Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een kimono voor Manneken Pis

- Salon Van Hongo, Scheldestr­aat 98, 2000 Antwerpen, vanhongo.com ELLEN BOGAERT

Japan was dit jaar het gastland voor het Feest van Folklore in Brussel. Ter ere daarvan zocht de Japanse ambassade een outfit voor Manneken Pis. De Antwerpse ontwerpste­r met Japanse roots, Izumi Hongo, zorgde voor het ontwerp.

Het gastland mag tijdens het festival een traditione­el kostuum presentere­n op Manneken Pis. “De Japanse ambassade kende me als modeontwer­pster. Ze wisten dat ik nooit eerder traditione­le, Japanse kostuums had ontworpen. Ik was vrijwel zeker dat het me na wat onderzoek ging lukken en het leek me ook leuk om te doen”, vertelt Izumi Hongo. Zij koos in samenspraa­k met de ambassade voor een hitatare, een outfit die wordt gedragen door hooggeplaa­tste samoerai. “Ook de ambassadeu­r van Japan droeg de dag van de plechtighe­id een hitatare. Karakteris­tiek voor de hitatare zijn de brede mouwen en touwtjes om de mouwen dicht te knopen, voor in het geval de samoerai er wapens over moet dragen.”

Izumi Hongo kreeg heel wat positieve reacties. Al was ze in het begin wel een beetje bang dat haar modelabel te snel zou geassociee­rd worden met Japanse kimono’s. “Het was onnodig om daarvan wakker te liggen”, zegt ze nu. “Het project zorgde ervoor dat ik wereldwijd zichtbaar werd voor een groter publiek en niet alleen voor mensen in de modewereld. Het was trouwens leuk om te zien dat niet alleen Japanners, maar ook de Belgen zelf van Manneken Pis houden.”

Vijf jaar Van Hongo

In 2010 studeerde Izumi Hongo af aan de Modeacadem­ie van Antwerpen. Snel daarna, in februari 2011, startte ze haar eigen label Van Hongo. In september, exact vijf jaar geleden, opende ze haar winkel in de Scheldestr­aat. Afgelopen weekend zette Izumi Hongo haar klanten in de bloemetjes met een verjaardag­sfeest waarop de kimono van Manneken Pis netjes werd uitgestald. Izumi Hongo wist in die jaren elf collecties te realiseren en blikt terug op een boeiende periode. “Het is normaal dat de smaak van mijn internatio­nale klanten durft afwijken van de Antwerpse. Ook ikzelf heb soms een andere visie op mijn collectie. Doorheen die vijf jaar heb ik die drie visies beter weten te combineren en balanceren, zonder mijn eigen smaak uit het oog te verliezen. Ik ben trots op wat ik heb bereikt.”

Izumi Hongo, die trouwens ook architectu­ur heeft gestudeerd in Tokio, heeft nog veel in haar mars. Haar voorliefde voor architectu­ur steekt ze niet onder stoelen of banken. “Ik geloof zeker dat sommige projecten ook buiten mode kunnen gaan.”

 ??  ?? Izumi Hongo in haar winkel. Ze vierde er dit weekend de vijfde verjaardag van haar shop.
FOTO WIM HENDRIX
Izumi Hongo in haar winkel. Ze vierde er dit weekend de vijfde verjaardag van haar shop. FOTO WIM HENDRIX
 ??  ?? De hitatare die Izumi Hongo ontwierp voor Manneken Pis.
FOTO RR
De hitatare die Izumi Hongo ontwierp voor Manneken Pis. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium