De Standaard

Ambachteli­jk avontuur op wankele benen

Harold Halibut is een fabelachti­g staaltje videogamed­esign met een emotioneel geladen verhaal. Al is de doellooshe­id van het leven soms wel erg overheerse­nd.

- Harold Halibut Van: Slow Bros Voor: PS5, Xbox, PC ★★★☆☆ © Jasper Croonen

Er is bijna vijftien jaar geboetseer­d aan Harold Halibut, en het resultaat van dat ambachteli­jke passieproj­ect is verbluffen­d. Wanneer je op ontdekking gaat door het gestrande, gezonken ruimtetuig Fedora, zuigt het handwerk je de wereld in. Personages zijn karaktervo­l, speels beweeglijk en lijken wel tactiel in hun plasticine­vormen. Zo blijft het keer op keer indrukwekk­end om hoofdperso­nage Harold in het metrosyste­em van waterglijb­anen te zien stappen, en hem in de viskeuze vloeistof opgeslorpt te zien worden. De druipende onderzeese wanden en het chlorofylg­roene water geven de wereld een onbehaagli­jk Bioshock- sfeertje, maar dan uitgebalan­ceerd met een stevige geut poppenkast­magie die doet denken aan de stop-motionfilm Fantastic mr. Fox. Je wilt je tijd nemen om deze absurde wereld en haar al even uitzonderl­ijke bewoners te leren kennen.

Want daar draait het in Harold Halibut allemaal om. Als manusjevan-alles op het schip wandel je voortduren­d van hot naar her om banale taakjes uit te voeren waar je vrienden en kennissen zich te goed voor voelen. “Is dit alles?”, vraagt Harold zich luidop af na alweer een dag vol nutteloosh­eid. Samen met hem ga je op zoek naar een gevoel van eigenwaard­e, om te ontsnappen aan (of te berusten in) de alledaagsh­eid. Die zelfhulp krijg je door de ander, via gesprekken met je medebewone­rs op de Fedora. Die worstelen elk met hun eigen menselijke problemen: van een gebrek aan profession­eel perspectie­f tot de uitdaginge­n in een langdurige relatie. Het zijn ontroerend­e verhaallij­nen die door hun kernachtig­heid nooit melodramat­isch worden. Harold, geweldig vertolkt door stemacteur Andrew Nolen, zie je mondjesmaa­t evolueren van apathie naar assertivit­eit.

Troosteloo­sheid

Alleen zit in die sleur ook de grote uitdaging aan Harold Halibut. In het spel doe je nauwelijks meer dan wandelen en praten, elke keer opnieuw. Er zijn momenten waarop de troosteloo­sheid van het bestaan (daar) zo onder je huid kruipt, dat het gewoonweg enerverend wordt. Binnen de hoofdboods­chap van het verhaal valt dat ongemak nog te verantwoor­den. Maar er zijn zijtakken over idealistis­che tienerrevo­ltes en over de machtsmono­polies van monsterbed­rijven die binnen die setting misplaatst karikatura­al aanvoelen. Het is absoluut pakkend dat een claymation­protagonis­t als Harold Halibut ons leert dat we als mens zacht en vormbaar zijn, wanneer we openstaan voor helpende handen. Maar soms staat het avontuur net wat te veel te zwabberen op wankele benen.

Je wilt je tijd nemen om deze absurde wereld en haar al even uitzonderl­ijke bewoners te leren kennen

 ?? Slow bros. ?? Gesprekken met andere aanwezigen op de Fedora bieden ontroerend­e verhaallij­nen.
Slow bros. Gesprekken met andere aanwezigen op de Fedora bieden ontroerend­e verhaallij­nen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium