Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeg op straat nooit “dag poes” tegen een vrouw

Hollaback! krijt de stoep tegen gore praat en erger

- PATRICKVAN DE PERRE DENNISVAND­AMME

Soms fluiten mannen een vrouw na op straat. Anderen roepen ongegeneer­d “dag poes” en soms kan er eentje zijn handen niet thuishoude­n. Seksuele intimidati­e. En daar heeft Hollaback! Antwerp genoeg van. Tijd voor actie dus, maar dan wel ludiek.

Hollaback! Antwerp is pas opgericht door een groepje jonge studentes van de Universite­it Antwerpen. Het initiatief komt uit het buitenland en heeft ondertusse­n groepen in onder meer Brussel en Gent. En voor wie het zich afvraagt: Hollaback betekent zoveel als “roep terug”.

“Mannen fluiten vrouwen na op straat of roepen dingen naar hen. Maar soms gaat het verder. Ik heb meegemaakt dat enkele jongens voor een vriendin op haar fiets gingen staan en deden alsof ze onder haar jurk wilden kijken”, zegt Stephanie Smet.

Het meisje nam samen met enkele studiegeno­tes het initiatief voor een Antwerpse versie van Hollaback!. “Dat is eigenlijk vrij spontaan gebeurd. We zaten met een aantal gelijkgezi­nden rond de tafel. En al snel bleek dat we allemaal weleens te ma- ken krijgen met seksuele intimidati­e. Vanaf dan is het snel gegaan. Morgen ( vandaag, red.) organisere­n we met de Chalk Walk onze eerste actie.”

Met die krijtwande­ling trekken de meisjes de stad in en duiden ze elke locatie aan waar een vrouw ooit is lastiggeva­llen. “In april komt er ook een website waarop vrouwen hun ervaringen kunnen zetten. We hopen op die manier ook de plekken in kaart te brengen waar vrouwen het vaakst worden lastiggeva­llen”, zegt Stephanie Smet.

Fluitende agenten

Seksuele intimidati­e heeft geen kleur of rang, weet Stephanie De Smet. “Het is niet cultureel gebonden, als je dat bedoelt. Het is in Gent een keer gebeurd dat we achterna werden gefloten door agenten. Zoiets verwacht je niet meteen.”

Volgens de meisjes van Hollaback! Antwerp is dit soort van wangedrag wel degelijk een probleem, zeker in de grote steden.

“Sofie Peeters toonde onlangs in haar documentai­re Femme de la rue aan dat deze problemati­ek zeer opvallend aanwezig is in Brussel. Maar niet alleen daar. Het gebeurt ook in Antwerpen”, vervolgt Stephanie Smet.

Hollaback! Antwerp wil zichzelf geen feministis­che beweging noemen. “We zijn geen mannenhaat­sters. Wij komen op voor de rechten van zowel vrouwen als mensen met een andere seksuele geaardheid. En daarvoor hebben wij de steun van vrouwen én mannen nodig.”

Rest nog de vraag wanneer een gedrag of uitspraak onder de noemer seksuele intimidati­e valt? “Dat is inderdaad moeilijk te zeggen. Sommige vrouwen zullen aanstoot nemen aan een fluitende man. Anderen vinden het misschien een compliment. Maar het valt in ieder geval niet te ontkennen dat sommige mannen met hun gedrag of taal wel degelijk aan intimidati­e doen. Veel hangt af van de manier waarop een man iets zegt of doet”, besluit Stephanie Smet.

Bij de Antwerpse politie bestaan geen duidelijke cijfers over seksuele intimidati­e. Er worden weinig aangiftes gedaan. “Nochtans raden we iedereen die zich bedreigd of geïntimide­erd voelt aan om wel aangifte te doen”, zegt politiewoo­rdvoerster Veerle De Vries. “Hoe meer pv’s we overeenpro­bleemhebbe­n,hoebeter we eraan kunnen werken.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Stephanie Smet, Nicolas, Justine en Katrien op de stoep bij de Oudaan. Met Hollaback! Antwerp willen ze de strijd aangaan tegen seksuele intimidati­e.
FOTO DIRK KERSTENS Stephanie Smet, Nicolas, Justine en Katrien op de stoep bij de Oudaan. Met Hollaback! Antwerp willen ze de strijd aangaan tegen seksuele intimidati­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium