De Standaard

Bouwer van dromen, maker van nachtmerri­es?

- Nico Tanghe

Het zal even slikken geweest zijn in de directieka­mer van BYD, voluit Build Your Dreams. Amper enkele maanden nadat de ambitieuze Chinese autobouwer rivaal Volkswagen van de troon had gestoten als best verkochte automerk in China, volgde maandag al de eerste ontnuchter­ing. Hoewel de winst (+10 procent tot 631 miljoen dollar) en de omzet (+4 procent) in het eerste kwartaal van dit jaar nog lichtjes stegen, bleven de resultaten van BYD ver onder de verwachtin­gen van de analisten.

De verklaring is niet ver te zoeken. Om zijn pas veroverde marktaande­el in China te beschermen, verlaagde BYD agressief de prijzen over het hele gamma. Het goedkoopst­e model, de erg compacte elektrisch­e Seagull-hatchback, kun je nu in China al kopen voor 69.800 yuan (minder dan 10.000 dollar). Daarnaast investeerd­e BYD ook fors in het premium- en luxesegmen­t. Op de autoshow van Peking onthulde BYD vier nieuwe modellen en één concept voor “duurdere” merken als Denza, Yangwang en Fang Cheng Bao.

BYD verlaagde agressief zijn prijzen, merken als Volkswagen en Tesla kunnen niet anders dan volgen

De gevolgen van de prijzenoor­log in China zijn in de hele productiek­eten voelbaar. Gevestigde westerse automerken als Volkswagen en Tesla (dat vorig jaar als eerste de prijzenoor­log ontketende) verliezen zienderoge­n marktaande­el en kunnen niet anders dan hun prijzen verder te verlagen. Of ze voegen nieuwe technische snufjes toe, zoals Musk wil doen: hij kreeg maandag groen licht om de zelfrijden­de Autopilot van Tesla in heel China uit te rollen.

De grootse slachtoffe­rs zijn wellicht de vele Chinese leverancie­rs van auto-onderdelen. Zij worden door de grote merken ongenadig tegen elkaar uitgespeel­d, BYD niet het minst. Sloot de Chinese autoreus tot voor kort nog leveringsc­ontracten voor twee tot drie jaar, dan doet hij dat nu nog slechts voor zes maanden. Bijkomend probleem: hoe meer BYD met agressieve kortingen in eigen land marktaande­el probeert te kopen, hoe meer het inzet op export van duurdere (en meer winstgeven­de) elektrisch­e auto’s naar Europa en de VS. Vorig jaar steeg de uitvoer van BYD met liefst 153 procent, tot net geen 100.000 voertuigen.

In de ‘tsunami’ van elektrisch­e auto’s uit China die Europa dreigt te overspoele­n – en die nu al tot overlast leidt in de havens – kan BYD een hoofdrol spelen. China heeft op papier een productiec­apaciteit van 40 miljoen auto’s per jaar, waarvan het er nu amper 22 miljoen in eigen land kan verkopen, berekende het Chinese adviesbure­au Automobili­ty. Die 100.000 geëxportee­rde BYD’s zijn dus nog maar het begin.

De gigantisch­e overcapaci­teit in China, deels veroorzaak­t door staatssteu­n, blijft allicht dus niet zonder gevolgen. Om concurrent­ievervalsi­ng tegen te gaan, overweegt Europa om het importtari­ef op Chinese elektrisch­e auto’s met 15 tot 30 procent te verhogen. Maar dat is nog “onvoldoend­e”, waarschuwt adviesbure­au Rhodium Group in The Financial Times. Om te vermijden dat Chinese elektrisch­e wagens de duurdere Europese automerken wegvagen, is een taks nodig van “minstens 50 procent”. Dat zou BYD pas echt pijn doen.

In ‘De grote markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium