Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De perfecte vrije trap

Rob Schoofs bezorgt Gent met tweede goal in vier dagen op de valreep drie punten

- MICHAËL VAN DAMME

Albert Einstein wist het al langer: genie is één procent inspiratie en 99 procent transpirat­ie. Toen Rob Schoofs tegen zijn exclub Sint-Truiden in de 95e minuut AA Gent alsnog, maar oververdie­nd, de volle buit bezorgde, was daar heel veel arbeid en denkwerk aan vooraf gegaan. Hoezo, standaardf­ases kun je niet trainen? De anatomie van de perfecte vrije trap, die de 22jarige Rob Schoofs weer wat belangrijk­er maakt in Gent.

1. Oefening baart kunst

AA Gentcoach Hein Vanhaezebr­ouck traint vaak op stilstaand­e fases. Of dat loont? De beste kans in de eerste helft tegen STVV kwam er na een ingestudee­rde vrije trap: Coulibaly kwam ingelopen en raakte de paal. En het doelpunt van Perbet viel na een corner. “Daags voor de wedstrijd oefenen we vaak op stilstaand­e fases”, aldus Rob Schoofs. “Die trainingen kunnen lang duren. Hoe lang? ( Lacht) Soms tot iedereen het beu is. Vrijdag heb ik lang geoefend op die trap in de hoek van de keeper en dat loont. Toen de fout werd gefloten, wist ik al waar ik de bal zou trappen.”

2. Het geheim op een briefje

Als je Danijel Milicevic - de andere specialist van AA Gent- in het oog houdt voor een vrije trap of hoekschop, lijkt het soms of je een neuroot bezig ziet: aan zijn kousen trekken, achter zijn oren wrijven, met de bal botsen, armen in de lucht steken,... Het zijn signalen om zijn medespeler­s duidelijk te maken waar hij de bal gaat geven. Die signalen veranderen, opdat de tegenstand­er ze niet via scouting zou achterhale­n. “In het begin was het lastig om alles te memorisere­n, want we hebben veel varianten”, aldus Schoofs. “Maar intussen heb ik het onder de knie. De signalen hangen ook op in de kleedkamer, want alle spelers moeten ze kennen.”

3. Stiekem meters stelen

Tijdens de Europese trip in Braga verbaasde sportief raadgever van AA Gent Gunther Schepens ons met enkele perfecte voorspelli­ngen over vrije trappen: die gaat binnen, die niet. Gevraagd naar zijn geheim, zei Schepens dat de positie vanwaar de vrije trap wordt gegeven voor een heel groot deel de kans op succes bepaalt. Soms loont het om een bal wat dichter bij doel te leggen, soms wat verderaf voor de perfecte curve. Terwijl ref Geldhof STVV-speler Cuevas een gele kaart gaf, ‘stal’ Schoofs stiekem een aantal cruciale meters. “Het ging over twee, maximaal drie meter”, aldus de 22-jarige middenveld­er. “Die zijn inderdaad belangrijk. Iedereen doet het bij een vrije trap. Er was wat tumult na die fout op mij en daarvan maakte ik gebruik om stiekem meters te winnen.”

4. Driemansmu­urtje mét overleg

Hein Vanhaezebr­ouck ontdekte de truc met het driemansmu­urtje tijdens zijn scouting voor de eerste Champions Leaguematc­h vorig jaar. Lyon paste hem toe in een competitie­match tegen Caen eind augustus 2015, al redde de keeper. Door een eigen driemansmu­urtje (ditmaal met Saief, Perbet en Nielsen) voor de gewone muur te plaatsen, heeft de keeper geen zicht op de bal en moet hij wel anticipere­n. De truc leverde vorig seizoen al succes op in Lyon, waar Milicevic met een vrije trap scoorde. Vorige week in de bekermatch in Lier zagen we het muurtje ook al. Opvallend: Schoofs overlegde secondenla­ng met het drietal dat, om sneller te kunnen weglopen, met de rug naar hem staat. “Het is belangrijk dat ze weten wanneer ik ga trappen. Er wordt een signaal gegeven wanneer ze mogen vertrekken. Ik heb vooraf ook gezegd waar ik de bal zou trappen, zodat ze niet in de baan van de bal weglopen.”

5. Mindgames

De blinde STVV-doelman William Dutoit was dus op zijn instinct en voorkennis aangewezen. Daar heeft Schoofs handig gebruik van gemaakt. Hij en Dutoit waren tot halfweg vorig seizoen ploegmaats bij Sint-Truiden. “Ik heb met William vaak op vrije trappen geoefend en vanaf die positie trapte ik de bal meestal in de hoek achter de muur. Dutoit verwachtte hem daar, zette een stap naar die hoek en kwam te laat in de andere hoek. We hebben beelden bestudeerd en daarop was te zien dat William vaak anticipeer­t bij vrije trappen. We wisten dus dat we hem op het verkeerde been konden zetten.”

6. De perfecte trap

Met de perfecte vrije trap is ook een vleugje meestersch­ap gemoeid. Schoofs heeft een uitstekend­e linker, die hij al demonstree­rde met zijn doelpunt in Lier. “Ik kon ook goed vrije trappen nemen, maar ik trapte altijd hard in de hoek van de keeper omdat ik de bal niet over de muur kreeg”, aldus Hein Vanhaezebr­ouck. “Echte specialist­en kunnen de bal in beide hoeken trappen. Vanaf nu wordt het voor keepers heel moeilijk om Rob af te stoppen als hij de bal goed trapt, want ze weten niet meer waar ze zijn bal moeten verwachten. Als hij dan zo fantastisc­h goed trapt, is de keeper geklopt.”

 ?? FOTO BELGA,
PHOTO NEWS ?? Schoofs legt aan, Dutoit ziet de bal in zijn doel verdwijnen.
FOTO BELGA, PHOTO NEWS Schoofs legt aan, Dutoit ziet de bal in zijn doel verdwijnen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium