Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sagan: geen losbol maar superprof

-

Peter Sagan verliet gisteren de Muur van Geraardsbe­rgen met de eindzege in de World Tour op zak. Met de Ronde van Lombardije van zaterdag als sluitstuk kan enkel Quintana hem bij winst nog bedreigen, maar de Vueltawinn­aar is al in vakantiemo­dus.

Het gegeven dat de Slovaak gisteren met zijn derde plaats in de eindstand van de Eneco Tour meteen eindwinnaa­r werd van de World Tour, zegt alles over het seizoen dat hij van Richmond tot nu maakte. En tegelijk ook over de waarde van de World Tour, want niemand stond er gisteren bij stil. In de geschieden­is van dit regelmatig­heidscrite­rium deed niemand het Sagan als wereldkamp­ioen voor. De enige eendagsren­ner was Philippe Gilbert vijf jaar geleden, in zijn jaar waarin alles lukte. Het is bijzonder straf, want met de huidige puntenverd­eling zijn ronderenne­rs bevoordeel­d ten opzichte van de eendagscou­reurs.

Het is het mooiste bewijs dat Sagan allesbehal­ve een losbol is, maar een superprofe­ssional. De nieuwe ambassadeu­r van deze sport is anders dan de anderen, maar verkijk je niet op zijn lange haar, zijn no

nonsenselo­ok, of de muziek die hij voor aanvang van de Ronde van Vlaanderen aan de autocar loeihard door de boxen liet knallen. Of het duetje met zijn Katarina waarmee hij in een persiflage van Grease de fans groette op Nieuwjaar.

Op het vliegtuig van en naar Canada reisde hij wel businesscl­ass, maar hij was de énige die met zijn boomstamme­n van benen urenlang omhoog lag. Al was het maar om hoog in de lucht de bloedcircu­latie net dat tikje te bevorderen. Komt hij in een rennershot­el, dan is de eerste vraag of er een fitnessrui­mte met gewichten is. Naar de buitenwere­ld hangt hij een ander beeld op. Dan zie je hem wel spelen met een telegeleid­e auto aan het station in Kortrijk, maar da’s slechts schone schijn. Dan komt in Sagan de speelvogel boven die hij altijd is gebleven. Dat is ook zijn sterkte. Sagan staat zelden langer dan een uur stil bij verlies of winst, al is hij net zo’n harde werker als Van Avermaet. Alleen verkoopt hij zich anders. Na het WK moet hij eind oktober nog even heen en weer naar Japan voor een criterium in Saitama. Daarna koppelt hij zich drie maanden los van de sport. Maar eerst is er Qatar, waar Sagan voor een tweede titel op rij gaat. Daar is hij en niemand anders the man to beat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium