Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse avonturier geëxecutee­rd in Brazilië

Fotograaf en rallypiloo­t Ben Lievens (47) uit Berlaar dood aangetroff­en in eigen guesthouse

-

Rallypiloo­t en fotograaf Ben Lievens (47) is tijdens het paasweeken­d vermoord in Brazilië. Zijn lichaam werd aangetroff­en in het gastenverb­lijf dat hij samen met zijn vriendin uitbaatte in Rio De Janeiro.

Volgens de Braziliaan­se politie werd Ben Lievens met een kogel in het hoofd afgemaakt. Zijn Braziliaan­se vrouw Ana Liz en zijn zoontje Herman waren op het moment van de moord niet aanwezig in het Guesthouse Rio De Janeiro, maar zij zouden het levenloze lichaam wel hebben aangetroff­en.

Ben Lievens werd op profession­ele wijze geliquidee­rd, maar de politie in Rio De Ja-

g

q

p neiro sluit niet uit dat de moord het gevolg is van een familiale kwestie. Ze maakte gisteren al bekend dat zijn Braziliaan­se echtgenote de afgelopen weken drie klachten had ingediend omdat Lievens geweld tegen haar zou hebben gebruikt. Andere media spreken van een uit de hand gelopen burenruzie.

“Wij zijn zeer aangeslage­n”, reageert Ben Lievens’ moeder Els. “We weten echt niet wat er met hem is gebeurd. Zelfs de Brazili- aanse politie weet volgens mij niet precies wat er aan de hand is.”

Ben Lievens was oorspronke­lijk afkomstig van Berlaar, maar later maakte hij in Antwerpen furore als rallypiloo­t bij het AAB Porschetea­m, dat verbonden was aan de Porschegar­age aan de Middelmole­nlaan in Deurne. “Ben leefde zeer intens. Hij zat altijd vol energie en vol ideeën. Hij was iemand die zijn dromen najoeg en was voor niets bang”, zegt Mike De Bruyn, een van zijn beste vrienden.

“Met Ben was er altijd iets te beleven. Ik heb ooit met hem een zwaar ongeluk gehad, toen we terugkwame­n van dancing La Rocca in Lier. Ben reed met 250 per uur tegen een rij geparkeerd­e auto’s. Hij werd met stoel en al uit de wagen geslingerd. Toen ik links van me keek, zag ik enkel een groot gat. Ben was er erg aan toe. Volgens de dokters zou hij nooit opnieuw rally kunnen rijden. Maar Ben vocht terug en stapte weer in zijn Porsche. Ja, wij waren roekeloos in die tijd.”

Met de Porschegar­age liep het slecht af. Ze werd verwoest door een brand, waarbij ook Bens partner Chris Hendrickx omkwam. Ben Lievens en zijn entourage kwamen ook in aanraking met justitie. “Ben heeft inderdaad een tijdje in de gevangenis gezeten”, bevestigt zijn kameraad. “Dat had te maken met een btw-fraude met auto’s. Maar ik denk dat hij daar nooit voor veroordeel­d is.”

Tien jaar geleden, na het overlijden van zijn vader, trok hij naar Brazilië, waar hij betrokken was bij een aantal hotel- en vastgoedpr­ojecten. Ondertusse­n maakte hij furore als oorlogsfot­ograaf in Irak en Afrika. Hij maakte ook fotoreport­ages van zware gangsters in de favela’s van Rio. “Ben heeft de dood meer dan eens in de ogen gekeken”, zegt Mike.

Maar zakenpartn­ers die met Ben in zee gingen, kwamen wel eens bedrogen uit. Ook de gevallen Antwerpse horecapaus en architect Jo Peeters. “Hij had een prachtig project in Rio, maar uiteindeli­jk draaide dat op niets uit. Zakelijk samenwerke­n met Ben was niet altijd evident, maar ik hou er geen gevoelens van rancune aan over. Ben is nog geen vijftig jaar geworden, maar hij

in die tijd wel voor 100 jaar geleefd.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium