Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet Olivier, maar broer Xavier gokte en hij won amper iets”

Entourage Deschacht ontkent beschuldig­ingen van ongeoorloo­fd gokken

- DIRK COOSEMANS, LEEN DE SMEDT

Anderlecht­icoon Olivier Deschacht (35) zou niet gegokt hebben op matchen van Anderlecht. “Sinds 10 jaar had hij een account bij Unibet”, klinkt het in zijn entourage. “Maar hij gebruikte die account niet. Zijn broer Xavier (31) had het goklijntje overgenome­n en speelde ermee. Echt geld heeft hij er niet mee gewonnen. Hij speelde nu en dan, het was een hobby.”

Ouwe getrouwe Olivier Deschacht, kapitein van RSC Anderlecht en sinds vele jaren de sterkhoude­r in de paars-witte verdedigin­g, zit in het oog van een gokstorm. Gisteren raakte bekend dat de voetballer sinds 10 jaar een Unibet-account zou hebben waarmee hij op matchen van zijn club zou gokken. Iets wat om voor de hand liggende redenen verboden is, zegt de Kansspelco­mmissie. “Je mag niet gokken op wedstrijde­n als je zelf een invloed kan hebben op de uitslag.”

Het gaat in totaal om drie wedstrijde­n, waaronder één reguliere competitie­match van vorig jaar. Volgens de berichten zou Deschacht er 20.000 euro mee gewonnen hebben, maar dat ontkent hij. Het onderzoek zit bij de Kansspelco­mmissie en het parket van Gent, dat niet meer details wil vrijgeven.

Deschacht onthield zich gisteren van alle commentaar. Zijn advocaat Luc Deleu bevestigt het onderzoek, maar voegt er meteen aan toe dat de voetballer alles ontkent. “Die genoemde bedragen, met alle respect, zijn ook ’ belachelij­k’ voor iemand van het gehalte van Deschacht”, is alles wat de raadsman kwijt wil op VTM.

Oude computer

De entourage van de voetballer wil wel enige duiding geven. Olivier Deschacht heeft die gokaccount blijkbaar al 10 jaar. Dat kostte destijds 500 euro. “Vooral op aandringen van de broer – die al eens een gokje waagt – opende Olivier de speellijn”, beweert de bron uit de omgeving.

Daarna verliet de Anderlecht­speler het ouderlijke huis. Broer Xavier kreeg de computer en de bijbehoren­de account. Tien jaar lang gokte hij zo nu en dan, onder meer op matchen van de reserven van Anderlecht. Drie keer zette broer Xavier ook geld in op matchen van het paars-witte fanionteam. In twee van de drie matchen trad ook Olivier aan. De wedstrijde­n werden altijd gewonnen door Anderlecht.

Peanuts

Dezelfde entourage verklaart dat Xavier zich in al die jaren niet verrijkt heeft. “Alles bij mekaar heeft hij misschien 20.000 euro gewonnen. Maar hij heeft ook 19.600 euro verspeeld. Nettoresul­taat: plus 400 euro. Inderdaad peanuts.”

Olivier zou er allemaal niets mee te maken hebben, beweert de bron. “Unibet heeft nooit 1 euro op zijn rekeningen gestort. Dat Olivier zijn broer zou hebben ingelicht over de mogelijke opstel- lingen van paars-wit zodat die ‘gerichter’ kon gokken? Die opstelling is toch geen geheim. Die informatie staat ruim voor de match in de krant. Het waren gewoon voetbalpra­atjes tussen broers.”

600.000 euro boete

Olivier zou zijn broer niets kwalijk nemen. “Hij slaat zich voor het hoofd omdat hij zelf zo nonchalant geweest is. Hij vindt het vreselijk dat hij nu een etiket krijgt van gokker en valsspeler. Iets wat onterecht is. Olivier heeft niets misdaan. In al die jaren heeft hij zich nooit gemengd in de gokjes van zijn broer. Die gokte ook alleen als hobby. Daar is niks mis mee.”

Anderlecht behoudt voorlopig het vertrouwen in zijn speler. “Wij steunen hem. Maar dit is heel vervelend”, zegt woordvoerd­er David Steegen.

Als Deschacht schuldig wordt bevonden, riskeert hij 5 jaar cel, 600.000 euro boete én mogelijk ook nog een schrapping als speler.

 ??  ?? Olivier Deschacht zou erg nonchalant zijn geweest. Broer Xavier zou met een Unibetacco­unt van Olivier op wedstrijde­n van Anderlecht gegokt hebben.
Olivier Deschacht zou erg nonchalant zijn geweest. Broer Xavier zou met een Unibetacco­unt van Olivier op wedstrijde­n van Anderlecht gegokt hebben.
 ?? FOTO GREGORY VAN GANSEN ?? Xavier Deschacht zou 20.000 euro gewonnen hebben, maar ook 19.600 euro hebben verspeeld.
FOTO GREGORY VAN GANSEN Xavier Deschacht zou 20.000 euro gewonnen hebben, maar ook 19.600 euro hebben verspeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium