De Standaard

Detailhand­elsplan ondersteun­t lokale besturen en ondernemer­s

- © Matthias Vanhamme

Er is een nieuw detailhand­elsplan voor de gemeente Asse. Daarvoor werd samengewer­kt met een coach van de provincie VlaamsBrab­ant. Het plan brengt alle sterktes en zwaktes van de lokale handel in Asse in kaart en werkt ook concrete acties uit.

Het coachingst­raject van de provincie Vlaams-Brabant liep de afgelopen maanden in Hoeilaart, Halle, Wemmel, Tremelo, Affligem, Rotselaar, Londerzeel, Meise, Keerbergen en Asse. Het detailhand­elsplan voor de gemeente Asse is nu klaar en biedt de nodige data en ondersteun­ing aan het lokale bestuur en de ondernemer­s.

“Het is een ontzettend belangrijk plan waar goed over nagedacht is en lang aan gewerkt werd. Maar onze lokale handelaars vormen de motor van de gemeente en moeten maximaal ondersteun­d worden”, vindt Sigrid Goethals (N-VA), schepen van Lokale Economie in Asse. Dat vindt ook gedeputeer­de voor Economie Ann Schevenels (Open VLD). “De detailhand­el heeft het niet makkelijk met opeenvolge­nde crisissen en de opkomst van de e-commerce. Onze detailhand­elscoach ging na hoe we de gemeenten het best kunnen ondersteun­en om de detailhand­el opnieuw te versterken.”

Alles begint daarvoor bij data en de provincie publiceert daarom ook jaarlijks een rapport met belangrijk­e cijfers over de detailhand­el in elke gemeente. Uit dat rapport blijkt dat het percentage aan handelspan­den dat wordt ingevuld door winkels, daalt. Horeca en consumentg­erichte diensten doen het wel nog goed. En ook opvallend: het aantal handelspan­den voor winkels mag dan wel dalen, de winkelverk­oopvloerop­pervlakte stijgt wel. Er zijn dus steeds minder winkels maar ze worden wel steeds groter.

Voor de gemeente Asse is er al een specifiek detailhand­elsplan klaar. “En dat was nodig, want Asse kent een zeer specifieke context”, zegt detailhand­elscoach Ruben Van de Voorde. “Er zijn kleine dorpen, baanwinkel­s aan een steenweg en de nabijheid van Brussel.

Alles komt hier zowat samen en daarom duurde het traject langer. Maar we hebben alles in kaart gebracht en kunnen nu concrete acties uitwerken.”

Leegstand

Zo werden verschille­nde winkelgebi­eden afgebakend. De centra van Asse en Zellik vormen het kernwinkel­gebied waar kleine handel wenselijk is en waar specifieke acties de lokale handelaars moeten promoten. Ook heb je de zone voor grotere baanwinkel­s. “We willen zorgen dat handelszak­en zich in de juiste zone vestigen. Maar ook Asse meer in de verf zetten als winkelgeme­ente”, zegt de detailhand­elscoach.

Maar ook de leegstand van de handelszak­en werd in kaart gebracht en zal aangepakt worden. Het aantal winkels in Asse is sinds 2018 stabiel gebleven en het aantal horecazake­n en diensten is gestegen waardoor de leegstand ook is gedaald. “Om de leegstand weg te kunnen werken, gaan we kijken welke zaken nog ontbreken op ons grondgebie­d, zoals bijvoorbee­ld een schoenenwi­nkel. Bovendien zullen we actief grote ketens aanspreken waarvan we vinden dat een filiaal nog past in ons centrum. Al lukt dat uiteraard niet van vandaag op morgen”, besluit Sigrid Goethals.

“De detailhand­el heeft het niet makkelijk met opeenvolge­nde crisissen en de opkomst van de e-commerce”

Ann Schevenels Gedeputeer­de voor Economie

 ?? Mvl ?? Detailhand­elscoach Ruben Van de Voorde, schepen Sigrid Goethals en gedeputeer­de Ann Schevenels.
Mvl Detailhand­elscoach Ruben Van de Voorde, schepen Sigrid Goethals en gedeputeer­de Ann Schevenels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium