Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alsof er een trein naast je passeert”

- (pom, vdaa, dvd, rdb)

Verscheide­ne Vlamingen die in Italië verblijven, maakten de zware aardbeving mee. Ze voelden de schok, gevolgd door nog een tweede, zware naschok.

Karel Vervaet (39) uit De Pinte is momenteel met drie andere Vlaamse gezinnen op vakantie in De Marken. “We zijn hier met een groep van achttien. Normaal gaan we elk jaar samen naar Frankrijk. Maar deze keer wilden we eens naar Italië.”

De keuze viel op De Marken, een groene streek met een paar artistieke steden zoals Ancona en Ascoli Piceno. Ook Karel Vervaet is onder de indruk van de schoonheid van de streek. “Toch zullen we deze vakantie om iets heel anders herinneren”, zei hij gisternami­ddag vanuit Gualdo. Net op dat moment gebeurde een naschok. “Waaw! Het voelt alsof er een trein naast je passeert’, schrok Ka- rel. ‘’Iedereen is op dit eigenste moment weer in paniek naar buiten aan het lopen.”

Een paar uur eerder was hij ’s nachts wakker geworden tijdens de hevigste schok. “Het geluid van een aardbeving, dat is vreemd. Een diep dreigend gebrom, alsof ergens ver onder jou de aarde openscheur­t. Het duurde maar vijf seconden. Toch voelde het veel langer. Mijn vrouw en ik lagen in onze tent bang naar elkaar te kijken. Hopend dat het snel zou stoppen. Vreemd genoeg wer-

den de kinderen niet wakker.”

Ook Freddy De Wilder, Mechelaar en vakbondsse­cretaris bij De Lijn in Antwerpen, werd om 3.30u gewekt door een schok. Hij verblijft in Saragano, op ongeveer 50 kilometer van het rampgebied. “Het was echt wel ernstig”, zegt hij. “We verblijven in een gastenverb­lijf met dikke muren, maar het hele huis stond te schudden. Iedereen werd wakker, sommigen gingen ongerust naar buiten. De eigenaars van de villa probeerden ons en de anderen gerust te stellen, maar je kon aan hun gezichten zien dat ook zij bezorgd waren. Een uur later volgde een tweede, nog veel zwaardere schok.”

Ook Erik Jonckers (55) uit Wuustwezel voelt de paniek in Todi, op 55 kilometer van het epicentrum. “De mensen weten dat het hier een risicogebi­ed is, maar in hun ogen zie ik toch dat ze dit nog niet vaak hebben meegemaakt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium