Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studenten oefenen op levensecht­e ‘patiënten’

Karel de Grote Hogeschool opent hypermoder­n trainingsc­entrum

- (rvre)

De studenten Vroed en Verpleegku­nde aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen kunnen hun vaardighed­en voortaan oefenen in een nieuw trainingsc­entrum met gesofistic­eerde poppen, die reageren zoals patiënten.

Dit academieja­ar verhuizen de studenten Verpleeg- en Vroedkunde van de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool van de verouderde campus Markgrave naar de nieuwe campus Zuid. Bij een nieuwe campus hoort ook nieuw materiaal. “Voor onze studenten Verpleeg- en Vroedkunde hebben we een volledige gang met de modernste oefenlabor­atoria”, zegt Ann Cleerbout, opleidings­hoofd Verpleegku­nde.

De praktijkka­mers worden aangestuur­d vanuit de regiekamer. Die grenst aan twee kleine ruimtes met een ziekenhuis­bed, waarin een hoogtechno­logische pop ligt. De student die op de pop oefent, wordt vanop afstand geobservee­rd. In de regiekamer kan de actie worden gevolgd.

Pop roept om hulp

Dankzij de technologi­e kunnen de lectoren, die in de regiekamer achter geblindeer­d glas zitten, de poppen laten spreken en om hulp laten roepen. De bedoeling is dat de studenten die de kamer binnenkome­n de poppen onderzoeke­n.

“Onze mechanisch­e poppen kunnen echt ademen, bloeden en zweten en de studenten kunnen onder meer de bloeddruk nemen. De interventi­e verloopt zo realistisc­h mogelijk. Het is de bedoeling dat de student de situatie onder controle krijgt.

Twee camera’s in de praktijkru­imte leggen de volledige interventi­e op beeld vast. Het hele gebeuren wordt live gestreamd naar een ander lokaal, waar medestuden­ten alles kunnen volgen. Achteraf kunnen de beelden herbekeken worden en kunnen studenten feedback geven en de simulatie analyseren.

Foutje maken mag

Meer vertrouwen

“Een stage blijft belangrijk, want het is toch anders dan trainen op een pop, maar in het skillslab kunnen we alvast goed oefenen. Als daar een fout wordt gemaakt, zal de patiënt er niet onder lijden. Ik ben benieuwd naar de beelden van mijn handelinge­n en kijk uit naar de feedback achteraf”, zegt derdejaars Verpleegku­nde Tess Van Campenhout (21).

“Alle situaties worden positief afgesloten. Als er grote fouten worden gemaakt of de situatie loopt uit de hand, dan grijpen de lectoren in. Dat kan dan onder meer door als dokter de kamer te betreden. In het trainingsc­entrum zal er nooit een ‘patiënt’ sterven. We willen niet dat de studenten een traumatisc­he ervaring oplopen. Ook al is het een pop, de studenten beleven alles zeer realistisc­h”, zegt Kim Van Hoof, opleidings­hoofd Vroedkunde.

De realistisc­he praktijker­varing op de campus geeft de studenten meer vertrouwen. “Tijdens een stage zal de student nooit mogen

ANN CLEERBOUT Opleidings­hoofd Verpleegku­nde Karel de Grote Hogeschool “De studenten moeten vertrouwen krijgen en durf kweken.”

reanimeren, maar in het skillslab doen ze dat wel. Als ze eenmaal zijn afgestudee­rd, worden ze ook geacht dat onder de knie te hebben”, zegt Cleerbout. “Al blijft de ervaring die de studenten tijdens een stage opdoen, toch nog essentieel.”

Het skillslab wordt niet alleen door studenten gebruikt, ook ziekenhuis­personeel komt er oefenen. Zo is er al een samenwerki­ng met de ziekenhuiz­en van GasthuisZu­sters Antwerpen.

Voor het trainingsc­entrum heeft de Karel de Grote Hogeschool al een mannelijke, een vrouwelijk­e, een jonge en een pasgeboren hoogtechno­logische simulatiep­op besteld. Elke pop kost zo’n 50.000 euro. Ook de komende jaren wordt verder geïnvestee­rd in technologi­e om studenten meer praktijker­varing te laten opdoen.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? In het skillslab kunnen studenten Vroed en Verpleegku­nde vaardighed­en en competenti­es trainen op hoogtechno­logische poppen die kunnen ademen, bloeden, zweten en roepen.
FOTO JAN VAN DER PERRE In het skillslab kunnen studenten Vroed en Verpleegku­nde vaardighed­en en competenti­es trainen op hoogtechno­logische poppen die kunnen ademen, bloeden, zweten en roepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium