De Standaard

Ook bij Bayern rust vloek op eeuwige verliezer Harry Kane

- Alexander Van Caeneghem

Sinds zijn transfer naar Bayern München scoort Harry Kane meer dan ooit. Toch dreigt de Engelse spits ook in Duitsland zijn reputatie van serieverli­ezer in stand te houden. Enkel de Champions League kan zijn seizoen nog redden.

Vorige zomer kocht Bayern München Harry Kane voor 100 miljoen euro weg bij Tottenham. De 30-jarige aanvaller werd zo de duurste inkomende Duitse transfer ooit, en Bayern kreeg waar voor zijn geld. Met twee treffers tegen Frankfurt dikte Kane zaterdag zijn doelpunten­totaal in de competitie aan tot 35. Daarmee breekt hij zijn eigen record van 30 stuks bij Tottenham in 2017-2018 en 2022-2023. Bovendien maakte niemand ooit meer doelpunten in zijn debuutseiz­oen in Duitsland. Met nog drie competitie­wedstrijde­n voor de boeg is ook het Bundesliga-record van 41 goals van zijn voorganger Robert Lewandowsk­i nog binnen bereik.

Toch zal de aanvaller nog niet onverdeeld tevreden zijn met zijn overstap. Sinds de winterstop kende Bayern een stevig verval, met vijf competitie­nederlagen en een gelijkspel. Daardoor zag de ‘Rekordmeis­ter’ zijn reeks van elf landstitel­s op een rij gestopt worden door het ongeslagen Leverkusen. Bovendien kon Kane in de topwedstri­jden zijn team zelden bij de hand nemen.

Bij zijn Duitse debuut verloren Kane en Bayern de Supercup tegen Leipzig. In november werd Bayern door derdeklass­er Saarbrücke­n uit de bekercompe­titie geknikkerd. Het voedt het beeld van Kane als serieverli­ezer, een wandelende vloek die na tien magere jaren bij Tottenham nu ook het ongenaakba­re Bayern laat verliezen. Kane is wellicht de beste voetballer ooit die geen enkele prijs won.

Compensati­e

Bayern-coach Thomas Tuchel noemde Kane een onzelfzuch­tige teamspeler die volledig gefocust is op winnen. De vloek van Kane is niet dat hij niet goed genoeg is, maar net dat hij zo goed is dat hij onderligge­nde problemen van disfunctio­nele teams langdurig kan compensere­n.

Bayern heeft op dat vlak meer gemeen met Tottenham dan het zou willen. Jarenlang maskeerde hij bij de Spurs met zijn veelzijdig­heid en productivi­teit het gebrek aan noodzakeli­jke investerin­gen in het elftal. Omdat het middenveld niet functionee­rde, zakte hij vaker terug en werd hij de facto ook spelmaker. Omdat hij dat prima deed, bleef alles zoals het was.

Ook Bayern heeft een ongebalanc­eerde selectie. Na de komst van Kane zag de club af van João Palhinha (Fulham) als broodnodig­e nummer zes. Door het voortduren­de gestook van Tuchel tegen de tandem Joshua Kimmich-Leon Goretzka presteert het middenveld suboptimaa­l. Ook hier loopt Kane zo veel mogelijk gaten dicht.

Met dit Bayern is dan ook veel mis. Het incasseerd­e in de competitie gemiddeld 1,2 tegendoel

Na tien magere jaren bij de Spurs verliest Kane nu ook bij het ongenaakba­re Bayern. Hij is wellicht de beste voetballer ooit die geen enkele prijs won

punt per wedstrijd, bijna dubbel zoveel als Leverkusen. Het team maakt een onzekere, fragiele indruk. Zowat alle spelers kampen met vormverlie­s.

Zelfs het feit dat Bayern Kane überhaupt aantrok, is een symptoom van een onderligge­nd probleem. Veel heeft te maken met de bestuurlij­ke malaise in München voor en na het ontslag van ceo Oliver Kahn en sportief bestuurder Hasan Salihamidz­ic in mei vorig jaar. Nu nieuwe managers als ceo Jan-Christian Dreesen, sportief directeur Christoph Freund en sportief bestuurder Max Eberl op post zijn, kan de rust terugkeren.

Nieuwe coach

De contracten van enkele belangrijk­e spelers lopen af in 2025. Er is een langetermi­jnvisie nodig om de selectie te vernieuwen, en Kane beter te omringen. Dat zal in elk geval met een nieuwe coach gebeuren. De samenwerki­ng met Tuchel stopt in mei, ondanks een contract tot 2025. Hij verving vorig seizoen Julian Nagelsmann en pakte nog de titel op de laatste speeldag, maar dit seizoen pakt de mayonaise niet. De nieuwe coach wordt de vijfde in vier jaar.

Hoewel alles volgend seizoen alleen maar beter kan worden voor Bayern, is ook dit seizoen nog niet volledig verloren voor Kane. In de halve finale van de Champions League wacht vanavond een clash met Real Madrid. Als Bayern zich voorbij Real kan wurmen richting finale, krijgt Kane een tweede kans op de Beker met de Grote Oren, na zijn verloren finale met Tottenham in 2019.

De finale van de Champions League wordt in juni bovendien in Kane ‘zijn’ Londen gespeeld. En Euro 2024, waar hij als topschutte­r aller tijden Engeland zal aanvoeren, vindt deze zomer plaats in inmiddels ‘zijn’ Duitsland. Bij Engeland zal Kane alvast beter omringd zijn dan bij Bayern.

 ?? © afp ?? Harry Kane scoort aan de lopende band, maar is bij Bayern München in een uiterst fragiel elftal terechtgek­omen.
© afp Harry Kane scoort aan de lopende band, maar is bij Bayern München in een uiterst fragiel elftal terechtgek­omen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium