Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beduidend meer communicat­iewetensch­appers

Inschrijvi­ngen Universite­it Antwerpen blijven stabiel

- MAAIKE FLOOR

Bij de eerste dag van het academieja­ar staat het aantal inschrijvi­ngen voor de UAntwerpen op 17.677. Dat is 2% minder dan vorig jaar, maar het aantal kersverse studenten stijgt wel licht.

Generaties­tudenten worden ze genoemd, de jongeren die na hun middelbaar voor het eerst aan hogere studies beginnen. Bij de UAntwerpen zijn er dit jaar 3.003 ingeschrev­en, tegenover 2.987 vorig jaar. “Een lichte stijging van 0,54%, maar daar zijn we wel tevreden mee”, zegt Peter De Meyer van de UAntwerpen.

Het totale aantal studenten ligt met 17.677 wel wat lager dan de 18.038 van vorig jaar. “Het kan wel zijn dat er daar tot 14 oktober nog wat bijkomen omdat er studenten zijn die zich na de tweede

zit nog opnieuw moeten inschrij- ven.

Bij de verschille­nde studierich­tingen valt vooral op dat communicat­iewetensch­appen populair is. Van 60 studenten vorig jaar, groeit de richting nu naar 90 studenten. Ook geneeskund­e zit in de lift: die richting gaat van 55 naar 67 studenten. Sociaaleco­nomische wetenschap­pen, chemie, revalidati­ewetenscha­ppen en diergenees­kunde stijgen eveneens.

Minder vertalers en tolken

Toegepaste taalkunde (vertalers/tolken) trekt heel wat minder studenten dan vorig jaar. Toen startten er 121 studenten, nu zijn dat er maar 85. Opvallend daarbij is dat de richting voor de zomer het oude gebouw in de Schilderss­traat, tegenover het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, moest verlaten om in te trekken in de Stadscampu­s.

Biologie zakte van 61 naar 48 eerstejaar­s, farmaceuti­sche wetenschap­pen van 138 naar 113 en ook conservati­e-restaurati­e, biologie, bio-ingenieurs­wetenschap­pen en rechten daalden in popularite­it.

Wat verder opvalt is dat er minder Nederlande­rs in Antwerpen komen studeren dan de afgelopen jaren. Het aantal Nederlands­e studenten zakte van 315 naar 267. “Een echte verklaring hebben we daar niet voor”, zegt Peter De Meyer. “Misschien heeft het verhoogde inschrijvi­ngsgeld met enige vertraging een rol gespeeld, maar dat is moeilijk te zeggen.”

Hetzelfde geldt voor de popularite­it, of juist niet, van bepaalde richtingen. “Ook op dat vlak is het een beetje gissen wat de oorzaak is.”

Nieuwe rector

De UAntwerpen begint het nieuwe academieja­ar alvast met een nieuwe rector. Herman Van Goethem volgt Alain Verschoren op. Verder worden er op de Campus Drie Eiken in Wilrijk twee nieuwe gebouwen in gebruik genomen. Het gebouw Gouverneur Andries Kinsbergen is vorige week officieel geopend, gebouw M waar de studenten van revalidati­ewetenscha­ppen les zullen krijgen, zal later dit academieja­ar klaar zijn.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De eerstejaar­s Geneeskund­e en Diergenees­kunde zullen in dit nieuwe gebouw college volgen.
FOTO DIRK KERSTENS De eerstejaar­s Geneeskund­e en Diergenees­kunde zullen in dit nieuwe gebouw college volgen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium