Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Herexamens doen studenten zweten

-

Liselore Timmermans (21) uit Merksplas en Keena De Geest (20) uit het OostVlaams­e Moerbeke zijn volop aan het blokken voor de herexamens. Maar de aanhoudend­e hitte maakt het moeilijk om zich te concentrer­en. Op hun kot lopen de temperatur­en op tot dertig graden

Augustus is traditione­el de periode van de herexamens. Blokkende studenten halen het onderste uit de kan om te slagen in tweede zit. De zomer is sowieso al niet de meest aangename periode om te studeren, gezien de vele festivals, feestjes en terrasjes die lonken, maar blokken op een absurd warm kot maakt het veel studenten in Antwerpen nog moeilijker.

Daar kunnen Liselore Timmermans (21) en Keena De Geest (20) van meespreken. We zijn uitgenodig­d op hun kot op de Kipdorpves­t in hartje Antwerpen.

Ijskoude douche

Na de aangename temperatur­en in de koele trappenhal, stappen we het kot van Liselore binnen. Gordijnen gesloten, alle lampen uit behalve het leeslampje aan de bureau, een indrukwekk­ende voorraad water en een drukkende hitte.

“En nog is het vaak dertig graden”, vertelt de studente Toegepaste Psychologi­e. “Ik heb zelfs kaftpapier op mijn ramen gehangen in de hoop om zo de warmte buiten te houden. Tevergeefs. Normaal valt het hier altijd wel goed mee, maar met deze temperatur­en is het gewoon niet te doen. Ik ga meermaals per dag onder een ijskoude douche staan om af te koelen. Dat helpt, eventjes toch, maar die warmte voel je meteen terug. Je wordt daar ook zo moe van, van die hitte. Dat maakt concentrer­en op de leerstof erg moeilijk. Maar ik troost me met de gedachte dat iedereen het warm heeft.”

Ventilator en waterspray

Iedereen heeft het warm. Dat is zeker waar, maar op het kot van Keena, studente Toegepaste Taalkunde, is het nog warmer. Buiten in de zon zou het nog aangenamer vertoeven zijn. “Ik heb een ventilator en een waterspray, maar het is echt bakken”, vertelt ze.

“Zowel ’s morgens als ’s middags staat de zon op mijn kot. Ik zet me soms in de keuken omdat het daar frisser is, maar daar is het moeilijker om mij te concentrer­en.”

“Mijn ouders komen mij vanavond ( gisteren red.) al terug ophalen”, zegt Liselore. “Mijn examen is vrijdag pas en thuis is het 23 graden binnen. Dat zijn al iets aangenamer­e temperatur­en. Ik heb de afgelopen twee weken op kot gestudeerd, omdat dat gewoon gemakkelij­ker gaat dan thuis. Maar nu niet, nu wil ik afkoeling.”

“Ik ga volgende week ook naar huis om te studeren”, vult Keena aan. “Dat zal iets comfortabe­ler zijn.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Keena kan zich niet concentrer­en door de hitte.
FOTO WIM HENDRIX Keena kan zich niet concentrer­en door de hitte.
 ??  ?? FOTO WIM HENDRIX
Liselore.
FOTO WIM HENDRIX Liselore.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium