Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lena (14) eert mama die stierf aan kanker

Lena Eerdekens (14) uit Hoboken verloor mama aan borstkanke­r en overwon zelf hersentumo­r

- MAAIKE FLOOR

Om vrouwen met borstkanke­r aan een mooie pruik te helpen, heeft de nationale borstkanke­rcampagne ThinkPink zondag een grote kappersten­t op de Gedempte Zuiderdokk­en in Antwerpen gezet. De 14jarige Lena Eerdekens uit Hoboken liet ook 20 centimeter van haar lange haren knippen. “Mijn mama is twee jaar geleden aan borstkanke­r gestorven. Daarom wilde ik dit graag doen.”

Eigenlijk wilde Lena twee jaar geleden haar haren al laten knippen voor de actie ‘Geef om Haar’, maar toen vond ze het nog net niet lang genoeg. “Toen ik 8 jaar was, heb ik een hersentumo­r gehad en moest mijn haar helemaal kort. Sindsdien laat ik het groeien”, vertelt Lena. “Ik was 7 jaar toen mijn mama ziek werd. Ze kreeg kanker in haar rechterbor­st en later waren er uitzaaiing­en in haar lever. Daar is ze in 2014 aan overleden.”

Haar mama Miek Van Huffelen droeg zelf geen pruik. “Ze heeft het eens geprobeerd nadat haar haren waren uitgevalle­n door de chemo, maar ze vond het geen succes. Het kon haar eigenlijk niet schelen wat andere mensen van haar dachten, als zij maar gelukkig was.” Lena woont ondertusse­n bij haar grootouder­s, en bomma Monique Claeyé is meegekomen als steun.

Positieve energie

Een beetje zenuwachti­g neemt Lena plaats in de kapperssto­el, omringd door cameraploe­gen en fotografen. De kapper maakt twee staarten en knipt die erna zorgvuldig af. Er barst een applaus los. Bomma komt snel een kus geven. “Mama zou fier op u zijn.” Achter de camera’s vallen Heidi Vansevenan­t van ThinkPink en een andere vriendin van Miek elkaar in de armen. “Dit is voor ons ook heel emotioneel. Miek was één van mijn eerste vrijwillig­ers, en een prachtige en dappere dame. Er staat een foto van Miek op ons bureau, om ons eraan te herinneren hoeveel kracht en positieve energie je kunt hebben, zelfs als je heel ziek bent.”

Weer laten groeien

Lena bekijkt haar nieuwe coupe voor de spiegel. “Dat voelt echt raar, en zo licht. Dat haar weegt blijkbaar veel”, lacht ze. “Ik hoop dat ik met die staarten iemand die het moeilijk heeft weer gelukkig kan maken. Daar doe ik het voor. Nu ga ik het opnieuw laten groeien. Misschien kan ik er over twee jaar dan weer 20 centimeter laten afknippen.”

Met haar nieuwe coupe begint Lena aan de Race for the Cure, de jaarlijkse loopwedstr­ijd van Think-Pink. Dit jaar heeft een recordaant­al van 6.073 mensen zich ingeschrev­en. 74 vrouwen lieten hun haar knippen. Wie zijn haar nog wil laten knippen, kan dat (gratis) doen bij een kapper, die deelneemt aan de actie of kan de staarten zelf opsturen naar Think-Pink.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ??
FOTO KOEN FASSEUR
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Lena met in haar hand één van de twee afgeknipte staarten van 20 centimeter.
FOTO KOEN FASSEUR Lena met in haar hand één van de twee afgeknipte staarten van 20 centimeter.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? De trotse grootmoede­r van Lena komt snel een kus geven. “Mama zou fier zijn”, zegt ze tegen haar kleindocht­er.
FOTO KOEN FASSEUR De trotse grootmoede­r van Lena komt snel een kus geven. “Mama zou fier zijn”, zegt ze tegen haar kleindocht­er.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Lena toont haar lange haren voor de knipbeurt.
FOTO KOEN FASSEUR Lena toont haar lange haren voor de knipbeurt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium