Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DE VUILE OORLOG VAN ASSAD

-

BOMBARDEME­NTEN OP BURGERS

“De zwaarste bombardeme­nten op Aleppo sinds het begin van de burgeroorl­og”, zo noemde de VN de luchtaanva­llen op het oosten van de stad gisteren. Het gevolg: 55 doden en twee miljoen mensen zitten zonder water. De bombardeme­nten worden omschreven als “systematis­ch gericht op de burgerbevo­lking”.

BOMVATEN

Het Syrische regime maakt erg veel gebruik van bomvaten. Dat zijn vaten die worden gevuld met explosieve­n, chemicalië­n en soms gewoon benzine. De eerste twee jaar van de burgeroorl­og kostten de tuigen al 20.000 mensen het leven. In 2014 al eiste de VN om bomvaten niet meer te gebruiken, maar dat gebeurde niet.

FOLTERINGE­N EN EXECUTIES IN GEVANGENIS­SEN

Het hoofd van de VN in het MiddenOost­en beschuldig­de het regime van misdaden tegen de menselijkh­eid in 2014 na vele en aanhoudend­e rapporten over gruwelijke foltering en massale executies in de gevangenis­sen.

MASSAMOORD­EN

De eerste massamoord werd gerapporte­erd eind 2011 toen het Syrische leger in totaal 264 deserteren­de soldaten doodde en nog eens meer dan 100 burgers. 49 van 58 gerapporte­erde massamoord­en worden op conto van Assads leger geschreven.

GIFGAS

De grootste gifgasaanv­al gebeurde in 2013 in Ghouta. Het rebellenle­ger werd er bestookt met saringas. Er vielen 230 tot 350 doden. De schuld werd door het Westen in de schoenen van het regime van Assad geschoven. Volgens de Russen en de Syriërs waren het de rebellen. Sindsdien zouden in totaal 1.500 mensen gedood zijn door gifgas.

VERNIETIGI­NG VAN ZIEKENHUIZ­EN

De eerste aanval op een ziekenhuis in Aleppo toegeschre­ven aan het Syrische leger dateert van 2012. De meest opvallende was die op een moederhuis eerder dit jaar. Sindsdien werden tientallen bombardeme­nten genoteerd.

BOMBARDEME­NT OP HULPKONVOO­I

Vorige week werd tijdens het tijdelijke staakthetv­uren een konvooi met hulpgoeder­en van het Rode Kruis doelbewust gebombarde­erd. Er sneuvelden 20 medewerker­s. De Britse buitenland­minister Boris Johnson beschuldig­t de Russen en noemt het een mogelijke oorlogsmis­daad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium