaliteits­krant als The Guardian slikte het allemaal zonder veel factchecke­n.

MacMaster handelde ook vanuit een kwalijk white saviour complex

Zou dit vandaag ook nog kunnen gebeuren, vraag je je als luisteraar af. Blogs zoals die van Amina zijn intussen iets voor het internetar­chief. In vlogs, Tiktoks en Instagrams­tories zie je nog de persoon erachter, zou je kunnen denken. Maar ook dat biedt, in tijden van AI en deepfakes, geen zekerheid dat er niet nog eens een Amina-verhaal de media binnenslui­pt. Deze podcast maakt ons wel alert.

Van: Samira Mohyeddin/CBC 6 aflevering­en, te beluistere­n via CBC podcasts, de app DS Podcast en de gekende podcastpla­tformen ★★★★☆

 ?? Afp ?? Tom MacMaster verraste vriend en vijand.
Afp Tom MacMaster verraste vriend en vijand.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium