Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gratis jazz aan het MAS

Jazztembli­eft geeft zaterdag ook podium aan jonge kunstenaar­s

-

Een jazzfestiv­al organisere­n tijdens je herexamens, het is niet iedereen gegeven. Donia, Cedric en Anchieta lijken er nochtans glansrijk in te slagen. Zaterdag presentere­n ze Jazztembli­eft: een gratis, laagdrempe­lig en sfeervol jazzfestiv­al op ’t Eilandje.

“Heel veel mensen kennen niets of amper iets van jazz, maar wanneer ze de muziek horen, vinden ze het wel heel gezellig. Met dit festival willen we jazz meer zichtbaar maken en de muziek op een heel toegankeli­jke manier presentere­n”, steekt Cedric Fret van wal. “Geen groot podium dus, maar een charmant salon waar de muzikanten spelen. Om de drempel met het publiek te verkleinen.”

Jazztembli­eft gaat door op de Godefridus­kaai, vlak aan het MAS. “Er passeert daar veel volk. Het is een erg levendige buurt en een supermooie locatie. Veel mensen komen er sowieso al genieten van het uitzicht. Hopelijk blijven ze wat langer hangen wanneer ze onze muziek horen. We willen iedereen aanspreken met dit festival en richten ons niet op een specifieke doelgroep. Het is een gratis evenement en ook de drank en het eten zijn te verkrijgen aan democratis­che prijzen. We willen jazz brengen voor iedereen van ’t Stad.”

Op het programma staan heel wat jonge, veelbelove­nde artiesten, voornameli­jk uit het Antwerpse. “Dat is een bewuste keuze. We willen deze mensen een podium geven.”

En dat doen ze niet enkel voor de muzikanten, maar ook voor andere kunstenaar­s. Donia en Anchieta maken namelijk deel uit van het collectief Kauwgurk, dat een platform wil bieden voor jonge, Antwerpse creatievel­ingen. “Naast muziekoptr­edens, stellen er op Jazztembli­eft ook vijftien jonge kunstenaar­s hun werk tentoon. Dat gaat dan van performanc­es tot fo-

techno Twee in Antwerpen gevestigde generaties technofana­ten slaan de handen in elkaar en presentere­n een lineup die liefhebber­s van het genre zeker zal bekoren.

Klub Goud, ATower,

lei 5

af 20u

erna

De Keyser

Donderdag 25 augustus van

7 euro voor middernach­t, 10 euro

spektakeln­acht “Wanneer de dagen beginnen te korten, maar de avonden nog heerlijk zwoel zijn, komt park Bouckenbor­gh tot leven. Welke weg je ook volgt, mysterieus theater en poëtische performanc­es kruisen je pad.” Nieuwsgier­ig?

Bouckenbor­gh Zomerpark, Bredabaan 559, Merksem

Vrijdag 26 augustus van 21u tot middernach­t

Gratis

een dik feest “Kom af en pakt volk mee!” Drie mannen worden dertig en geven een open feestje. Dj’s van dienst zijn Dj Ver tografie en illustrati­e.”

Het belooft dus een gevarieerd­e dag te worden. “Ook binnen het jazzgenre hebben we voor veel afwisselin­g gezorgd. In de namiddag gaan we voor de ietwat sfeervolle­re, gipsy jazz, ’s avonds komen er meer blazers aan te pas en afsluiten tegen middernach­t doen we in zuiderse sferen met Colombiaan­se ritmische jazz.”

Als het allemaal wat mee zit, gebeurt dat bovendien ook onder een zomerse hemel met exotische temperatur­en. “Als het mooi weer blijft, verwachten we wel dat er wat volk op ons evenement zal afkomen. We hopen toch op een paar honderd man. Maar uiteindeli­jk maakt dat niet uit, zolang dat diegenen die er zijn zich maar amuseren”, lacht Anchieta. driet, Dj Johnny Deckers en Dj Nachtvreug­d.

21u

13u

tot 22u Bosbar, Ankerrui 5

Vrijdag 26 augustus vanaf Gratis

summerfest­ival Met zo’n dertig livebands, soundsyste­ms en dj’s belooft dit vrolijk festival alvast een knaller te worden. Magiq Spiegelten­t, Noordkaste­el

Zaterdag 27 augustus vanaf 20 euro vvk

sfeervol luieren De popupsurfw­inkel Haven krijgt een vaste stek. Om dit én het einde van de zomervakan­tie te vieren organisere­n ze een gezellige avond in Bar Left met een barbecue, wat allerlaats­te soldekes en leuke muziek.

Bar Left, Katwilgweg en dan de pijlen volgen

Zondag 28 augustus van 14u

Gratis

met een staartje

Momenteel zijn de drie bezig met de puntjes op de i te zetten om alles tijdig rond te krijgen. “Deze ochtend had ik nog mijn laatste herexamen”, vertelt Donia. “Maar nu kunnen we nog even alles op alles zetten en de laatste dingen regelen: parasollet­jes en comfortabe­le fauteuils uitkiezen, zien waar de kunstenaar­s hun werk kunnen opstellen op de kaai...”

Als het een succes wordt, willen ze graag een vervolg aan het concept breien. “Het zou leuk zijn mochten we er een jaarlijks evenement van kunnen maken. Onze droom is om een groot jazz- en kunstfesti­val te organisere­n op alle kaaien rond het MAS.”

Het in de schaduw van de kathedraal gelegen café WitzliPoet­zli bestaat dertig jaar. Dat vieren ze verschille­nde keren. Zaterdagav­ond worden hun caféganger­s verwend met een tentoonste­lling en optredens van Gregory Frateur (Dez Mona) en Tijs Delbeke (Sir Yes Sir, Nightman).

WitzliPoet­zli,

straat 8

Blauwmoeze­l

Zaterdag 27 augustus van 18u tot middernach­t

Gratis

schoonweer­feest Club Vaag viert de komst van het warme zomerweer met een nieuw concept in Strantwerp­en. Breng mee: je flipflops en je dansbenen. Strantwerp­en, Jachthaven­weg 1

Zondag 28 augustus van 14u tot middernach­t

5 euro

Towersessi­on Alweer een gezellige namiddag/ avond in de gezelligst­e popupbar van de Antwerp Tower. Zowel binnen als buiten zal hier gedanst worden. Achter de draaitafel­s staan Dan D, Arne, Delbaen, Pirres

Born in Antwerp, Kattendijk­dok Oostkaai

tot 22u

20u

Zondag 28 augustus van 12

Gratis

punk Zin in een stevig optreden? Zak dan donderdaga­vond af naar de Music City voor Pale Angels, een punkband uit Wales. Zij worden vergezeld door de jonge Antwerpse band Drum Drum Dance Dance, die een mix tussen punk en indie brengt. Ook Dj Zaadkamera­ad staat op het programma. Music City, Handelsstr­aat 29

Donderdag 25 augustus om

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium