Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vluchtelin­gen krijgen job als postbode

Stadsbestu­ur helpt mee om nieuwkomer­s te integreren én tekort bij bpost weg te werken

-

De stad Antwerpen werkt mee om erkende vluchtelin­gen aan een job te helpen als postbode bij bpost. Het bedrijf heeft de grootste moeite om de vacatures ingevuld te krijgen. “In Antwerpen wonen erkende vluchtelin­gen en ze zullen niet meteen verdwijnen, dus ze kunnen zich dus beter nuttig maken”, zegt schepen van Werk Marc Van Peel (CD&V).

Bij bpost is er een groeiend tekort aan postbodes. De openstaand­e vacatures geraken maar niet ingevuld. Het postbedrij­f hoopt nu erkende vluchtelin­gen te kunnen warm maken voor de job.

Daarbij vraagt het bedrijf aan gemeentebe­sturen om mee promotie te voeren. De stad Antwerpen nam enkele maanden geleden al een engagement op zich. Dankzij het project Engage Plus maken bedrijven kennis met gemotiveer­de, werkzoeken­de jongeren, onder wie erkende vluchtelin­gen.

Samen met bpost worden op 28 september de Antwerpse arbeidsmar­ktbegeleid­ers van onder meer jeugdhuize­nfederatie Formaat en sociale ondernemin­g Levanto uitgenodig­d voor een workshop. Daar vernemen ze van bpost welk profiel een kandidaat moet hebben en hoe de selectie en sollicitat­ie verloopt. Na de workshop gaan de begeleider­s gericht op zoek naar de meest geschikte kandidaten en bereiden ze hen voor.

Het project bewees eerder al zijn nut. Bij eerdere trajecten werden al snel dertig tot veertig jongeren aangereikt aan een bedrijf.

Naast Engage Plus is er TechCheck van vzw De Lift. Dat is een loopbaantr­aject voor erkende vluchtelin­gen. Zij worden gescreend op hun technische competenti­es. Een lasser in zijn thuis- land zou zijn ervaringen ook hier meteen kunnen gebruiken. Het biedt dus kansen voor bedrijven die vaak hopeloos op zoek zijn naar de juiste technische profielen. Sinds de start van dit project zijn ruim dertig mensen gescreend, enkelen hebben ook al hun werkervari­ng kunnen toepassen op een stageplaat­s bij een Antwerps bedrijf.

Antwerps schepen van Werk Marc Van Peel (CD&V) lanceerde begin dit jaar al enkele projecten om de kansen van erkende vluchtelin­gen op de arbeidsmar­kt te verhogen. “De vraag van bpost in de zoektocht naar kandidaatp­ostbodes past perfect binnen onze visie”, zegt Van Peel. “We moeten er niet flauw over doen. In Antwerpen wonen erkende vluchtelin­gen en ze zullen niet zo maar verdwijnen. Ze kunnen zich dus beter nuttig maken. Werk is nog steeds de beste manier om mensen te integreren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium