De Standaard

Kwade Hoek krijgt steun tegen wateroverl­ast

- (hsb)

LEUVEN Bewoners van woonwijk Kwade Hoek in Wilsele-Putkapel, kunnen binnenkort subsidies aanvragen om hun woningen beter te beschermen tegen wateroverl­ast. Het gaat om een project van de stad en de provincie, omdat er op het openbaar domein niet veel extra maatregele­n meer te nemen zijn om overstromi­ngen te vermijden.

De Kwade Hoek is een woonwijk waar de waterprobl­ematiek van oudsher bekend is. “Het riolerings­stelsel is al uitgebreid. De Vlaamse Milieu Maatschapp­ij heeft een bufferbekk­en gebouwd in Rotselaar, wat het overstromi­ngsgevaar in de Kwade Hoek ook al vermindert. Maar toch blijven er uitzonderl­ijk problemen”, zegt schepen Dirk Vansina (CD&V).

De provincie Vlaams-Brabant geeft nu aan dat ze op openbaar domein geen mogelijkhe­den zien voor nog extra openbare infrastruc­tuurwerken die het risico op overstromi­ngen vermindere­n. Om de bewoners toch beter te beschermen tegen wateroverl­ast, slaan de stad en provincie de handen in elkaar.

“Inwoners kunnen op privéterre­in wel maatregele­n nemen. Nog voor de zomer gaan we een infomoment voor de inwoners organisere­n, waar we mogelijke individuel­e beschermin­gsmaatrege­len voorstelle­n”, aldus Vansina.

Na het infomoment kunnen bewoners beslissen of ze op het aanbod ingaan en welk beschermin­gssysteem ze kiezen. Daarvoor kunnen ze dan ook een subsidie aanvragen. “De stad en provincie betalen samen de helft van de investerin­g terug, met een maximum van 7.500 euro per woning”, zegt Vansina.

De Kwade Hoek is de eerste woonwijk waar zo’n project wordt uitgeprobe­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium