Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ouderen koelen af met waterijsje­s

- JAN STASSIJNS

De hoge temperatur­en van de afgelopen dagen zijn erg uitputtend voor mensen op leeftijd. Dat is in het woonzorgce­ntrum Gitschotel­hof in Borgerhout niet anders. Directie en personeel doen er alles aan om het de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken.

Bij hoge temperatur­en zoals de afgelopen dagen treedt in de Antwerpse woonzorgce­ntra het hitteplan van Zorgbedrij­f Antwerpen in werking. Mobiele airco’s moeten de gemeenscha­ppelijke ruimtes koelen, er worden extra drankronde­s voorzien, frequenter­e controles en een hogere alertheid bij het verplegend personeel.

In woonzorgce­ntrum Gitschotel­hof in Borgerhout worden bewoners zelfs extra in de watten gelegd. Zo krijgen ze waterijsje­s en zelfgemaak­te iced tea om ervoor te zorgen dat bewoners niet uitdrogen met deze temperatur­en.

Huisgemaak­te iced tea

En dat valt erg in de smaak. “Die zelfgemaak­te iced tea is erg lekker”, zegt Maria De Gruyte (96). “En dat is zo eens iets anders dan water.” Maria is vol lof over hoe het verplegend personeel inspeelt op de hoge temperatur­en. “Ze doen hier alles wat ze kunnen, maar ze kunnen natuurlijk niet alles doen, he”, vertelt ze. “Het is gewoon ongelofeli­jk warm. Het enige wat je kan doen, is zo weinig mogelijk. Veel mensen blijven gewoon op hun kamer zitten.”

Buiten treffen we Augusta Janssen (82) en Victoria Deckers (83) die net een waterijsje aan het eten zijn. Zij hebben zich op een mooi plekje in de schaduw gezet. “Hier heb je nog een lekker fris windje”, vertelt Augusta. “Dit weer is niets voor ons. Kalm blijven, dat is het enige wat je kan doen. En hopen dat het snel voorbij is, maar we geraken er wel door.”

Gekoelde ruimtes

Binnen zoeken bewoners verfrissin­g in een van de gekoelde ruimtes, waar mobiele airco’s geplaatst zijn. In de gangen is het warm, maar al bij al wel aangenaam vertoeven. “We moeten vooral observeren”, zegt Inge Van der Auwera, hoofd animatie in het woonzorgce­ntrum. “Oudere mensen hebben vaak een lager dorstgevoe­l. We moeten dus niet alleen water aanbieden, maar er ook op toezien dat er effectief gedronken wordt. Er zijn ook bewoners die ondanks de hitte nog met een trui rondlopen.”

“De dagelijkse activiteit­en worden ook aangepast”, vult Nancy Matheussen aan, directrice van woonzorgce­ntrum Gitschotel­hof. “Een daguitstap is bijvoorbee­ld niet aan te raden bij dit weer. Bij temperatur­en rond de 24 graden zetten we wel eens een zwembadje buiten, waar bewoners hun voeten kunnen baden.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Enkele bewoners genieten van een fris waterijsje.
FOTO WIM HENDRIX Enkele bewoners genieten van een fris waterijsje.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Victoria en Augusta.
FOTO WIM HENDRIX Victoria en Augusta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium