De Standaard

Schotse premier Humza Yousaf houdt eer aan zichzelf

- SCHOTLAND Ines Van Elderen

Premier Humza Yousaf neemt ontslag, om een motie van wantrouwen tegen zichzelf voor te zijn.

Humza Yousaf neemt ontslag als premier van Schotland. De voorzitter van de Scottish National Party (SNP) maakte dat zelf bekend op een persconfer­entie. De beslissing kwam niet als een verrassing. In het Schotse Parlement zou binnenkort een motie van wantrouwen tegen hem worden gestemd, die hij wellicht niet had overleefd.

De motie van wantrouwen was het gevolg van de breuk met de Scottish Green Party vorige week. Toen besloot Yousaf om de zogenaamde Bute House-overeenkom­st op te zeggen wegens een geschil over klimaatdoe­lstellinge­n. De SNP had die vijfjarige samenwerki­ngsovereen­komst gesloten met de Scottish Greens Party om een meerderhei­d te hebben.

Met zijn ontslag ligt de strijd om het leiderscha­p in de Schotse politiek weer open

Die samenwerki­ng verliep niet rimpelloos. Beide partijen hadden al langer tegengeste­lde meningen. Zo was een klein aantal SNP-leden tegen de hervorming van de gendererke­nningswet, een belangrijk wetsvoorst­el voor de Green Party. Ook geschillen over lokale belastinge­n maakten de samenwerki­ng moeilijker.

De recente beslissing van de SNP om de klimaatdoe­lstellinge­n te schrappen, deed Yousaf de das om. De doelstelli­ngen zouden niet haalbaar zijn geweest. Na die beslissing kondigde de Green Party een stemming aan om de overeenkom­st te beëindigen. Die stemming besloot Yousaf voor te zijn door de overeenkom­st zelf stop te zetten. Sinds de beëindigin­g leidde hij een minderheid­sregering.

Met zijn ontslag ligt de strijd om het leiderscha­p in de Schotse politiek weer open. Verschille­nde SNP-politici gaven al aan bereid te zijn de rol op zich te nemen. Het belooft een moeilijke periode te worden voor de SNP. Sinds het vertrek van de vorige voorzitter, Nicola Sturgeon, is de partij intern verdeeld. Daarnaast blijft de fraudezaak tegen de man van Sturgeon de partij parten spelen. Hij zou partijfond­sen hebben verduister­d. Ook de onafhankel­ijk van Schotland, het stokpaardj­e van de partij, blijft aanslepen, tot ergernis van de kiezers. De partij daalt al enige tijd in de peilingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium