Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Baeyens neemt afscheid met EKticket

-

De Red Dragons plaatsten zich gisteren voor de vierde keer op rij voor het EK. Na een kleine domper de dag voordien, met verlies tegen Griekenlan­d, kreeg coach Dominique Baeyens na winst tegen Moldavië dan toch het mooie afscheid dat hij verdiende.

Gisterenna­middag dan toch jubelstemm­ing in de Lotto Arena, met dansende spelers en tribunes die helemaal uit de bol gingen voor de Red Dragons en hun coach. Het was een feest met een dag vertraging, na de onverwacht­e nederlaag van zaterdag tegen de beresterke Grieken die toch druk zette op het Belgische kamp. Tegen Moldavië moest er met 3-0 of 3-1 gewonnen worden. Geen volleybalr­eus weliswaar, maar toch.

“Het was niet evident om daarmee om te gaan”, beaamde coach Dominique Baeyens (60). “Iedereen besefte bovendien dat een deelname aan het Europees kampioensc­hap van volgend jaar essentieel was voor onze ontwikkeli­ng. Het pleit voor de weerbaarhe­id van deze jonge en ambitieuze groep dat ze daarmee is kunnen omgaan.” In de tweede set zag het er nochtans angstaanja­gend uit, toen de Moldaviers tot drie keer toe een setbal versierden. “Kunnen ze die verzilvere­n, dan krijgen we een totaal ander verhaal”, aldus Baeyens. Met een grijns: “Ik had eigenlijk een heel ander scenario in het hoofd voor mijn afscheidsm­atch. Pas bij een geruststel­lende voorsprong in de slotset kwam voor het eerst het besef dat ik aan mijn laatste minuten bezig was als bondscoach. Toen heb ik wel even rond mij gekeken, naar de mensen die me al die jaren hebben gesteund.”

Gedreven groep

Een boodschap voor Vital Heynen, zijn opvolger, had Baeyens niet meteen. “Vital zou zich daar toch weinig van aan- trekken”, lachte hij. “Maar ik ben ervan overtuigd dat hij met deze groep nog verdere stappen zal zetten.”

“Pas over een jaar of drie, vier moeten we rijp zijn om te oogsten”, beaamde captain Sam Deroo, gisteren samen met Hendrik Tuerlinckx alweer de motor van het team. “Met deze kwalificat­ie voor het EK is een bouwsteen gelegd waarop kan verder gewerkt worden. Ik - en ik niet alleen - ben Dominique Baeyens dankbaar voor wat hij voor mijn carrière heeft betekend. Als coach ging hij veel verder dan louter het tactische. We worden weinig betaald om voor de Red Dragons te spelen ( 25 euro per dag,

red.) en toch heeft hij een gedreven groep gesmeed. Meer nog dan voor zijn komst. Ook menselijk was hij sterk. Naast de resultaten en de kwalificat­ie voor het EK, is dat zijn grote verdienste.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium