Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Natuurpunt waarschuwt voor slachting onder merels

Natuurpunt Vlaanderen vreest dat het usutuvirus een ware slachting zal aanrichten onder de merels in België. Het virus, dat wordt verspreid door muggen, heeft Nederland en Duitsland al bereikt.

-

Sinds augustus dit jaar wordt op verschille­nde plaatsen in Duitsland en Nederland melding gemaakt van vogels die lijden aan het virus. Onlangs is het virus ook in België opgedoken, in Limburg en de Voerstreek. Het virus is ongevaarli­jk voor de mens, maar vormt wel een groot gevaar voor merels.

Het usutu-virus wordt verspreid door steekmugge­n. Vooral ‘black birds’, waaronder de merels, blijken hypergevoe­lig te zijn aan het virus, maar ook huismussen en uilen.

In Duitsland werden al 87 vogelsoort­en uit 14 families als slachtoffe­r geregistre­erd. In 2013 werden in Duitsland ook 2 dode gewone dwergvleer­muizen gemeld die stierven aan het virus.

Vooral stadsvogel­s

Het usutu-virus verspreidt zich vooral in een stedelijke omgeving en tast daarom vooral echte stadsvogel­s aan.

In België, vooral in Limburg en de Voerstreek, is er de laatste weken een duidelijk verhoogde sterfte onder merels. Ook een in gevangensc­hap levende laplanduil is bezweken aan het virus.

Natuurpunt roept op om zieke dieren over te brengen naar een vogelopvan­gcentrum en zieke of dode dieren te melden via waarneming­en.be.

 ??  ?? Het usutuvirus is ongevaarli­jk voor de mens, maar zorgt voor grote sterfte bij merels.
Het usutuvirus is ongevaarli­jk voor de mens, maar zorgt voor grote sterfte bij merels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium