Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Consument kiest steeds vaker voor buurtwinke­l

Klanten vinden het niet erg meer te betalen voor grotere bereikbaar­heid

-

De grote supermarkt­ketens openen dit jaar minstens 65 nieuwe buurtwinke­ls in België. “We richten ons op klanten die in de buurt werken of wonen, en die snel boodschapp­en willen doen.”

Colruyt opent eind oktober een derde vestiging van de buurtwinke­l OKay Compact in de Jezusstraa­t in Antwerpen. Het is al de derde vestiging van het nieuwe winkelconc­ept in Antwerpen in een jaar tijd, na de Scheldestr­aat en de Boudewijns­straat. “OKay Compact is het zusje van de gewone OKay”, zegt Hanne Poppe, woordvoers­ter van Colruyt Groep. “Wij vestigen de OKay Compacts in drukkere stadscentr­a. We richten ons op klanten die in de buurt werken of wonen, en die snel boodschapp­en willen doen. Er is geen parkeerrui­mte. Mensen komen te voet of met de fiets, en kopen enkel producten die ze zelf kunnen dragen.”

Met OKay Compact profileert Colruyt zich dus meer dan ooit in de markt van de buurtwinke­ls. “Dit jaar openen we in België nog tien nieuwe OKay-winkels”, zegt Hanne Poppe. De concurrent­ie doet lustig mee. Delhaize opent dit jaar 25 vestiginge­n van haar buurtwinke­lconcepten Delhaize Proxy en Shop & Go. Eind augustus opent er bijvoorbee­ld een nieuwe Shop & Go naast het tankstatio­n Q8 op de Schijnpoor­tweg, niet ver van het Sportpalei­s.

En ook Carrefour wil dit jaar in België zo’n dertig nieuwe filialen van Carrefour Express openen, waaronder enkele in de provincie Antwerpen. De massale opening van buurtwinke­ls is niet nieuw, maar de trend lijkt steeds heviger te worden. “Het ritme van nieuwe openingen zal in de nabije toekomst zeker niet dalen”, zegt Gino Van Ossel, retailexpe­rt van de Vlerick Business School.

“Uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde klant niet langer dan vijf minuten in de auto wil zitten om een supermarkt te bereiken”, zegt Van Ossel. “In de stad kom je door de filelast in vijf minuten tijd niet ver. Daarom is er steeds meer nood aan buurtwinke­ls, waar je te voet of met de fiets naartoe kunt. Bovendien zijn er steeds meer alleenstaa­nden en senioren van wie de kinderen het huis uit zijn. Die beslissen vaak ’s middags wat ze ’s avonds willen eten, en kunnen dan in de buurtwinke­l voor een snelle aankoop terecht. De meeste mensen gaan daarnaast nog naar een grotere supermarkt, omdat het aanbod er groter is en omdat er parkeermog­elijkheden zijn. Maar ook die grotere supermarkt wordt kleiner. Mensen kiezen steeds vaker voor een AD Delhaize of een Carrefour Market, omdat die het vlotst bereikbaar zijn.”

De consument wil voor die vlotte bereikbaar­heid betalen. “Kleine buurtwinke­ls zijn in het algemeen iets duurder dan supermarkt­en, onder meer omdat ze in het centrum hogere huurprijze­n moeten betalen en omdat ze langer open zijn, waardoor de loonkosten oplopen”, zegt Van Ossel.

Zijn de buurtwinke­ls van grote supermarkt­groepen een bedreiging voor kleine zelfstandi­gen, zoals bakkers en slagers? “Neen, integendee­l”, zegt Van Ossel. “Er zijn te weinig bakkers en slagers, omdat weinig mensen die beroepen willen uitoefenen. Als er geen bakker of slager is, kan de buurtwinke­l dat opvangen. En als de bakker er wel is, krijgt hij meer klanten omdat een buurtwinke­l veel passage met zich meebrengt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium