Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ruimtevaar­t biedt oplossing

Studiecent­rum voor Kernenergi­e (SCK) uit Mol deelt kennis over spirulinab­acterie, die tijdens

-

Spirulina is een bacterie die CO2 omzet in zuurstof en tegelijk eiwitten aanmaakt. Binnen afzienbare tijd zal ze een bemande ruimtemiss­ie naar Mars mogelijk maken. En sinds kort zetten onderzoeke­rs uit Mol het groene goedje ook in Congo in om er de ondervoedi­ng te bestrijden. Regelmatig roeren in een groene ‘soep’ volstaat om altijd een voorraad eiwitten uit het bad te kunnen scheppen.

In een tropisch warm labo in het Studiecent­rum voor Kernenergi­e (SCK) in Mol roert een team van wetenschap­pers elke twee uur met een roeispaan in een met een groen water gevulde bak van een paar vierkante meter.

De groene kleur is afkomstig van de spirulinab­acterie. Een beestje dat veel respect verdient, want het is een van de kleinste, oudste en meest robuuste levensvorm­en op onze planeet.

produceert bovendien 60% van de zuurstof op aarde. Zonder deze zogenaamde cyanobacte­rieën bestonden u en ik vandaag niet.

Omdat de bacterie – net zoals planten – CO2 omzet in zuurstof, trok ze al snel de aandacht van de vorsers van het labo mircobiolo­gie van het SCK. Zij willen de bacterie inzetten tijdens de eerste bemande reis naar Mars, die zes maanden zal duren. “De spirulabac­terie produceert niet alleen zuurstof, de eiwitconce­ntratie van de bacterie is ook nog eens 70%, de hoogste van alle voedingsmi­ddelen”, zegt dr. ir.

spirulina

Arthrospin­a Katinka van het SCK. “kan dus tijdens missies naar Mars én op de planeet voor voeding zorgen.”

Wouters

Arthospina spirulina

De spirulinab­acterie komt van nature voor in Oost- en West-Afrika en in Mexico en Zuid-Azië. “Het gebruik ervan was bekend bij de Azteken. In Afrika gebruikten ze de groene bacterie vroeger ook in gebakken voedsel, maar die kennis is uit de cultuur verdwenen.”

“Spirulina vond dus zijn weg van Afrika naar de ruimte. Bij het SCK vonden wij het hoog tijd om de bacterie terug te brengen naar zijn roots”, lacht adjunct-directeur-generaal van SCK Hamid Aït Abderrahim. “Daarom is een team van SCK zopas naar de Evenaarspr­ovincie in Congo gereisd om de mensen daar te leren hoe ze de bacterie best thuis opkweken. We werkten samen met de organisati­e Ondernemer­s voor Ondernemer­s en vonden in Congo een partner in de ngo Congodorpe­n, die de kweektechn­iek mee

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium