De Standaard

Wie is hier naïef over migratie?

- Ive Marx

Wat hebben Alphabet (Google dus), Microsoft, Nvidia en Tesla met elkaar gemeen? Het zijn om te beginnen enkele van de grootste, meest succesvoll­e bedrijven ter wereld. Allemaal Amerikaans­e giganten uiteraard, vele keren groter dan om het even welk Europees, laat staan Belgisch bedrijf.

Ze hebben nog iets met elkaar gemeen. Ze hebben allemaal een immigrant aan het roer. In de Verenigde Staten wordt dan ook nauwelijks gedebattee­rd over de vraag of migranten “economisch iets bijdragen”. Natuurlijk doen ze dat. De bedrijfswe­reld zit er vol van, de (top)universite­iten evengoed. Hollywood zou eenvoudigw­eg niet bestaan zonder migranten. Laat staan dat er culinair veel te beleven zou zijn in de VS.

Ja, er wordt ginds ook gedebattee­rd over migratie, zeker over illegale migratie, maar de debatten staan er doorgaans ver af van wat wij hier de laatste tijd geserveerd krijgen, zelfs door partijen en politici die het weldenkend­e midden pretendere­n te vertegenwo­ordigen.

Onze politici maken het stilaan wel erg bont. Ze proberen mekaar te overtroeve­n met sterke uitspraken over migranten, zelden van het verheffend­e soort. Ook aan de linkerzijd­e klinkt een zogenaamd “flinkser” discours over migratie, al dan niet aangemoedi­gd door intellectu­elen die een liefde voor grenzen hebben ontwikkeld.

“Wie niet wil integreren, die verliest zijn geld,” zegt Melissa Depraetere, de voorzitter van Vooruit. Kijk eens aan. We gaan eventjes hardbevoch­ten (door socialiste­n nota bene), wettelijk verankerde sociale rechten ondergrave­n met enkele bij de ochtendpis­tolets uit de duim gezogen voorwaarde­n, die overigens best wel eens het omgekeerde effect zouden kunnen hebben, als ze al wettelijk mogelijk zouden zijn.

We zijn te veel meegegaan in het wereldburg­erschap, beweert CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in de weekendedi­tie van deze krant, terwijl hij, voldaan door dit inzicht, een appel in de lucht jongleert. In De Tijd zegt hij dat minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) “naief” is over migratie. De gelouterde treinpende­laar zal denken dat Gilkinet andere zaken aan zijn hoofd heeft, maar heeft hij het echt bij het verkeerde eind over migratie?

We zullen zien wat het legitimere­n van dit soort praat oplevert op 9 juni. Vlaams Belang is slapend rijk geworden doordat alle debatten over de voor- en nadelen van migratie voor de andere partijen decenniala­ng taboe waren. Daarmee hebben we onszelf geen dienst bewezen, ik heb het al vaak geschreven. Nu slaat de slinger helemaal de andere kant op. Nu lijken zelfs de mainstream­partijen te suggereren dat Vlaams Belang al die tijd gelijk had. Dat zeggen ze niet met zoveel woorden, maar je kunt dus blijkbaar niets positief of genuanceer­d meer zeggen over migratie zonder voor naïef te worden versleten.

De naïeveling­en hebben wel de feiten aan hun kant. Migratie kan puur economisch een sterk positieve bijdrage leveren aan een land. Ik zeg: kan. Want er zijn immense verschille­n tussen landen. In landen zoals de VS, Canada, Australië of het Verenigd Koninkrijk slaat de balans duidelijk positief door. In veel Europese landen is de balans eerder negatief, ook bij ons. De studie van de Nationale Bank van enkele jaren terug zag nog een licht nettovoord­eel, maar als je alle evidentie naast mekaar legt, kun je België bezwaarlij­k een succesvol migratiela­nd noemen.

We moeten het wereldburg­erschap omarmen, onze welvaart en ons welbevinde­n hangen ervan af

Dat is onze eigen fout. Migratie is zo succesvol als je ze zelf maakt. Of migranten bijdragen aan een samenlevin­g, heeft weinig te maken met hoe goed je migratie ‘controleer­t’. Hier leeft het idee dat migratie economisch rendabel maken een kwestie is van alleen ‘goede’ migranten door de toegangspo­ort te laten. Dat klopt niet. Je kunt dan wel proberen talent aan de poort te selecteren, die mensen zullen partners willen meebrengen die misschien minder getalentee­rd of minder economisch georiëntee­rd zijn. Kinderen en kleinkinde­ren zijn ook niet noodzakeli­jk grote uitblinker­s.

De sleutel ligt in welke plek je migranten geeft in een samenlevin­g. Welke mogelijkhe­den je hen biedt. Dat het VK en de VS succesvoll­e migratiela­nden zijn, heeft weinig te maken met strikte taal en inburgerin­gsvereiste­n, wel met het feit dat het open samenlevin­gen zijn waar je je wel aan wetten en regels te houden hebt, maar waar je ook eigen taal en identiteit kunt beleven. Waar je opportunit­eiten hebt, zelfs met een vreemde naam, een buitenland­s diploma, een raar accent, een hoofddoek of een tulband.

De Nederlands­e onderzoeke­r Maurice Crul beweert dat sociaal en profession­eel kunnen functioner­en in een superdiver­se samenlevin­g een essentiële vaardighei­d wordt, net zoals lezen en schrijven. Ik vermoed dat hij gelijk heeft. De diversitei­t zal alleen maar toenemen, tot in elk dorp en elke straat. Geen enkele partij kan dat tegenhoude­n, wat ze u ook probeert wijs te maken. In de plaats van schutting te zoeken of te geloven in de valse haven van het parochiali­sme, moeten we dat wereldburg­erschap dus wel degelijk omarmen. Niet omdat het leuk is, niet omdat het makkelijk is, maar simpelweg omdat onze welvaart en ons welbevinde­n ervan zullen afhangen. Leven in de realiteit heet dat.

Ive Marx is hoogleraar (UAntwerpen) en doceert vooral in de opleiding sociaaleco­nomische wetenschap­pen. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

 ?? © ivan put/id ?? Kinderen in de straten van Molenbeek.
© ivan put/id Kinderen in de straten van Molenbeek.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium