De Standaard

Mexico-Stad onbetaalba­ar? De schuld van de gringo’s

Mexico-Stad is zo hip geworden bij digitale nomaden uit de VS en Europa dat zij, volgens critici, de prijzen op de woningmark­t doen exploderen.

- © Lode Delputte

Buitenland­ers die in de trendy buurt Colonia Roma neerstreke­n, konden onlangs deze flyer lezen: “Nieuw in de stad? Telewerker? Je bent een plaag en de plaatselij­ke bewoners haten je. Vertrek!”

De campagne is al even aan de gang: door de coronacris­is hoefden massa’s jonge profession­als uit tech- of andere sectoren in de VS, Canada of Europa niet langer naar kantoor. Omdat Mexico in die periode een erg open land bleef en slechts op een paar uur vliegen ligt van Los Angeles of New York, streken de digitale nomaden er bij duizenden neer. Ze namen hun intrek in Roma of Condesa, veilige wijken met een bohemiensf­eer waar ook de Mexicaanse stedelijke middenklas­se zich sinds jaar en dag thuisvoelt.

Alleen: de komst van al die buitenland­se werknemers met een hoger loon begon snel kwaad bloed te zetten, en behalve met flyers waren de tegenstand­ers op Tiktok en andere sociale media actief.

“Kolonisato­r”, zo kreeg de Amerikaans­e reisschrij­ver en journalist Marko Ayling als reactie op een van zijn posts over Mexico, zijn nieuwe stek. “Dat woord werd ook gebruikt voor Hernán Cortés en voor de verovering van de Azteekse hoofdstad.” Ayling was nochtans geïntegree­rd: hij had Spaans geleerd en woonde samen met zijn Mexicaanse vriendin.

Het grootste probleem dat de Mexicanen met – vooral – de VS-inwijkelin­gen hebben, is niet dat ze iedereen in het Engels aanspreken, maar vooral dat ze de woningprij­zen naar ongeziene hoogten drijven. Volgens het blad El Economista stegen die in 2023 met liefst 30 procent in Condesa, Roma en nabijgeleg­en wijken, en met 15 procent elders in de megapool. Voor korte verblijven, bijvoorbee­ld via Airbnb, gaat het nog harder: daar ligt de prijs vandaag zelfs 40 procent hoger dan een jaar geleden.

De strijd tegen de gentrifica­tie wordt niet toevallig gevoerd onder het motto ‘gringo go home’

Huur van 850 euro

De gemiddelde huur in MexicoStad loopt inmiddels op tot omgerekend 850 euro, terwijl een gemiddeld loon ongeveer 1.800 euro bedraagt. Terwijl Noord-Amerikaans­e telewerker­s in Mexico fors besparen op hun huur, is het voor Mexicanen almaar moeilijker om betaalbaar te wonen.

Niet alleen de wijken Condesa, Roma, Doctores en Nápoles zijn aan versnelde gentrifica­tie onderhevig, ook het door Mexico-Stad opgeslokte Pueblo de Xoco, een voormalig inheems dorp ten zuiden van het centrum, werd met brutale veranderin­g geconfront­eerd. In Xoco kwam zo het Dubaiachti­ge Plaza Mitikah-winkelcent­rum te staan, mét wolkenkrab­ber. In de wijk wordt straks een nieuwe toren opgetrokke­n, die een van ’s werelds hoogste moet worden.

“De gentrifica­tie zet zich almaar sneller door”, zegt René Rivas van

Asamblea Ciudadana Pueblo de Xoco, een sociale beweging. “We zijn tegen iedere vorm van xenofobie, maar we zien hier Amerikanen, Europeanen, maar ook Venezolane­n, Colombiane­n, Koreanen en Japanners. Je ziet ze in de shoppingma­lls, terwijl ze met hun honden op straat lopen, of ze veroorzake­n overlast door hun feestjes. In een nieuwbouw is voor Mexicanen, laat staan buurtbewon­ers, geen plaats.”

Maar Armando Rosales, professor stedebouw aan de Unam-universite­it, vindt het makkelijk om alle schuld op buitenland­se hipsters af te schuiven. “Er is geen wetenschap­pelijk bewijs dat de gentrifica­tie door hen veroorzaak­t wordt”, zegt hij. “De buitenland­ers arriveerde­n op een moment dat talrijke Mexicanen de wijken in kwestie al verlaten hadden, omdat de huur er te hoog was.”

Veel meer verantwoor­delijkheid treffen de stedelijke en nationale autoriteit­en, aldus Rosales. Zo is grootschal­ige nieuwe woningbouw behalve in vier centrale districten zowat onmogelijk in Mexico-Stad, en mankeren zowel financieri­ng als juridische zekerheid. Aan huursubsid­ies doen de autoriteit­en evenmin, en ook aan marktregul­ering hebben ze een broertje dood.

“De regelgevin­g is erg laks en beperkt zich tot wat er in het Burgerlijk Wetboek staat”, zegt Rosales. “Nu pas wordt schoorvoet­end begonnen met een strengere inkadering van Airbnb. Intussen erkent de stadsreger­ing zelf dat ze 20.000 families per jaar uitstoot naar de periferie en de sloppenwij­ken.”

 ?? Alejandro Cegarra/nyt ?? Een Amerikaans­e familie wandelt in de Madero-boulevard in Mexico-Stad.
Alejandro Cegarra/nyt Een Amerikaans­e familie wandelt in de Madero-boulevard in Mexico-Stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium