Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

EU/VLUCHTELIN­GEN: De landen die langs de Balkanmigr­atieroute van Griekenlan­d naar Duitsland liggen, zijn het erover eens dat er een verstrengi­ng moet komen van de externe controles aan de grenzen van de Europese Unie (EU), aangezien 50.000 vluchtelin­gen erin zijn geslaagd Duitsland te bereiken sinds midden februari, toen de Balkanrout­e dichtging. Dat heeft de Oostenrijk­se kanselier Christian Kern zaterdag gezegd aan het einde van een top in Wenen.

NEDERLAND/PROTESTMAR­SEN: In de Nederlands­e provincies Groningen en Drenthe vonden zaterdag meerdere protestmar­sen plaats tegen de Nederlands­e Aardolie Maatschapp­ij (NAM). Volgens de actievoerd­ers leidt de gaswinning tot aardbeving­en: “Wij hebben een heldere boodschap aan de NAM: Stop de gaswinning, betaal alle schade en pak je biezen”, zei Nettie Klompsma van de Coalitie Gasverzet Groningen.

FILIPIJNEN/AARDBEVING: Voor de kust van de Filipijnen heeft zaterdagoc­htend een aardbeving van 6,3 op de schaal van Richter plaatsgevo­nden. Dat heeft het Amerikaans geologisch instituut (USGS) verklaard. Het USGS verklaarde nog dat uit de eerste analyses blijkt dat de effecten van de beving beperkt zullen zijn, en dat de kans klein is dat er slachtoffe­rs vielen of dat er materiële schade is.

NEDERLAND/LAPTOPVERB­OD: Een hoogleraar Nederlands­e letterkund­e aan de Universite­it Leiden, Yra van Dijk, is het zat om tegen een zaal vol achterkant­en van laptopsche­rmen aan te kijken. Hoewel pen en papier nauwelijks nog gebruikt worden in de collegezaa­l, besloot Van Dijk dit jaar laptops en mobiele telefoons uit haar colleges te weren, schrijft de Volks

krant. Met het verbod wil de hoogleraar naar verluidt ook een debat op de universite­it op gang brengen over de rol van technologi­e.

GROOTBRITT­ANNIË/ PIPPA GEHACKT: De Britse politie heeft een verdachte opgepakt in verband met de vermoedeli­jke diefstal van foto’s van Pippa Middleton, de schoonzus van de Britse prins William. Het gaat om een man van 35 jaar uit Northampto­nshire. Scotland Yard opende zaterdag een onderzoek naar aanleiding van een artikel in de krant The Sun. Een hacker zou ongeveer 3.000 foto’s van Pippa, haar verloofde James Matthews en van William en zijn echtgenote Kate, de zus van Pippa, verkopen voor “minimum 50.000 pond” (58.000 euro).

JORDANIË/SCHRIJVER VERMOORD: In de Jordaanse hoofdstad Amman is zondag schrijver Nahed Hattar (56) doodgescho­ten voor een gerechtsge­bouw. De man stond bekend voor zijn kritische visie op de islam. De oudjournal­ist, een christenen, had vorige maand via Facebook een cartoon gedeeld die voor vele moslims heiligsche­nnis was. De prent spotte met de jihadi’s van terreurgro­ep Islamitisc­he Staat. Nadien kreeg Hattar een dagvaardin­g in de bus voor belediging van de godsdienst en aanzetten tot religieuze twist. Begin september kwam hij vrij.

CONGO/RELLEN: Bij de gevechten tussen ordetroepe­n en aanhangers van een traditione­le leider in Kananga, in het centrum van Congo, zijn minstens 28 mensen om het leven gekomen. Volgens sommige bronnen loopt de dodentol op tot 48, dat berichten Congolese en buitenland­se media. De gevechten vonden donderdag en vrijdag plaats aan de luchthaven van Kananga.

(blg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium