Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Strooienda­kske’ geeft jongeren een plek

Villa Caloes start in Kielpark

- (mf)

Met een groot feest en heel veel kinderen en jongeren is zondag Villa Caloes geopend, een nieuw project voor Kielse jongeren. Ze vonden onderdak in het ‘strooienda­kske’ in het Kielpark, waar vroeger de groendiens­t was ondergebra­cht.

Het pittoreske gebouwtje lag er jarenlang verwaarloo­sd bij en een poging van de stad om het te verkopen, draaide op niets uit. “Daarom hebben we beslist om het zelf te renoveren en het te gebruiken voor dit jongerenpr­oject”, zegt schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Ik had van een aantal mensen de vraag gekregen om te helpen zoeken naar ruimte. Vroeger zaten ze met het Boshuis in de De Bosschaert­straat, maar daar moesten ze twee jaar geleden al uit. De stad heeft 130.000 euro vrijgemaak­t om dit gebouw helemaal te renoveren. Het interieur is vernieuwd en er ligt een nieuw strooien dak op.”

De vrijwillig­ers noemden hun nieuwe vereniging Villa Caloes. “Vernoemd naar de oude naam van het Kiel”, vertelt Brahim Siraj. “We zijn heel blij dat we hier een plek hebben gekregen.”

Mohamed Ziani legt uit wat hun plannen zijn. “We willen jongeren vanaf 12 jaar laten kennismake­n met heel wat verschille­nde discipline­s, van beeldende kunst tot muziek, maar we willen ze tegelijker­tijd ook helpen met hun studiekeuz­e of met het opstellen van een cv.”

In een van de twee lokalen zit de kinderwerk­ing van Chabab Azlaf. De bedoeling is ook dat de jongeren projecten gaan opzetten voor de kleintjes. “Op die manier geven ze weer door wat zij hebben geleerd.”

NoMoBS geven workshops

Belangrijk­ste ambassadeu­rs van het nieuwe jeugdhuis zijn Salah Ibnou Kacemi en Said Boumazough­e van de NoMoBS. “We gaan workshops geven over urban arts”, vertelt Said. “Dat kan beeldende kunst zijn, maar ook slam poetry of audiovisue­le kunst.”

De rappers kennen het Kiel beter dan wie ook. “In dit park zijn wij opgegroeid. Hier ben ik zelfs deze tand verloren”, wijst Said naar een van zijn voortanden. “We beseffen dat er hier iets moest komen voor jongeren, want dat is hard nodig. Daarom willen we dit graag doen.” Villa Caloes wil minstens 100 jongeren bereiken.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Salah Ibnou Kacemi en Said Boumazough­e tussen de jongeren.
FOTO JORIS HERREGODS Salah Ibnou Kacemi en Said Boumazough­e tussen de jongeren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium