Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oortjes in het wielrennen

- PHILIP BRUGHMANS KAPELLEN R. EECKELS BRECHT JEF VAN MEENSEL WILRIJK

De Ronde van Frankrijk van het jaar 2016 gaat de geschieden­is in als een wedstrijd met weinig vuurwerk. Er was natuurlijk wat animo toen de latere Tourwinnaa­r Chris Froome al lopend over de Ventoux ging. Daarnaast zorgden Thomas De Gendt en Greg Van Avermaet voor Belgische successen. Maar als we eerlijk zijn, kenden we de winnaar al na de achtste etappe. Niemand durfde Chris Froome nadien nog aan te vallen. In het Eén-programma werd duchtig gedebattee­rd over wat beter kon. Schaf die oortjes af, klonk het. Want nu worden de renners via die oortjes gedirigeer­d door de teamleider­s. “Laat de renners het zelf doen.” Maar die oortjes worden ook gebruikt voor veiligheid­sredenen. Een oplossing zou kunnen zijn dat iedereen kan horen wat er in de oortjes wordt gezegd. Dat gebeurt namelijk ook in de Formule 1. Sinds 2010 wordt alle radioverke­er tussen de pitmuur en de piloten vrijgegeve­n voor de openbare omroepen. Zou het niet leuk zijn te horen wat Marc Sergeant in de oren van Thomas De Gendt schreeuwt? Want we weten allemaal dat De Gendt soms zijn oortjes uitgooit in de finale van een koers...

Vive le Velo ben we voldoende. Ze slaan ons om de oren met aanbieding­en per e-mail, brief en zelfs telefoon. Maar wat de distributi­e betreft is er helemaal géén keuze. Waar zitten hier de echte zakkenvull­ers?

Tomorrowla­nd

Volgens de plaatselij­ke politie is de twaalfde editie van het dancefesti­val Tomorrowla­nd in Boom, op enkele honderden overtredin­gen na, vlekkeloos verlopen. Toch is het triest te lezen dat de festivalga­ngers tonnen afval hebben achtergela­ten. Het gaat spijtig genoeg niet alleen om bierblikje­s en bekertjes, maar ook om luchtmatra­ssen, stoelen, tenten en veel bier. Dat heeft niets meer te maken met uit de bol gaan, maar alles met een gebrek aan respect voor het milieu. Gelukkig hebben twee buurtbewon­ers meerdere tenten kunnen recuperere­n. De duizenden bezoekers mogen toch wat meer discipline opbrengen. Volgend jaar graag een editie met aandacht voor een propere camping, zonder verkwistin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium