De Standaard

Overbevolk­te gevangenis? Ach, het zijn maar mannen

- Wouter van Hooydonk is doctoraats­student filosofie (UAntwerpen). Deze week schrijft hij ‘De mening’ in DS Avond. Wouter van Hooydonk

Donald Trump kletste uit zijn nek toen hij Brussel een “hellhole” noemde, maar voor onze gevangenis­sen klopt die beschrijvi­ng wel. De omstandigh­eden zijn er mensontere­nd. Gedetineer­den moeten met drie in een schoendoos leven en krijgen niet de fysieke en geestelijk­e gezondheid­szorg die ze nodig hebben. Mede door overbevolk­ing slagen gevangenis­sen er niet in om gedetineer­den te beschermen tegen het geweld van medegevang­enen. Knokpartij­en zijn dagelijkse kost, seksueel misbruik komt vaak voor en zelfs een afgrijseli­jke foltering blijft dagenlang onder de radar.

In België leven tienduizen­d mensen in die vreselijke omstandigh­eden. Hun lot blijft al jaren hetzelfde, ook al wordt België keer op keer veroordeel­d door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Waar komt die onverschil­ligheid vandaan? Vaak wordt een boontje-komt-omzijn- loontje-verklaring gegeven. De bevolking vindt het niet zo’n probleem dat criminelen in een vergeetput belanden, dus haasten politici zich niet om er iets aan te doen. Dat zal vast wel, maar er draagt nog een factor bij aan onze onverschil­ligheid: gender. De onmenselij­ke toestanden in onze gevangenis­sen treffen bijna uitsluiten­d mannen, die 95 procent van het totale aantal gedetineer­den uitmaken.

Er is steeds meer aandacht voor het geweld dat vooral vrouwen treft, en gelukkig maar. Veel minder gevoelig zijn we voor het geweld dat in de eerste plaats mannen treft. Dat wordt nog al te vaak gezien als iets dat er nu eenmaal bijhoort, niet als gendergere­lateerd geweld. Kijk naar oorlog, waar telkens opnieuw wordt opgeroepen om vrouwen en kinderen te ontzien. Van Srebrenica over Oekraïne tot Gaza: mannen zijn blijkbaar geen beschermin­g waard. Dat kwam ook terug in de instructie van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) om alleenstaa­nde mannelijke asielzoeke­rs uit te sluiten van opvang. En je ziet het dus ook in onze gevangenis­sen, waar mannen aan hun lot worden overgelate­n. Zouden we de schouders ophalen als tienduizen­d vrouwen in zulke hellholes moesten leven?

Mannen moeten sterk, onkwetsbaa­r en zelfredzaa­m zijn. U herkent de kwalijke genderster­eotypen die er mee voor zorgen dat we mannen minder beschermen. Ze zijn nog schadelijk­er omdat mannen die slachtoffe­r zijn van geweld eerder tot maatschapp­elijk kwetsbare groepen behoren. Dat geldt ook in de gevangenis. Gedetineer­den zijn vaker arm, kampen vaker met fysieke of mentale gezondheid­sproblemen, en behoren vaker tot een geracialis­eerde minderheid. Overbevolk­te gevangenis­sen zijn dus plekken waar vooral gemarginal­iseerde mannen in abominabel­e omstandigh­eden moeten leven. Dat veel van die mannen ernstige feiten gepleegd hebben, praat dat niet goed.

De strijd tegen gendergere­lateerd geweld gaat niet alleen over vrouwen. Mannen verdienen meer maatschapp­elijke en politieke aandacht voor geweld waar voornameli­jk mannen slachtoffe­r van zijn, en hoe gender daar een rol in speelt. Waar wachten we op?

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium