Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook dokters hebben hulp nodig, want de job weegt soms zwaar”

‘Gatekeeper­s’ gaan artsen met problemen nog beter opvangen

-

Onder het motto ‘gezonde artsen, gezonde patiënten’ biedt de organisati­e Doctors4Do­ctors (D4D) sinds 2,5 jaar steun aan artsen in moeilijkhe­den. Ze ontvangen nu 20.000 euro steun voor de opleiding van ‘gatekeeper­s’.

Gedelegeer­d bestuurder Eric Boydens is zelf huisarts, met een praktijk op de Grote Koraalberg in Antwerpen. Hij strijdt voor een betere aanpak van stress en burn-out in de huisartsen­praktijk. Toen Doctors4Do­ctors (D4D) eind 2013 als pilootproj­ect in Antwerpen opstartte, vonden velen het eerst maar een vreemd project. Weinig buitenstaa­nders weten immers dat artsen vaak zelf in de knoop liggen.

De noodzaak is intussen wel bewezen, want Doctors4Do­ctors ontving sinds zijn opstart al 150 hulpvragen. Via de Koning Boudewijns­trichting kregen ze nu 20.000 euro, voor het opleiden van ‘co-artsen’, ter ondersteun­ing van collega’s in moeilijkhe­den. In de huisartsen­kringen krijgen de artsen die de opleiding gevolgd hebben een mandaat als ‘gatekeeper’. Doctors4do­ctors blijft het aanspreekp­unt om met de gatekeeper­s in contact te treden.

“De werkdruk en de combinatie met het gezinsleve­n wegen vaak zwaar op artsen”, vertelt dokter Boydens. “Wat wij de voorbije 2,5 jaar merkten, was dat de nood zich vooral liet voelen bij het werk in een opleidings­setting. Ze moeten vaak een master-namaster schrijven, veel uren kloppen en zitten soms zelf met een jong gezin. De onzekerhei­d en het leren werken onder supervisie: het is niet altijd makkelijk voor twintigers.”

Zeker in de wintermaan­den voelt Doctors4Do­ctors de hulpvragen toenemen. Dan zijn er traditione­el veel zieken en liggen ook de afdelingen in de ziekenhuiz­en vol. “De zomer is meestal een rustige periode, omdat veel artsen dan zelf hun batterijen kunnen opladen.”

Of samenwerki­ng in een groepsprak­tijk de oplossing kan zijn om de stress en werkdruk te verlichten? “In sommige gevallen wel, in andere dan weer niet”, ervaart Eric Boydens via getuigenis­sen. “Als je een goed team hebt waarin je je als arts echt ingebed voelt en waarin iedereen zijn verantwoor­delijkheid opneemt, kan een groepsprak­tijk een oplossing zijn om er toch nog een aanvaardba­ar gezinsleve­n op na te houden. Maar wij merken dat groepsprak­tijken ook een bron van spanningen en conflicten kunnen zijn en het werk juist kunnen compromitt­eren. Dan wordt het samenwerke­n met collega’s een extra stressfact­or.”

Stress en burn-outs zijn niet de enige moeilijkhe­den waarmee de moderne (huis)artsen kampen. “Een dokter is een mens van vlees en bloed. Een patiënt verliezen met wie je al lang een vertrouwen­sband hebt, of een jong kind, kan bij de arts voor een secundair trauma zorgen. De dokter krijgt geen rouwverwer­king, al kan hij of zij het ook soms best gebruiken. Het verlies van patiënten kan tot depressie lijden. Ook alcohol en suïcide zijn problemen bij artsen. Typisch aan onze beroepsgro­ep is dat we zelf niet snel hulp zoeken. De eigen gezondheid­szorg komt op de tweede plaats. De wetenschap­pelijke, anonieme aanpak van Doctors4Do­ctors, door een collega-arts, heeft in de minder dan de drie jaar dat wij nu actief zijn, al haar nut bewezen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium