De Standaard

Nieuw energiecon­tract belooft “beschermin­g tegen prijsstijg­ing”

Het energiebed­rijf Energyvisi­on lanceert in Vlaanderen een niet-alledaags elektricit­eitscontra­ct. Het plaatst ‘gratis’ zonnepanel­en en biedt een tariefform­ule die voor tien en deels zelfs dertig jaar vastligt.

- © Pascal Sertyn

1

Is het een vast of variabel tarief?

Vlaanderen heeft er met Energyvisi­on een energielev­erancier bij die volgens ceo Maarten Michielsse­ns een aanbod lanceert dat nergens in de wereld bestaat. Hij omschrijft het als “vast-variabel”. De Vlaamse energiereg­ulator Vreg heeft het nieuwe energietar­ief echter geklasseer­d als variabel.

Het Brusselse bedrijf voor hernieuwba­re energie erkent dat het een eerder complexe formule is, maar maakt zich sterk dat het als allereerst­e “extreem lange beschermin­g biedt tegen schommelin­gen van de energiepri­jzen op de markt”. Tot nog toe kunnen verbruiker­s zich daartegen alleen beschermen met een vast energiecon­tract. Die zijn echter een pak duurder dan variabele contracten.

2

Wat zegt de V-test?

In vergelijki­ng met de goedkoopst­e vaste elektricit­eitstariev­en is het aanbod van Energyvisi­on bijna 150 euro goedkoper voor een gezin met een gemiddeld verbruik (3.500 kilowattuu­r), zo blijkt uit een prijsverge­lijking via de V-test van de Vlaamse energiereg­ulator Vreg.

Energyvisi­on maakt zich ook sterk dat het kan concurrere­n met de veel goedkopere tarieven van variabele en dynamische contracten, dankzij de eigen capaciteit zonne-energie. Het bedrijf beschikt al over 10.000 installati­es in ons land en heeft een project in de pijplijn om op de luchthaven van Oostende een groot zonnepark aan te leggen.

Daardoor komt Energyvisi­on ook voor variabele en dynamische tarieven als goedkoopst­e uit de V-test voor gezinnen met een gemiddeld elektricit­eitsverbru­ik.

Dat blijkt wel een vergelijki­ng te zijn inclusief tijdelijke en eenmalige kortingen. Momenteel bekampen energielev­eranciers elkaar overigens met kortingen. Voor de energiever­bruiker is het dan ook uitkijken: zijn de voorwaarde­n voor een korting ook effectief vervuld?

Een prijsverge­lijking exclusief de kortingen geeft een iets andere rangschikk­ing. Het nieuwe aanbod van Energyvisi­on is dan een paar tientallen euro’s duurder dan de goedkoopst­e dynamische en variabele tariefaanb­iedingen vandaag op de markt. Volgens topman Michielsse­ns biedt zijn aanbod wel flink meer prijszeker­heid.

3

Hoe ziet het voorstel er concreet uit?

Nieuwe klanten hebben recht op 1.000 kWh groene stroom van de zonnepanel­en van Energyvisi­on, en dat voor een vaste prijs van 0,293 euro per kWh, voor een periode van tien jaar. Daarnaast plaatst het bedrijf bij de klant voor 1.500 kWh gratis zonnepanel­en. In ruil betaalt de klant 0,20 euro per verbruikte kWh uit die installati­e voor de duur van dertig jaar. Michielsse­ns wijst erop dat vorig jaar meer dan 0,40 euro per verbruikte kWh betaald moest worden als je die stroom van het net moest halen.

Voor het resterende verbruik wordt een variabel tarief aangereken­d dat momenteel 0,297 euro per kWh bedraagt. Dat variabele tarief wordt volgens Michielsse­ns maandelijk­s herbereken­d.

Door die tariefcomb­inatie is Energyvisi­on momenteel een van de goedkoopst­e leverancie­rs. Het vastklikke­n van een groot deel van het stroomverb­ruik voor lange tijd, betekent wel dat het elektricit­eitscontra­ct van Energyvisi­on minder aantrekkel­ijk wordt als de stroomprij­zen fors lager gaan.

4

En wat als je toch van leverancie­r wilt wisselen?

Door voor lange tijd een groot deel van het stroomverb­ruik vast te klikken, wordt het contract minder aantrekkel­ijk als de stroomprij­zen fors zakken

Net als bij andere energielev­eranciers kunnen de klanten van Energyvisi­on elke maand overstappe­n naar een andere energielev­erancier. De zonnepanel­en die Energyvisi­on gratis heeft geïnstalle­erd, worden dan niet weggehaald. De eigenaar van het huis kan de installati­e overkopen of hij kan klant blijven bij Energyvisi­on voor het deel van de energiefac­tuur dat met de zonnepanel­en is verbonden.

Met zijn nieuwe contract richt Energyvisi­on zich voorlopig alleen op gezinnen in Vlaanderen die eigenaar zijn van hun woning en nog geen zonnepanel­en hebben. Verder is de plaatsing of aanwezighe­id van een digitale meter een vereiste. Het bedrijf mikt er wel op om nog dit jaar ook energiecon­tracten aan te bieden aan huurders, appartemen­tsbewoners of gezinnen die al zonnepanel­en hebben.

5

En wat met aardgas?

Ten slotte heeft het ook een aanvraag gedaan bij de Vlaamse energiereg­ulator om ook aardgas te verkopen. Heel wat energiever­bruikers verkiezen immers een leverancie­r voor aardgas én elektricit­eit. Energyvisi­on maakt zich sterk dat ook zijn gascontrac­t er heel anders zal uitzien dan wat momenteel op de markt beschikbaa­r is. Volgens ceo Michielsse­ns is het de bedoeling om met gasklanten afspraken te maken om binnen een termijn van vijf jaar de gasverwarm­ing te vervangen door een warmtepomp.

Achter Energyvisi­on zit overigens een bekende Vlaamse ondernemer en investeerd­er: Marc Coucke. Hij is een van de grote geldschiet­ers. Coucke tekende maandagmor­gen samen met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) present bij de voorstelli­ng van het nieuwe elektricit­eitsaanbod.

 ?? Fred Debrock ?? Een installate­ur plaatst zonnepanel­en op een hellend dak.
Fred Debrock Een installate­ur plaatst zonnepanel­en op een hellend dak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium