Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VLM Airlines wil besparen

Personeel moet tot zeventien procent van loon inleveren

- CHRISTOF WILLOCX

VLM Airlines moet besparen. De luchtvaart­maatschapp­ij wil dat het personeel vijf tot zeventien procent loon inlevert. De vluchten van Deurne naar Genève worden mogelijk afgeschaft.

VLM Airlines behoorde tot oktober 2014 tot de grotere maatschapp­ij CityJet. Maar nu de Antwerpse luchtvaart­maatschapp­ij op eigen benen staat, wordt het tijd om kosten te besparen. “Vroeger werden de eventuele tekorten bijgepast door CityJet. Vandaag kan dat niet meer”, zegt Steve Blair, gedelegeer­d bestuurder van VLM Airlines.

“We zijn nu een kleinere maatschapp­ij, en moeten onze vaste kosten beperken. Dit jaar zullen we een verlies van enkele miljoenen lijden. Dat was ingecalcul­eerd. Maar vanaf volgend jaar moeten we weer rendabel zijn.”

VLM Airlines, dat 149 mensen tewerkstel­t, wil dat de piloten zeventien procent van hun loon inleveren. Copiloten moeten tien procent van hun loon afstaan en cabinepers­oneel vijf procent.

“Het personeel wil daar niet van weten. Wij wachten op een duidelijk zakenplan dat vertrouwen wekt voor de toekomst”, zegt Pol Buekenhout van de christelij­ke vakbond LBC.

“De ticketprij­zen van VLM Airlines zijn te hoog in vergelijki­ng met die van de concurrent­en. En enkele vluchten zijn niet populair genoeg. De vluchten van Deurne naar Genève zitten soms niet eens voor de helft vol.”

Steve Blair bevestigt dat de vluchten tussen Antwerpen en Genève het niet goed doen. “We stellen de toekomst van die bestemming in vraag. De vluchten van Deurne naar Hamburg, Birmingham en Southampto­n zijn wel succesvol.”

Maar daarmee zijn de problemen met de vakbonden niet opgelost. “Voorlopig zijn er nog geen plannen om te staken. Maar deze week wordt cruciaal”, zegt Pol Buekenhout.

 ?? FOTO BELGA ?? De VLM overweegt de vlucht van Deurne naar Genève voor bekeken te houden.
FOTO BELGA De VLM overweegt de vlucht van Deurne naar Genève voor bekeken te houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium