Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onze selectie voorWK in Qatar

Vanmiddag om 13.30u maakt Kevin De Weert de Belgische profselect­ie voor het WK van 16 oktober in Qatar bekend. De bondscoach liet niets los, tenzij dat Boonen en Van Avermaet de twee koppen van de Belgische draak zijn. Dit is hoe wij de selectie zien.

-

Nikolas Maes

De 30jarige prof van Etixx Quick.Step was de afgelopen jaren de toeverlaat van Tom Boonen. Maar hij is meer: in Qatar kwam hij in het verleden ook altijd zelf goed voor de dag. Rijdt volgend seizoen voor Lotto Soudal, dus politiek ook een goede keuze.

Jens Keukeleire

De Bruggeling is perfect uit de Vuelta gekomen waar hij een rit won. Gisteren bewees hij dat nog maar eens door derde te worden in de GP Bruno Beghelli, waar hij in de eerste plaats voor ploegmaat Magnus Cort Nielsen spurtte. Is een waaierspec­ialist, snel en de perfecte teamspeler.

Tom Boonen

Had gisteren nog steeds last in de nek, maar zijn herstel blijft verder spoedig verlopen. Op dit moment is er geen enkele aanleiding om aan zijn deelname te twijfelen. Sterk presteren in Eurométrop­ole, Münsterlan­d of Parijs Tours zou de komende weken alle verdere twijfels over het vormpeil bannen.

Greg Van Avermaet

Van Avermaet is een certitude, maar is binnen de Belgische selectie ondanks zijn uitstekend­e vorm iets minder kopman dan Tom Boonen. “Maar ik wil Tom er sowieso graag bij”, zegt Van Avermaet. “Tom weet hoe je wint in Qatar. Hij kan iedereen uit de wind zetten.”

Oliver Naesen

De boezemvrie­nd van Greg Van Avermaet toonde gisteren in de Eneco Tour nogmaals dat hij zijn plaats verdient. Naesen won eind augustus met de Bretagne Classic zijn eerste wedstrijd op WorldTourn­iveau. “Ik wil werken voor de ploeg en zal me schikken naar wat van me verwacht wordt. Ik ben klaar voor het WK.”

Jasper Stuyven

De winnaar van Kuurne Brussel Kuurne gaat er terecht van uit dat hij er vandaag gewoon bij is. “Ik verdien mijn plaats”, zo vertelde hij bij VTM. “In een selectie met Boonen en Van Avermaet ken ik ook mijn plaats. In de finale zal het aan mij zijn om de koers hard te maken. Of om eventueel iets recht te zetten.”

Jens Debusscher­e

Laatste man voor Tom Boonen en in die rol ook een zekerheid voor zijn eerste WK ooit. Is net als toekomstig­e schoonbroe­r Roelandts zeer onderlegd in koers met wind en waaiers zoals hij in Gent Wevelgem al demonstree­rde. “Ik heb na mijn val in de Tour specifiek naar deze periode toegewerkt.”

Jürgen Roelandts

Is met zijn ervaring in de sprinttrei­n van André Greipel een certitude. Was vorig jaar in zijn wiek geschoten omdat hij het WK miste, maar daar is niks van blijven hangen. “Ik hoop er dit jaar opnieuw bij te zijn”, zegt Roelandts. “Ik denk dat ik in een nationale selectie nog nooit ontgoochel­d heb.”

Iljo Keisse

Reed in de Eneco Tour volgens winnaar Niki Terpstra “als een malle”. Had het lastig in de ploegentij­drit, maar als intimus van Tom Boonen toch ook wel een zeer waarschijn­lijke kandidaat voor Qatar. Omdat hij elk jaar de brug slaat naar het zesdaagses­eizoen nog lang niet aan uitbollen toe.

Timothy Dupont

Heeft zijn voor en tegenstand­ers om wel of niet in de selectie te zitten. Indien Boonen forfait had moeten geven, dan altijd. De sprinter van Veranda’s Willems heeft alvast getraind om de afstand in de benen te hebben, maar we vermoeden dat hij net de duimen zal moeten leggen voor een type als Keukeleire, zijn trainingsv­riend.

Yves Lampaert

Rijdt normaal de ploegentij­drit en daarna de individuel­e tijdrit. Drie WKproeven op acht dagen tijd is veel voor de WestVlamin­g. Is een jongen die coach De Weert ter plaatse kan houden, mocht er alsnog met iemand iets gebeuren. Kan in de wind beuken en zit nog voldoende fris.

Julien Vermote

Is een van de meest onderschat­te renners van het land, net als Ben Hermans die hier niet echt zijn terrein vindt. Heeft misschien de pech dat er met Boonen, Keisse en Maes al drie Etixx Quick. Step’ers in de selectie zitten. Had normaal altijd in de EKselectie moeten zitten.

Tiesj Benoot

Gaat er zelf van uit dat hij de selectie van negen vandaag niet haalt. “Ik zie wel wat er uit de bus valt, maar ik denk dat het voor mij net niet zal zijn.” Voor Benoot lijkt hoogstens een rol als standin weggelegd.

Sep Vanmarcke en Dries Devenyns

zijn niet opgenomen in dit lijstje. Omdat Vanmarcke nog altijd geen vader is en de focus ook op thuis heeft en Devenyns ondanks een sterk seizoen niet echt zijn parcours treft.

(hc, jpdv)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium